09 Haziran 2015 11:55

Diyarbakır'da silahlı provokasyon: 4 ölü

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde düzenlenen silahlı saldırıda Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran yaşamını yitirdi. Saldırı sonrası silahlı bir grubun silahlarla bölgede dolaşarak etrafa ateş ettiği ve gazetecilerin de olduğu bazı yurttaşların darbedildiği belirtildi. Valilik de 3 kişinin öldüğünü açıkladı

Paylaş

Diyarbakır’da HÜDA PAR’a yakınlığıyla bilinen İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği'nin (Yeni İHYA-DER) Başkanı Aytaç Baran evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Baran'ın öldürülmesinden sonra bir grup Baran'ın öldürüldüğü mahalleyi uzun namlulu silahlarla bastı. Önce Şehitlik Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği'ni tarayan silahlı grup, daha sonra çevrede bulunan kıraathane ve binalara rastgele ateş açtı. Silahlı saldırıda 3 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.Valilik de olaylarda 3 kişinin öldüğünü 3 kişinin yaralandığını açıkladı. Olaylardansonra 3 kişi gözaltına alındı

İHYA DER BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ
Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti’nde, silahlı saldırıya uğrayan Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Bunun üzerine Şehitlik’te bir grup silahlarla ‘intikam’ sloganları atarak halka saldırdı.

Olay sırasında saldırıya uğrayanların ve mahalledeki görgü tanıklarının Evrensel'e verdiği bilgilere göre olay şöyle yaşandı; Aytaç’ın ölüm haberinin ardından İHYA-DER binası önünde bir araya gelen grup ‘intikam’ sloganları atarak tekbir getirdi. Bir süre sonra bina içinden bir grup da aşağıda bekleyenlere dahil oldu. Olay yerine gelen polis, grubun etrafını sardı.

Kısa bir süre sonra, gelen iki araçtan polisin gözleri önünde grup üyelerine sopa ve silah dağıtıldığını ve polisin de kenara çekildiğini öne süren görgü tanıkları, daha sonra bu grubun, ‘intikam’, ‘Bijî Hizbullah’ sloganlarıyla sağa sola ateş açtığını belirttiler. Görgü tanıkları grup içinde eli silahlı bazı kişilerin yüzlerini HDP bayraklarıyla kapattıklarını ve ‘Bijî Hizbullah’ sloganı atarken etrafa ateş açtıklarını söyledi.

‘İNTİKAM VE BİJÎ HİZBULLAH’ SLOGANLARI

İlk olarak Lice Kahvesi’ne uzun namlulu silahla ateş açan saldırganlar, daha sonra ‘intikam’ ve ‘Bijî Hizbullah’ sloganlarıyla etraftaki dükkanlara ve halka saldırdı.Buradaki olaylar sırasında 3 kişi yaşamını yitirirken 2 kişi silahla ve bazı kişiler de satır ve sopalarla yaralandı. Grup, olayları görüntülemek isteyen gazetecilere de saldırdı. Yaralanan 2 kişi ile gazeteciler arasında bulunan DHA Muhabiri Canan Altıntaş hastaneye kaldırıldı. Grup bölgeye gelen sağlık ekiplerine de saldırdı. Hataneye kaldırılan yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, mahalleyi basarak rastgele ateş açan silahlı grubun, ‘PKK’liler nerede? İntikam alacağız. Bu gece kan gövdeyi götürecek’ şeklinde tehditler savurdukları kaydedildi.

