07 Aralık 1999 22:00

Asgari ücrette sona doğru

Komisyonun dördüncü toplantısında Hacettepe Üniversitesi'nin, beslenme kalıplarına göre, hafif, orta ve ağır işkolları ayrımı yaparak, üç işkolu için günlük 3540 kalori önerisi kabul edildi.

Paylaş
Asgari ücrette sona doğru
Sanayi ve Hizmet Sektörü Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2000 tarihinde geçerli olacak yeni ücreti belirleme çalışmaları çerçevesinde, 4. toplantısını yaptı.
Toplantıda DPT, Hazine ve Hacettepe Üniversitesi'nden gelen ve yeni ücretin saptanmasında baz alınacak veriler tartışıldı. Hacettepe Üniversitesi'nden komisyona gelen günlük 3.540 kalori miktarı, yapılan oylamada kabul edildi. Toplantıdan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, komisyonun 14 ve 21 Aralık'ta yapacağı toplantıların ardından yeni ücretin kamuoyuna açıklanabileceğini bildirdi. Kılıç, işverenlerin bugünkü toplantıda toplu iş sözleşmesi yapılan ve yapılmayan işyerleri için farklı ücret belirlenmesi önerisi getirdiğini, ancak bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
İşçi, işveren ve hükümet kesimlerinin 5'er kişiyle temsil edildiği AÜTK'nin bir önceki toplantısında Hacettepe Üniversitesi'nin, beslenme kalıplarına göre, hafif, orta ve ağır işkolları ayrımı yaparak, üç işkolu için günlük 3540 kalori önerisi kabul edildi. Türk-İş'in başından beri önerdiği, asgari ücretin ulusal düzeyde, sanayi-tarım, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan belirlenmesi talebine karşılık işveren kesimi 16 yaş altı, 16-25 arası ve 25 yaş üstü olmak üzere üç ayrı asgari ücret belirlenmesini istedi.
TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'deki işsizliğin 16-25 yaş arasında yoğunlaştığını ifade ederek, yaşa göre üç ayrı asgari ücret uygulamasının Avrupa'da da uygulandığını ve kayıtdışı sektörün kaçışına da engel olabileceğini iddia etti. Türkiye'de bölgeler arasında farklılık olduğunu ve asgari ücret belirlenirken bu farklılıkların gözetilmesi gerektiğini belirten Pirler, DPT'den ilçeler bazında kalkınmışlık seviyelerini göz önünde bulundurarak bir çalışma yapmalarını istedikleri ve DPT'nin bu çalışmayı önümüzdeki hafta getireceğini söyledi.
İşveren ve hükümet temsilcileri yeni asgari ücret rakamının, hedeflenen enflasyon rakamı üzerinden belirlenmesini isterken, Pirler, hükümetin istikrar programına bağlı kalma eğiliminde olduğunu ve asgari ücret rakamında hedeflenen enflasyon rakamının çok üzerinde bir artış olacağını zannetmediğini söyledi.
Bir önceki toplantıda sunulan DPT ekonomik raporunda, ilk kez asgari ücretin hedeflenen bütçe rakamlarına göre belirlenmesi istenmiş, IMF de bu yönde hükümete telkinde bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

GAP'ın enerjisi yeter

SONRAKİ HABER

Enerji ve petrole üst kurul geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...