29 Aralık 2004 22:00

Artan sadece sefalet oldu

Hükümetin asgari ücreti 350 milyon lira olarak belirlemesine tepki gösteren işçi ve memur konfederasyonları, 2005 yılının emekçiler için zor bir yıl olacağını bildirdiler.

Paylaş
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bir yıl geçirli olacak yeni asgari ücreti yüzde 10 artışla 350 milyon lira olarak belirlemesi emek örgütlerinin tepkisini çekti. Bu ücretin hayal kırıklığı yarattığını dile getiren konfederasyon başkanları, hükümetin göreve geldiğinden bu yana sefaleti artırdığını bildirdiler. Basın toplantısı düzenleyerek 2004 yılını değerlendiren DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 2005'in işçi ve emekçiler açısından daha zor bir yıl olacağını belirterek demokrasi ve emek güçlerine hükümet üzerinde baskı kurmaya çağırdı.

Kara sürpriz "Asgari ücret, Sayın Başbakan'ın alıştığımız sürprizlerinden biri olarak gerçekleşmiştir" diyen Çelebi, Başbakan'ın Türkiye halkı için "kara bir sürpriz" yaptığını ifade etti. Asgari ücrette gerçekleşen artışın sadaka ölçeğinde kaldığını kaydeden Çelebi, Başbakan'ın ikinci kara sürprizini emekli aylıklarındaki artışla, emeklilere yaptığını belirtti. Çelebi, "halka süpriz yapanlar, günün birinde halkın kendilerine yapacağı sürprizlere de hazırlıklı olmalıdır" dedi.

IMF bütçesi IMF programının parçası olan 2005 yılı bütçesinin halkın gereksinimleri, refah paylaşımı, eşitlik ve adalet kaygısı taşımadığını dile getiren Çelebi, bütçenin özelleştirme, emek gelirlerinin azaltılması, tüketimin kısılması, daha az sağlık, eğitim, ücret ve işsizlik anlamına geldiğini vurguladı. Ekonomide gerçekleştiği ileri sürülen canlanmanın halka yansımadığını belirten Çelebi, 2004'deki reel ücretlerdeki azalmanın yüzde 25 olduğunu dile getirdi.

Bağımlı politika Hükümetin AB sürecinde insanların beklentileri üzerinden umut tacirliği yaptığına dikkat çeken Çelebi, "Hükümet Türkiye'nin geleceği ile ilgili projeleri AB'ye, dış politikasını ABD'ye, ekonomi politikalarını IMF'ye, sosyal politikaları ise Dünya Bankası'na havale etmiştir" dedi. AB süreci ile ilgili her konunun bir mücadele süreci olacağını ifade eden Çelebi, Avrupa'nın sosyal boyutunun sınıf mücadelesinin bir ürünü olduğunu söyledi. 2004'e dünya açısından damgasını vuran en önemli konulardan birinin emperyalist çıkarlar uğruna yapılan Irak işgali olduğunu bildiren Çelebi, işgalin giderek daha karmaşık bir hal aldığını dile getirdi 2005 yılında hükümetin saldırılarını yoğunlaştıracağını ve emekçiler için daha zor bir yıl olacağını vurgulayan Çelebi, tüm demokrasi güçlerine, emekçilere, hükümet üzerinde baskı kurmaya ve hükümetin politikalarıyla yarattığı vahşete "dur" demeye çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

İsrail Erdoğan'ın da gelmesini istiyor

SONRAKİ HABER

Seka'da öfkeli yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...