02 Nisan 2014 07:58

Şili'de 8.2 büyüklüğünde deprem ve tsunami alarmı

8.2’lik depremle sarsılan Güney Amerika ülkesi Şili’de tsunami alarmı sonrası binlerce kişi sahil bölgelerinden tahliye edildi. En az 5 kişinin yaşamını yitirdiği duyurulurken, bir sahil kentindeki cezaevinden 300’den fazla kadının kaçtığı aktarıldı.

Şili\'de 8.2 büyüklüğünde deprem ve tsunami alarmı
Paylaş

8.2’lik depremle sarsılan Güney Amerika ülkesi Şili’de tsunami alarmı sonrası binlerce kişi sahil bölgelerinden tahliye edildi. En az 5 kişinin yaşamını yitirdiği duyurulurken, bir sahil kentindeki cezaevinden 300’den fazla kadının kaçtığı aktarıldı.

Deprem yerel saatle 20:46’da Pasifik Okyanusu merkezli gerçekleşti. Depremin merkez üssü Iquique kentinin 61 mil kuzey batısında deniz yatağının 10 kilometre altı olarak açıklandı. Deprem gerçekleştiği sırada binlerce kişinin işten eve dönmekte olduğu kentlerde bir anda acil durum sirenleri yankılandı. Paniğe kapılan yurttaşlar acilen bölgeyi terk etmeye çabalarken, kentte trafik sıkışıklıkları yaşandı. Yurttaşların ilk olarak soluğu tepelik bölgelerde aldığı ifade edildi.

İlk tsunamiler 2.5 metre yüksekliği bulurken bu, Iquique’de otogar ve bir sağlık kliniğini sular altında bıraktı. Deprem, Peru ve Bolivya'da da hissedilirken, Pasifiğe kıyısı olan tüm Orta ve Güney Amerika ülkelerinde tsunami alarmı verildi. Şili'de tsunami alarmı yeni bir gelişme olmadığı takdirde TSİ 10.00'da bitecek.

Olay sonrası 329 kadın tutuklunun bulundukları hapishaneden kaçtığı öğrenilince polis Iquique’de geniş çaplı arama başlattı. Gelen ilk haberlere göre 16 tutuklunun yakalandığı öğrenildi.

Deprem sonrası şiddeti 6’yı bulan artçı şoklar yaşandı. Universidad de Chile’den deprem uzmanları artçı şokların aylar boyunca devam edeceğini söyledi.
Brezilya, Peru ve Arjantin’in Şili’ye destekte bulunabileceklerini açıkladıkları ifade edildi.

BACHELET 2010’DA ÇOK ELEŞTİRİLMİŞTİ

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, vatandaşlara sakin olmalarını söylerken yaşanan zararın kısa sürede tespit edileceğini belirtti. Yeniden seçildiği başkanlık görevine 11 Mart’ta başlayan sosyal demokrat Bachelet’nin bir önceki başkanlık döneminde de Şili ağır bir depremle sarsılmıştı. 27 Şubat 2010’daki deprem sonrası 525 Şilili yaşamını yitirmiş ve hükümet yetkilileri tsunami riskinin olmadığını öne sürmüştü. Devasa tsunamiler sahilleri vurduğunda ise, Bachelet hükümetinin güvenilirliği bir hayli azaltmıştı.

Geride kalan 4 yılda Şili hükümeti çok sayıda tsunami tatbikatı yaptı.

ŞİLİ SİSMİK OLARAK EN AKTİF ÜLKELERDEN

Sismik olarak en aktif ülkelerden olan Şili'de, 2002’den bu yana 16 tane 6.0 şiddetinin üzerinde depremler yaşandı.

Dünyada meydana gelen kayıtlı depremlerin en büyüğü olan ve 1960 yılında meydana gelen 9.5 şiddetindeki deprem de Şili'yi vurmuş ve 5 binden fazla kişinin hayatına mal olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yalova 5 oy farkıyla CHP\'nin

SONRAKİ HABER

Bakan Yıldız\'ın kedi açıklaması BBC\'nin şaka listesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...