17 Ağustos 2004 21:00

Karınca istilası

Kökeni Arjantin'e dayanan bir karınca türü, Avustralya'nın Melbourne kentinde doğal dengeyi tehdit ediyor. Karınca kolonileri birleşti ve 100 kilometre uzunluğunda bir 'süper koloni' haline geldiler.

Paylaş
Avustralya'nın Melbourne kentinde keşfedilen dev bir karınca kolonisi, yerel böcek türlerini tehdit ediyor. Koloninin uzunluğu, 100 kilometreyi buluyor. Kökeni Arjantin olan bu karıncalar, dünyanın en korkunç 100 "işgalci hayvanı" arasında yer almakta. Ülkelerinde daha küçük gruplar halinde yaşamalarına rağmen, Avustralya'ya giden koloniler birleşerek, tek bir dev koloni haline geldiler. Uzmanlar, bu durumun, bölgedeki canlı çeşitliliğine tehdit oluşturduğu kanısında.

Arjantin'de durum Elissa Suhr, bu karınca cinsinin doğasında olan saldırganlığın, Arjantin'de popülasyonu kontrol altında tuttuğunu belirtiyor. Ancak Avustralya'daki karıncaların genetik çeşitlilikten yoksun olması, tek bir "süper koloni"nin önünü açmış. Dr. Suhr, "Kendi ülkelerinde, bu karınca kolonileri onlarca metre uzunluğa ulaşabiliyor. Genetik olarak çeşitliliğe sahip oldukları için, birbirlerine karşı çok saldırgan davranıyorlar. Bu nedenle nüfuslarında aşırı artış yaşanmıyor. Dolayısıyla, bitki ve hayvanlara tehdit oluşturmuyorlar" diye anlatıyor.

Davranış değişikliği Ancak bu karınca türü, 1939'da Avustralya'ya geldiğinde, yapısal bir değişime uğradı. Davranış değişikliği geçirdiler ve birbirlerine karşı saldırganlığa son verdiler. Bu da, kolonilerin birleşmesinin önünü açtı. Dr. Suhr, Arjantin karıncalarının yerli karıncaları öldürdüğünü, diğer pek çok böceği de yiyerek biyolojik çeşitliliğe tehdit oluşturduklarını vurguluyor. Öyle ki; yeni bölgeler ele geçirip, Avustralya karıncalarının beslendiği böceklere dadanarak, yerli karınca türlerinin yok olmasına bile sebep olabilirler.

California'nın

başına gelenler Arjantin karıncası, sadece Avustralya'yı düşündürmüyor. Bu cins, geçmişte ABD'nin California eyaletine de dadandı. Orada yerel karınca türlerini kovdular, diğer böcek türlerinin sayısını azalttılar, bitkilerin tozaklanmasını olumsuz etkilediler. Karınca saldırıları nedeniyle kertenkele sayısında dahi belirgin bir azalma görüldü. Avustralyalı araştırmacılar, şimdi, Perth ve Adelaide bölgesindeki Arjantin kökenlileri karınca kolonilerini inceliyor. Eğer bunlar da Melbourne'daki koloni ile aynı genetik yapı ve davranışa sahipse, kıtanın güney kesiminde, birkaç bin kilometre uzunluğunda bir "süper koloni" ortaya çıkabilir.(bbc)

ÖNCEKİ HABER

Joy'dan 6 kişi daha atıldı

SONRAKİ HABER

Necef'te eller tetikte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...