11 Nisan 2015 18:53

Gençler Hasankeyf için ayağa kalkıyor

Doğanın ve tarihin yok edileceği, 80 bin insanın göçe zorlanacağı Hasankeyf'in Ilısu Barajı altında kalma tehdidine karşı HDP ve DBP'li gençleri harekete geçiyor.

Paylaş

Batman'ın doğa ve tarihiyle insanlığa yüz tutan ilçesi Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan ve Mardin'in Dargeçit ilçesinde yapımına yeniden başlanan Ilısu Barajı, tarih ve doğa katliamını beraberinde getiriyor.

Ilısu Barajı 1981'de sit alanı ilan edilen Hasankeyf ilçe merkeziyle birlikte 95'i köy ve 104'ü mezra olmak üzere toplam 200 yerleşim yerinin neredeyse tamamını sular altında bırakacak.

Proje ile bölgede 55 bin ile 80 bin arasında nüfus göç etmek zorunda kalacak.

Baraj, Dicle Nehri'nin kıvrım kıvrım içinden akıp geçtiği Heskêf Kalesi yüksekliğindeki kanyonu, "Kaplumbağa Rafet" ismi ile de bilinen Rafetuseuphraticus, çöl varanı gibi sürüngenler, kocagöz, toy, kızılca gibi pek çok kuş türü, endemik balık türleri, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, su samuru gibi memeli türlerinin aralarında bulunduğu çok sayıda canlının da yaşam alanlarını ortadan kaldıracak.

Tepkilere rağmen yapımına devam edilen baraja karşı HDP ve DBP Gençlik Meclisleri öncülüğünde eylem yapılacak.

Gençler tarafından 13 Nisan Pazartesi gününden itibaren yapımını durdurmak amacıyla barajın yapıldığı alanda "Xwedî derkeve hamlesi" ile bir dizi eylem ve etkinliğin startı verilecek. Çadırların açılarak nöbetin tutulacağı eyleme, Batman dışında çevre il ve ilçelerdeki HDP, DBP gençlik meclisi üyelerinin de destek vererek aktif katılacağı belirtildi. (Batman/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanêli çocuklara 'Bir enstrüman da sen ver'

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da boşaltılan karakolda silahlar kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa