24 Eylül 2015 01:00

Sınırda bekleyen mülteciler: Bize bayram sınır açılırsa gelecek

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

Avrupa’ya geçmek için bir haftadır Edirne’de kalan mülteciler, bayramı bu kez Avrupa’ya geçmek üzere bekleyişte oldukları kampta karşılıyor. Türkiye’de ağır çalışma koşulları altında düşük ücrete çalışan, okula gidemeyen mülteciler, “3-4 yıldır zaten bayram yaşamıyoruz. Sınır açılırsa bize bayram” diyor.  

Suriye’deyken bayramı akraba ziyareti yaparak geçiren Suriyeli mültecilerin pek çoğunun ya ziyaret edeceği akrabası kalmamış ya da akrabalarından çok uzaktalar. Edirne’deki mültecilerin akrabalarının bir kısmı Türkiye’de ya da Lübnan’da oluşturulan kamplarda hayatını sürdürüyor, kimi denizde boğularak, kimi savaşta hayatını kaybetmiş. Kimi ise Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gitmeyi başarmış.

‘AİLEDEN UZAK BAYRAM’

Çoğu 3-4 yıldır Türkiye’de olan mülteciler, bayram yapmayı zaten unutmuş. Edirne’de bekleyen 19 yaşındaki Muhammed, “Suriye’de başka hayat, burada başka hayat. Bayramda orada arkadaşlar ve çocuklarla akraba ziyareti yapardık. Bizim durumumuz her yerde zor. 2 senedir annemi babamı görmedim, bu bayram da görmeyeceğim” diyor. 22 yaşındaki Muhammed ise, ‘şanslı’lardan. Şam’daki ailesine internet üzerinden mesaj gönderebilecek.

Edirne’de bekleyişlerini sürdüren mülteciler, bayramın ancak sınırlar açılınca geleceğini düşünüyor, “Bizim bayramımız Suriyede’ydi, bundan sonra bizim bayramımız Almanya’da” diyerek.

Daha önce Bulgaristan, Yunanistan, Almanya’dan haber bekleyen mülteciler şimdi de Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki toplantıdan haber bekliyor. Bazı mülteciler ise Edirne Valiliği tarafından kampa getirilen otobüslerle geldikleri kentlere gönderiliyor.

ÖNCEKİ HABER

'Sandık taşıma', Erdoğan’ın tek başına iktidar olma senaryosudur

SONRAKİ HABER

Pentagon: IŞİD liderlerinden Ebu Bekir el Türkmeni öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...