3 Ocak 2005 23:00
ILO grev yasaklarına tepki gösterdi
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), üç kez grevi yasaklanan Kristal-İş Sendikası'nın başvurusu üzerine verdiği kararda, "cam grevinin ertelemesinin sendikal hak ihlali olduğunu" bildirdi.
ILO Sendika Özgürlüğü Komitesi'nin kararında, "Cam, lastik ve belediye hizmetleri gibi ulusal güvenlik ve genel sağlıkla ilgisi olmayan alanlarda pek çok tekrarı olan erteleme uygulamalarının, grev hakkını önleyici nitelikte ve ILO sözleşmelerine aykırı olduğu" ifade edildi. Eskişehir Paşabahçe fabrikasında yaşanan işten çıkarmalar konusunu da inceleyen komite, hükümetten, "sendikal ayırımcılık olaylarının yaşandığı Türkiye'de, işçileri sendikal ayırımcılığın her türüne karşı koruyacak yasal değişikleri yapmasını", "sendikal nedenlerle işten çıkarıldıkları saptanan işçilerin, herhangi bir ücret kaybına uğramadan işlerine geri dönmelerinin sağlanmasını" istedi.
İşyeri barajının da sendikal özgürlüğe aykırı olduğunu kaydeden ILO, "Bir işyerinde çoğunluğa sahip sendika yoksa, üyesi olan sendika en azından kendi üyeleri için toplu pazarlık yapabilmelidir" dedi.
Kristal-İş Sendikası'nın Şişecam'a bağlı işyerlerinde 2001 ve 2003'teki grevleri, Bakanlar Kurulu'nca "milli güvenliği bozucu nitelikte", 2004'teki grevi ise "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte" görülerek, yasaklanmıştı.
Evrensel'i Takip Et