ÖNCE DERNEĞİ TARADILAR
DİHA’nın haberine göre ise saldırgan grup, önce Şehitlik Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği’ni silahla taradı. Daha sonra çevrede bulunan kıraathane ve binalara rastgele ateş açan grubun saldırısında çok sayıda kişi yaralandı. Şehitlik Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği Başkanı Adem Firik, dernekte toplantı halinde oldukları sırada silahlı bir grubun dernek kapısına gelip ateş açtığını belirtti. Derneğin arka kapısından çıkarak saldırıdan kurtulduklarını ifade eden Firik, “O sırada derneğe ve çevrede bulunan dükkanlara ateş açtılar. Biz arka sokaktan ana caddeye geçerken yine karşılaştık. Bu kez de üzerimize ateş açtılar. Polisi aradık, bir müddet sonra bölgeye TOMA ve akreplerle geldiler. Ancak müdahale etmediler” dedi. SES Diyarbakır Eş Başkanı Ramazan Kaval ise olayda yaralandıkları belirtilen 4 kişinin ambulanslarla Diyarbakır’ın çeşitli hastanelerine kaldırıldığını söyledi. Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Morgu’na gittiklerini belirten Kaval, morgun önünde silahlı bir grubun beklediğini ve kendilerini linç etmek istediklerini söyledi.

VALİLİK: 3 KİŞİ ÖLDÜ, 3 KİŞİ YARALANDI

Diyarbakır Valiliği, Şehitlik Semti'nde yaşanan olaylarda 3 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

Diyarbakır Valiliği, Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde yaşanan olaya ilişkin yaptığı açıklamada, 3 kişinin yaşamını yitirdiği açıkladı. Açıklamada, İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın 15.00 sıralarında dernek binası önünde gerçekleşen silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü, bu olayın ardından olay yerine yakın bölgede meydana gelen bir başka silahlı saldırıda da 2 kişinin daha yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Olaylarda ayrıca, 1 sivil ile yaşananları görüntülemeye çalışan 2 basın mensubu olmak üzere 3 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, yaşananlar olaylar nedeniyle valilik bünyesinde Kriz Merkezi oluşturulduğu ve jandarmadan takviye yapılarak her türlü emniyet tedbirinin alındığı belirtilerek, "Vatandaşlarımızın sağduyulu hareket ederek provokasyonlara gelinmemesi konusunda duyarlı davranmaları büyük önem arz etmektedir" denildi.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 

Diyarbakır'da otogarının bulunduğu bölgede 3 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgilere göre, olayın ardından polislerce ilçe otogarının bulunduğu bölgedeki birçok iş yerine baskın gerçekleştirildi. Baskınlar sırasında bölgede 3 kişi gözaltına alındı. İsimleri öğrenilemeyen gençlerin, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Gözaltı olayının yaşanmasının ardından Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bir araç içerisinde gözaltına alınan 3 kişinin "silahla ele geçirildikleri" belirtildi. Açıklamada, gözaltına alınanların silahlı saldırı olayı ile ilişkilerinin olduğu iddia edildi. 

HDP EŞ BAŞKANLARI, BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır’da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği olayı kınadı. Açıklamada, "Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz.” denildi.

Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, ortak yazılı açıklamasında Aytaç Baran'ın Diyarbakır’da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, “Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İhya Der camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz.” dedi.

 


POLİS SALDIRIDAN ÖNCE BARAN’I KARAKOLA ÇAĞIRMIŞ!

Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran’ın avukatı, provokasyon kokan saldırıya dair PKK ve YDG-H’yi adres göstererek tehditlerde bulundu. 

Şehitlik semtinde 59. Sokak’ta uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Baran’ın avukatı Abdulgani Orhan, seçimden önce müvekkili Baran’ın emniyete çağrıldığını belirterek, burada kendisine ‘PKK YDG-H üyeleri tarafından silahlı eylem yapılacağı, eylem yapılması halinde verilen telefon numarasının aranması’ yönünde tebligatta bulunulduğunu söyledi. Saldırının ayrıntıları henüz netleşmeden müvekkili Baran’ın, PKK’lilerce öldürüldüğünü iddia eden Orhan, “Allah bugünden Diyarbakır’a sonra yardım etsin” şeklinde konuştu.  (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ferrero işçilerinden kokart eylemi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da seçimin iptali için başvurdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...