25 Ocak 2016 14:03

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Akademisyenlerin yanındayız

Paylaş

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan akademisyenler hakkında soruşturma başlatılmasını haksız ve kabul edilemez bulduklarını vurgulayarak, İzmir'de bulunan üniversitelerin rektörlüklerine mektup yazdıklarını ve ifade özgürlüğü doğrultusunda akademisyenler hakkında soruşturma açılmamasını istediklerini belirtti.

DİSK, KESK ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu akademisyenlere destek olmak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Akademisyenlerin yanı sıra HDP il yöneticileri ve Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş ile CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Tacettin Bayır'ın da katıldığı toplantıda salona "Türkiye'ye barış akademiye özgürlük" yazılı pankart asıldı.

Toplantıda ortak basın metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, barış talebini dile getirerek bu metne imza veren düşünce ve ifade özgürlüklerini kullanan akademisyenlerin günlerdir aşağılanmaya ve hedef gösterilmeye çalışıldığını belirtti. Bütün bunları haksız ve kabul edilemez bulduklarını vurgulayan Sarı, İzmir'deki üniversitelerde çalışan akademisyenler hakkında YÖK emriyle idari soruşturma başlatmaya hazırlanan rektörlüklere mektup gönderdiklerini söyledi. Mektupta, ifade özgürlüğünün önemine değindiklerini söyleyen Sarı, "Rektörlüğünüzün üniversite yapısının temeli olan ifade özgürlüğü ilkesine bağlı kalmasını beklemek en doğal hakkımızdır. Modern üniversite geleneğinin tarihsel misyonuna sahip çıkmanızı ve fikirleri cezalandırmamanızı talep ediyoruz" ifadelerine yer verdiklerini dile getirdi. Emek ve Demokrasi Güçleri olarak savaştan ve ölümden değil barıştan ve yaşamdan yana olduklarını vurgulayan Sarı, "Barış koşullarının sağlanmasını vatandaşı olduğumuz devletten talep ediyoruz. Ülkemizde herkesin kendini güvende hissettiği koşulların yerleştiği güne kadar bu yönde çaba harcamaya devam edeceğiz" dedi.

Ardından konuşan CHP Milletvekili Murat Bakan, bugün en çok tartışılan konunun anayasanın demokratikleştirilmesi olduğunu belirterek, mevcut anayasayı dahi uygulamayan bir hükümet olduğunu söyledi. Akademisyenlerin düşüncesini açıkladığında linç kampanyasına uğradığını belirten Bakan, bir milletvekili olarak akademisyenlerin arkasında olduğunu ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise demokrasinin askıya alındığını belirterek, "Tüm sivil toplum kuruluşları örgütlü bir biçimde bağımsızlığı adaleti özgürlükleri savunmalıyız Eğer üniversitelerdeki bilim adamlarımız özgürce düşüncelerini ifade edemeyecekse yeni nesilde özgürlükten bahsetmek mümkün değil" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanatın ikonları !f İstanbul’da

SONRAKİ HABER

Kars'ta 'En uzun ömürlü kardan adam' yarışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...