13 Şubat 2005 22:00

Edebiyat piyasaya angaje ediliyor

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İzmir Öykü Günleri'nin ilk panelinde, "Edebiyat-Piyasa İlişkileri" tartışıldı.

Paylaş
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İzmir Öykü Günleri'nin ilk panelinde, "Edebiyat-Piyasa İlişkileri" tartışıldı. Sanat ve edebiyatın giderek eğlence sektörünün parçası haline getirildiğinin ifade edildiği panelde, yayınevi-yazar arasındaki ilişkilerin de giderek koptuğu belirtildi. Yazar İ.Mert Başat, kültür endüstrisinin, "bağımsız sanatçı, sanat yapıtı, eleştirmen ve okur" biçimindeki klasik hattı söküp attığını, yerine "angaje sanatçı, sanatsal meta, promosyon, müşteri" hattı kurduğunu bu hatta ise eleştirmene yer olmadığını dile getirdi. Başat, bugün kültür endüstrisi sektörünün reklam sektörü ile birlikte gittikçe devleşen bir eğlence sektörünün içine doğru aktığını belirtti. Eleştirmen Faruk Şüyun da, edebiyatçının piyasa ile ilişkisi olamayacağını söyledi.

Piyasa değil esir pazarı Öykücü Necati Tosuner yaşadığı olaylardan örnekler vererek başladığı konuşmasında, oluşanın gerçekte bir piyasa değil esir pazarı olduğunu ifade ederek, "Orada elinde kırbaçlı insanlar var, yayınevinden maaş alıp yazarı böcek gibi ezen. Binalar harika, sekreterler güzel, arabalar iyi. Ama bu yayınevi sahipleri yazarının telefonuna çıkmıyor" dedi. Günümüzde her yazarın kendi bacağından asıldığını ifade eden Tosuner ise, "Nasıl bir doktor için hastası, bir öğretmen için öğrencisi müşteri değilse bir yazar için de okuru müşteri olmamalıdır" dedi.

'Sahte roman' Eleştirmen Zeki Coşkun da, piyasa ilişkileri içinde anlatı, hikâye ya da romanın bir nesneye dönüştüğünü, tüketim nesnesi olmasının haricinde piyasada var olabilmenin bir bahanesi haline geldiğini ifade etti. Sürecin artık edebiyat dışı olmaya doğru gittiğini belirterek, "Ben buna para-roman dedim, siz sahte roman da diyebilirsiniz. Piyasaya teslim olmak yazarı özgürleştirmez, tam tersi esirleştirir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Konya'da bir tiyatro var...

SONRAKİ HABER

NATO'yu dağıtın çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...