29 Mart 2015 14:02

Küçük önlemlerle ölümler engellenirdi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi ‘İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’ düzenlendi.

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi ‘İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’ düzenlendi. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleşen çalıştayda 4 ayrı panel düzenlendi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ raporuna göre, 2014 yılında en az bin 886 işçinin yaşamını yitirdiğini vurguladı.

YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİR

Hayatını kaybeden işçilerin 54’ünün çocuk, 1754’ünün erkek, 132’sinin kadın, 53’ünün de göçmen olduğunu belirten Biçer, “Sektör dağılımına baktığımızda, ilk sıra yine inşaatta. 2014 yılında inşaat işkolunda 423 işçi arkadaşımızı kaybettik. Maden işkolunda 386, tarım işkolunda 309 işçi öldü” dedi. Yapılan araştırmaların, iş cinayetlerinin yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu gösterdiğini ifade eden Biçer, “Araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 50’si kolaylıkla, yüzde 48’i de sistemli bir çalışma ile önlenebilir niteliktedir” dedi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy da “İnşaatlardaki iş kazalarının yüzde 100’e yakını küçük önlemlerle sona erdirilebilir. Tehlikeli bir sektör olmasına karşın alınacak tedbirlerle insanlarımızın hayatını kurtarabiliriz” diye konuştu.

UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR

İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Şükrü Erdem, ilgili kesimleri zamanında uyardıklarını, ancak yetkililer tarafından dikkate alınmadığını aktardı. Çözüm önerilerinin yok sayıldığını, üzerinde ısrarla durdukları mevzuat eksikliklerinin giderilmediğini dile getiren Erdem, “Bizlerin, üniversitelerin, iş güvenliği uzmanlarının önerilerini dikkate almamak, üretim sürecini insan sağlığa odaklı değil, kâr odaklı dizayn etmek, Türkiye’yi iş cinayetleriyle bir anılır ülke durumuna getirmiştir” diye konuştu. (Adana/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetleri konuşulacak

SONRAKİ HABER

İSDEMİR’de üç işçi işe iade davasını kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...