18 Mart 2015 03:00

İsrail’de Netanyahu bir kez daha kazandı

İsrail'de dün yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 99'u sayıldı. Buna göre Başbakan Benyamin Netanyahu'nun partisi, seçim öncesi anketlerin aksine, 120 üyeli parlamentoda 30 sandalye ile birinci parti oldu. Rakibi Siyonist İttifak ise 24 sandalyede kaldı.

Paylaş

İsrail'de dün yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 99'u sayıldı. Buna göre Başbakan Benyamin Netanyahu'nun partisi sağcı Likud, seçim öncesi anketlerin aksine, 120 üyeli parlamentoda 30 sandalye(yüzde 23.27 oy) ile birinci parti oldu. Rakibi İzhak Herzog'un lideri olduğu merkez sol çizgideki Siyonist İttifak(yüzde 18.73) ise 24 sandalyede kaldı.

HANGİ PARTİ KAÇ KOLTUK KAZANDI?

Netanyahu'nun koalisyon ortağı Avigdor Liberman'ın partisi 'Evimiz İsrail' 6 sandalye ile sürpriz yaptı. Sonuçlar, Netanyahu'nun bir sonraki hükümeti kurmak için büyük avantaja sahip olduğunu gösteriyor.

Seçimin üçüncüsü ise üç Arap partisinin bir araya gelerek oluşturduğu Birleşik Arap Listesi oldu. 'Ortak Liste' 14 koltuk kazandı. Yesh Atid 11, Kulanu 10, Yahudi Evi 8, Şas 7, Birleşik Tevrat Yahudiliği 6, Meretz 4 koltuk kazandı.

Seçimlere katılım oranı yüzde 68.37 oldu.

İSRAİL BASINI: BÜYÜK BİR GALİBİYET

İsrail basını seçim sonucunu Netanyahu için "büyük bir galibiyet" olarak değerlendirdi. Netanyahu dün akşam yaptığı ilk açıklamada "Bütün zorluklara rağmen bu, Likud için, milli cephe için, İsrail ulusu için büyük bir galibiyet" demişti.

Netanyahu, koalisyonu kurabilirse üst üste dördüncü dönem başbakanlık yaparak en uzun süre bu görevi yürüten isim olmuş olacak.

HERZOG: ADİL BİR TOPLUM İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Muhalefet lideri İzhak Herzog, sonucun belli olması sonrası Netanyahu'yu arayarak tebrik ettiğini söyledi. Herzog, "Değişen bir şey yok. Adil bir toplum için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

FİLİSTİNLİLER, 'DEVLET' İÇİN DİPLOMATİK ÇABALARI YOĞUNLAŞTIRACAK

İsrail'de seçimi 'Filistin Devleti'nin kurulmasını engelleme' vaadinde bulunan Benyamin Netanyahu'nun kazandığı haberlerinin ardından Filistinliler uluslararası tanınma yönündeki diplomatik çabaları yoğunlaştırmaya hazırlanıyor.

Filistinli baş müzakereci Saib Ureykat, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Başbakan Benyamin Netanyahu'nun bir sonraki hüükmeti kuracağı açık. Bu yüzden açıkça diyoruz ki; Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gideceğiz ve tüm diplomatik çabaları hızlandıracak ve yoğunlaştıracağız." dedi.

Hamas Sözcüsü Sami ebu Zuhri ise İsrail partilerinin, Filistinlilerin haklarını çiğneme ve saldırganlığı artırma üzerinde ittifak ettiklerini belirterek, seçim sonucunun bir fark oluşturmayacağını ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İbrahim Aras’ın ailesi Mecliste ‘adalet’ aradı

SONRAKİ HABER

YPG'li Ateş son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa