TBMM'de Garo Paylan'ın konuşmasına 'soykırım' engeli

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın TBMM'deki konuşması 'soykırım' ifadesi üzerine engellendi.

13 Ocak 2017 21:08
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Anayasa değişiklik teklifi konuşması sırasında “Çoğulculuğu soykırım ve katliamlarla kaybettik", sözü üzerine AKP'liler Paylan'a tepki gösterdi. Meclis Başkan Vekili, Paylan'ın konuşmasını tamamlamasına izin vermedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Biz yüz yıl önceki tartışmalardan artık başka bir noktaya savrulup tekrar bir padişah tahsis etmek üzereyiz. 'Ulusların Çöküşü' diye bir kitap var, okumanızı tavsiye ederim. Ne zaman ki yetki tek bir kişide toplanırsa,  bütün kurumlar zayıflatılırsa o zaman ulus çökmeye başlıyor. Türkiye tarihi için de öyle, ne zaman ki Meclis devrede, yargı güçleniyor her alanda güçleniyor. Ama tek adam söz konusu olunca fakirleşiyoruz” dedi.

“Bir hatada ısrar ediliyor” diyen Paylan, “Bunun vebali altındasınız. ‘Baba o günlerde sen ne yapıyordun. Bu rezil anayasa değişikliğine oy verdin mi’ diye soracaklar. Gelin yol yakınken bu hatadan dönelim” ifadesini kullandı.

‘ÇOĞULCULUĞUMUZU SOYKIRIMLA KAYBETTİK’

Paylan, Osmanlı dönemini örnek vererek, sürdürdüğü konuşmasına şöyle devam etti: “Osmanlı dönemi ile ilgili kimileri güzelleme, kimileri karalama yapar. Zamanın ruhunda çoklu milletler birçok coğrafyada hüküm sürmüş. Dağılma sürecinde Avrupa’dan gelen özgürlük rüzgarı burayı da sarsıyor. 19 yüzyılın başından itibaren eşitlik rüyaları nasıl çerçevenir diye arayışlar var. Bu arayışlarla beraber Osmanlı’nın bir Meclis’i olması duygusu yayılıyor. Anayasa devreye geçiyor. İlk yazıcılarından 109 üyesi var 40'ı Hristiyan ve Yahudiler’den oluşuyor. Ne güzel bir çoğunluk ve temsilliyet. Herkes kendini o Anayasa’nın içinde buluyor.

Yok saydıklarınız ya sessizliğe bürünürler ya da isyan ederler. Nitekim ikinci Meşrutiyet devreye giriyor. Daha sonra Talat Paşa cuntası o Anayasayı devre dışı bırakıp, Türk’ün anayasasını devreye koyuyor. Tıpkı bugünkü gibi. Parlamento ve çoğulculuğu devre dışı bıraktılar. O dönemde dört halkı kaybettik. Büyük katliamlarla, soykırımlarla bu topraklardan sürüldüler” diye konuştu.

Paylan, konuşmasını bu şekilde sürdürürken, AKP sıralarından, “Bu topraklarda soykırım yoktur" şeklinde sesler yükseldi. Paylan “Ben bunun adına soykırım diyorum siz ne derseniz deyin. Adını hep birlikte koyalım yolumuza devam edelim. Ben dedemin neler yaşadığını çok iyi biliyorum. Sizler için ‘kılıç artığı’ olduğumu da” diyerek, tepki gösterdi.

Paylan konuşmasına devam ederken, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın, “Ne konuştuğunuzu bilin. Ne yapayım ben?” diyerek, AKP'lilerin sözlerine de ortak oldu. Aydın, “Hal ve hareketlerinize dikkat edin. Bu milleti yaralayıcı ifadeler kullanamazsınız” dedi.

BAŞKAN VEKİLİ AYDIN KONUŞMA SÜRESİNDEN KESTİ

AKP'liler ise Paylan’ın konuşmasına engel olmak için masalara vurdu. Paylan, konuşma süresi olmasına rağmen Meclis Başkan vekili Aydın tarafından “Süreniz bitmiştir. Birleşime ara veriyorum” sözleriyle engellendi. (HABER MERKEZİ)

HDP Milletvekili Garo Paylan'ın TBMM'deki konuşması:

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Lice ve Hani'de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Obama, Rusya'ya yönelik yaptırımları 1 yıl daha uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...