21 Şubat 2015 21:34

Türkiye Süleyman Şah'a operasyon düzenledi

Kobanê Kanton yönetimi ile varılan antlaşma sonucu Türk ordusuna bağlı yaklaşık 40 zırhlı araç Kobanê üzerinden Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon düzenledi. Operasyon sonucunda türbenin kampüsündeki karakolda kalan 105 asker tahliye edilirken, bir askerin kaza sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi.

Paylaş

Kobanê Kanton yönetimi ile varılan antlaşma sonucu Türk ordusuna bağlı yaklaşık 40 zırhlı araç Kobanê üzerinden Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon düzenledi. Operasyon sonucunda türbenin kampüsündeki karakolda kalan 105 asker tahliye edilirken, bir askerin kaza sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi.

Kobanê Kanton yönetimi ile varılan antlaşma sonucu Türk ordusuna bağlı aralarında tanklarında olduğu yaklaşık 40 zırhlı araç Kobanê üzerinden Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon düzenledi. Operasyon sonucunda türbenin kampüsündeki karakolda kalan 105 asker tahliye edilirken, 1 askerin kaza sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi. 

Kobanê ile Raqqa arasında Fırat'ın kenarına düşen Süleyman Şah Türbesi ve kampüsündeki Saygı Karakolu yaklaşık 6 aydır terör örgütü DAİŞ'in kuşatmasındaydı. Son günlerde kuşatmayı daraltan DAİŞ, karakoldaki Türk askerlerini tehdit ediyordu. Normalde 15 günde bir ikmal yapılan karakola bu sebeple 6 aydır ikmal yapılamıyordu. 

SINIRA YAKLAŞTIRMADILAR

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu çerçevede Kobanê Kanton yönetimi ile görüşen devlet yetkilileri Süleymanşah'a düzenlenecek operasyon konusunda kanton yetkilileri ile anlaştı. Anlaşma gereği Kobanê üzerinden açılacak koridordan geçecek Türk askerleri, türbeye operasyon düzenleyecek, askerleri kurtaracaktı. Operasyonun düğmesine dün akşam saatlerinde basıldı. Sınıra zırhlı araç, tank sevk eden askerler, sinyal bozucu araçlar ile Suruç ve Kobanê'deki tüm iletişim ağlarını kesti. Aynı anda savaş uçakları sınırda sortiler yaparken, 4 askeri helikopterde sürekli sınır hattında gözlem yaptı. Bu arada sınıra giden yolda kurulan barikatlar ile basın dahil kimse sınıra yaklaştırılmadı. 

VALİLİK YASAKLAMIŞTI

Operasyonun güvenliği için Urfa Valiliği de 19 Şubat ile 23 Şubat arasında Kobanê sınır hattını askeri bölge ilan etmişti. Tüm bu gelişmelerden sonra dün gece saat 21.00 sıralarında düğmeye basıldı ve Türk ordusuna ait tank ve zırhlı araçlar Mürşitpınar (Kobanê Serxet) Sınır Kapısı'ndan Kobanê'ye girdi. Azadi meydanından geçen 40 civarındaki zırhlı araç, yönünü Süleyman Şah Türbesi ve karakoluna çevirdi. 

ASKERLER TAHLİYE EDİLDİ

Operasyon sonucunda karakolda bulunan 20'yi aşkın bordo bereli subay ile 20'yi aşkın muvazzaf subay ve astsubay olmak üzere 105 asker tahliye edilirken, bir askerin tankın paletlerine takılması sonucu kaza ile yaşamını yitirdiği belirtildi. Tahliye edilen askerlerin Suruç ilçesindeki jandarma tabur komutanlığında tutulduğu öğrenildi.

Öte yandan Genelkurmay'dan sabah saatlerinde yapılan açıklamada, türbedeki değerli eşyalar ve naaşını YPG/YPJ güçlerinin denetimindeki Kobanê Kantonu'nun Aşme ber Ferêt köyüne taşındığı belirtildi.

GENELKURMAY'DAN ‘ŞAH FIRAT’ OPERASYONU AÇIKLAMASI

Gnelkurmay Başkanlığı, Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Karakolu’nda görevli askerlerin getirilmesi için düzenlenen 'Şah Fırat' adlı operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, “Uluslararası antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir. ‘Şah Fırat’ Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştu" bilgisi verildi.

DAVUTOĞLU: OPERASYON KARARI ANKARA’DA ALINDI, İZİN SÖZ KONUSU DEĞİL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yapılan operasyona ilişkin, “Hiçbir şekilde herhangi bir izin söz konusu değil. Karar ve talimat Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından alınmış, cumhurbaşkanımızın onayından geçmiş ve TSK tarafından uygulanmıştır” dedi. 

Başbakan Davutoğlu, ‘Şah Fırat’ operasyonu ile ilgili olarak bu sabah Genelkurmay Başkanlığı’nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile birlikte basın açıklamasında bulundu. 

‘TSK HER TÜRLÜ ENGELİ AŞAR, ÇATIŞMA RİSKİNİ DE GÖZE ALIR’

Operasyonun kararının Ankara’da alındığını kaydeden Davutoğlu, “Hukuk devleti kuralları içinde, bize verilen yetkiler çerçevesinde. Tabi elimizdeki meclis tezkeresi de gözönüne alınarak hiçbir merciden ne izin talep edilmiştir, ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun bu talimat verildikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır. Yine söz konusu karakola kadar iner, o emanetleri salimen ülkemize getirir. Dolayısıyla hiçbir şekilde herhangi bir izin söz konusu değil. Karar ve talimat Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından alınmış, cumhurbaşkanımızın onayından geçmiş ve TSK tarafından uygulanmıştır” diye konuştu. 

‘HERHANGİ BİR MÜDAHALE EN SERT ŞEKİLDE KARŞILIK GÖRÜR’

Süreç başladıktan sonra bazı birimlere bilgi verildiğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu süreç içinde tabi ki başta Özgür Suriye Ordusu ve bütün taraflar olmak üzere sadece herhangi bir sivil kayıp olmaması için koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra ve o süreç esnasında gerekli bildirimlerde bulunuldu. Kara kuvvetlerimiz, mekanize birliklerimiz, zırhlı birliklerimiz, komando ve özel kuvvet timlerimiz operasyona katıldılar. Hava kuvvetlerimiz tüm ihtimalleri göz önüne alarak hazır halde bekletildi, ihtiyaç hissedilecek bir durum söz konusu olmadı. Ama operasyon anından itibaren, saat 09.00 itibariyle bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik herhangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür ve vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle tabi Türkiye’nin caydırıcı gücünden herkes de haberdar olduğu ve yakınen bildiği için çatışma söz konusu olmamıştır. Sivil kayıp söz konusu olmamıştır. Tek askerimizin kaybı da bir kaza. Dolayısıyla bu bizim kararımızdır, önümüze kim çıkmış olsaydı da bu karar uygulanacaktı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Katillerin peşini bırakmayacağız

SONRAKİ HABER

Schindler'in Listesi'nden sonra Irena'nın Listesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...