14 Temmuz 2012 06:00

Arkadaşlarımızı bıraktık, üzgünüz

"KCK Ana Davası"nda haklarında tahliye kararı verilen 16 kişi cezaevinden çıktı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Büşra Ersanlı, "9 aydır bekliyoruz bu davayı. Mantığını anlayamadığımız, bizlere karşı çok fazla bir nefret biriktirmiş olan bir iddianameyle karşı karşıya kaldık. Bildiğiniz gibi bu davadan yargı

Arkadaşlarımızı bıraktık, üzgünüz
Paylaş


Silivri'de 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 140'ı tutuklu 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı "İstanbul KCK Ana Davası"nda ilk duruşmanın son gününde tahliye olan 16 kişi cezaevinden çıktı. Bakırköy Kadın Tutukevi'nden duruşmalar nedeniyle Silivri 8 Nolu Cezaevi'ne nakledilen Prof. Dr. Büşra Ersanlı, 6 saatlik çıkış işlemlerinin ardından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden çıktı. 

Cezaevi çıkışında 16 kişiyi yakınları ve arkadaşları karşıladı. Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Ersanlı, "9 aydır bekliyoruz bu davayı. Bildiğiniz gibi çok uzun bir iddianame. Mantığını anlayamadığımız, bizlere karşı çok fazla bir nefret biriktirmiş olan bir iddianameyle karşı karşıya kaldık. Onu çözümlemekte bayağı zorluk çektik. Bildiğiniz gibi bu davadan yargılanan insanların büyük bir çoğunluğu BDP'li. Arkadaşlarımızı geride bıraktığımız için üzgünüz. Tabii ki kendimiz tahliye olduğumuz için sevindik ancak arkadaşlarımız geride kaldı. Hepimizin durumu beş aşağı beş yukarı aynı" dedi.

ANADİLDE SAVUNMA

"Mahkemede Kürtçe savunma krizi yaşanıyor. Neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki soruya karşılık da Ersanlı, "Anadilde eğitim de, anadilde savunma da çok umut ediyorum ki yakın bir gelecekte Türkiye'de gerçekleşecek. Çünkü bu hem birey anlamında, hem kolektif anlamında en büyük güvenlik yolu. Anadilde eğitim ve anadilde rahatça kendini ifade etmek, o dili iyi öğrenmek, Türkiye'de en büyük güvenlik garantisi" diye konuştu. Tahliye gerekçesinde, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı Kanuna da yer verildiği hatırlatılarak, bu konuda söyleyecekleri sorulan Ersanlı, bunların teknik detaylar olduğunu, bu konuda bir şey söylemek istemediğini kaydetti. Ersanlı, daha sonra yakınlarıyla birlikte yerleşkeden ayrılırken, diğer tahliye edilenleri bekleyenlerin yakınları alkışlarla Büşra Ersanlı'yı uğurladı. Ardından, tahliye olanların hepsi tek tek cezaevinden çıktı. 

2 Temmuz'da başlayan davanın ilk duruşmasının son oturumunda Prof. Emine Büşra Ersanlı, öğrenci Büşra Beste Önder, Özgür Gündem Gazetesi Editörü Kazım Şeker, Kemal Karagöz, Canşah Çelik, Erdoğan Baysan, Nedime Demirkapu, Zekiye Ayık, Cüneyt Özil, Birgül Arvas, Suna Varsak, İbrahim Etem Yıldız, Mehmet Sıddık Kumek, Uğur Taşdemir, Nizamettin Özmen ve Mustafa İpek, "Tutuklu kaldıkları süre, mevcut delil durumu ve yürürlüğe giren 6352 sayılı yasa hükümleri uyarınca sanıkların lehine suç vasfının değişme ihtimali göz önüne alınarak tahliye edilmelerine" karar verilmiş bir sonraki duruşma 1-9 Ekim 2012 tarihine ertelenmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevi yapan futbolcu serbest

SONRAKİ HABER

Miting öncesi evler basıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...