24 Temmuz 2015 04:38

13 ilde operasyon: 297 kişi gözaltında, 1 kişi öldürüldü

İstanbul polisi, sabah saatlerinde çok sayıda adrese operasyon düzenledi. Eş zamanlı baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bağcılar’da bir adrese yapılan baskında Halk Cephesi Üyesi Günay Özarslan öldürüldü.

Paylaş

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekiplerinin de desteği ile sabah saatlerinde il genelinde operasyon düzenledi. Polis ekipleri, önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yaptı. Haklarında yakalama kararı bulunanlar gözaltına alındı.

HALK CEPHESİ ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Operasyonunun yapıldı bölgeler arasında Bağcılar da vardı. Yenimahalle Bülbül Sokak’taki bir eve yapılan baskında Halk Cephesi üyesi Günay Özarslan öldürüldü. Olay sonrasında Çevik Kuvvet ekipleri sokak girişlerini kapattı. Söz konusu adrese gelen olay yeri inceleme ekipleri, avukatların binaya girişine izin vermeden delil topladı.

Avukatlar: Çatışma izi yok, Günay Özarslan infaz edildi!

Günay Özarslan'ın öldürüldüğü evin önünde Halkın Hukuk Bürosu avukatları oturma eylemi başlattı

Ankara'da Günay Özarslan için oturma eylemi yapan 11 kişi gözaltına alındı

Operasyonda gözaltına alınan zanlılar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Şüphelilerden biri araçtan inmemek için polis ekiplerine direndi. Polis ekipleri, slogan atan şüpheliyi güçlükçe içeri aldı. Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

İstanbul'daki operasyonlarda 30'u yabancı uyruklu 103 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan yabancı uyruklu 30 şüphelinin IŞİD'le bağlantılı olabileceği bildirildi. (İSTANBUL)

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk ve eşi İstanbul'da gözaltına alındı

DAVUTOĞLU: 13 İLDE TOPLAM 297 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Başbakan Ahmed Davutoğlu'dan operasyonlara ilişkin yapılan açıklamada 13 ilde 297 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: "Devam eden soruşturmalar çerçevesinde; 24 Temmuz 2015 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince DAEŞ terör örgütü, PKK terör örgütü ve iltisaklı yapılanmalar ile diğer marjinal sol örgütlere karşı yapılan çalışmalarda, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda kamu düzenini tehdit eden faaliyetlerde bulunan, vatandaşlara ve güvenlik güçlerimize karşı silahlı eylem gerçekleştiren ve eylem hazırlığı içinde olduğu değerlendirilen çok sayıda kişiye yönelik eşzamanlı olarak 13 ilde operasyon yapıldı. Bu kapsamda şu ana kadar terör örgütlerine mensup toplam 251 kişi gözaltına alındı." (ANKARA)

HDP'LİLERE YÖNELİK OPERASYONLAR:

URFA

Urfa'nın Viranşehir, Ceylanpınar ve Suruç ilçelerinde evlere yapılan baskınlarda 32 genç gözaltına alındı.

Viranşehir'in Şırnak, Hürriyet, Cumhuriyet ve Yenişehir Mahallelerinde yapılan ev baskınlarında "YDG-H üyesi oldukları" iddiasıyla Ferhat Uzun, Vedat Sarıoğlu, Halil Ülük, Faruk Ceylan, Abdulaziz Dakak, Serdar Kırmızıgül, Sinan Kanar, Vedat Vural ile ismi öğrenilemeyen 1 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre Fatih Salvan adlı bir gencin ise yine polis tarafından arandığı öğrenildi.

Canlı bomba saldırısıyla 31 kişinin hayatını kaybettiği Suruç ilçesinde de polis operasyonları yapıldı. Sarayaltı, Cumhuriyet, Aydın, Dikili ve Yenişehir mahallelerinde yapılan ev baskınlarında şu ana kadar 12 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan 9'unun isimleri ise şöyle: Yasin Çağan, Bozan Çelik, Mehmet Karakurt, Abdulkadir İpek, Veysi Tekin, İbrahim Kayacan, Yunus Kaya, Ahmet Karataş ve İbrahim Yılıdızer.

Gözaltına alınanlardan Yasin Çağan'ın annesi Zeliha Çağan, oğlunun okuduğu Kıbrıs'tan bir hafta önce geldiğini ve patlamanın yaşandığı gün dışında mahalleden çıkmadığını belirterek, "Oğlum patlamada yaralanan yaralıları taşıyordu. Büyük bir ihtimalle bu yüzden aldılar. İnsanlık kalmamış bunlarda" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Kentteki polis operasyonlarının bir diğer adresi ise Ceylanpınar oldu. Mehmet Akif Ersoy, Aydınlık, Yeni Mahalle ile kırsal mahallelerde yapılan ev baskınlarında DBP İlçe Örgütü yöneticileri Ömer Kılıç, Ayşe Işık ve Elif Bozan, Şirin Konur, Berfin Sürer, Yılmaz Altunay, Uğur Altun'un da aralarında bulunduğu 10'u aşkın kişi gözaltına alındı.
Her üç ilçede gözaltına alınanlar, Urfa Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

ADANA

Adana'da bu sabah polis, daha önceden belirlediği adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi. Seyhan, Yüreğir, Yakapınar (Misis) ilçelerinde yapılan baskınlarda aralarında HDP'lilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Baskınlarda yapılan aramalarda ise evler didik didik arandı.

Seyhan ilçesinde yapılan baskınlarda Cemil Demir ve Mustafa Azboy isimli HDP yöneticilerinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Gözlatına alınanlardan dördünün isimleri şöyle: Agit Yağız, Emre Yağız, Mevlüt Kutlu ve 17 yalındaki Ş.A.

Gözaltına alınanların Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüğü öğrenildi.

MERSİN

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Barbaros, Şahin, Bahçe ve Fahrettinpaşa mahallelerinde de bu sabah polis ev baskınları gerçekleştirdi.
Ev baskınlarında 20'nin üzerinde kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler, Şerif Geyik, Murat Polat, İzzet Erol, Orhan Çakmak, Hamza Çiçekçi, İlhan Işıksal, Atilla Özmen, İrfan Çakmak, Ahmet Kılıç iken halen arananlar olduğu öğrenildi.
Gözaltına alınanlar Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

İZMİR

İzmir'de de TEM Şube polisleri sabah saatlerinde kent merkezinde birçok eve baskın düzenledi. Yapılan baskılarlarda ilk bilgilere göre, HDP İzmir İl yöneticisi Selda Şenol ve Ege Üniversitesi Öğrencisi İ. Ç isimli öğrenci gözaltına alındı.

HDP yöneticilerinin gözaltı gerekçeleri henüz öğrenilemezken, gözaltına alınanların TEM Şube'ye götürüldüğü öğrenildi.

Kentte yapılan baskınlar soncunda gözaltı sayısının ilerleyen saatlerde artabileceği belirtiliyor.

BURSA

Bursa'da da polisler, yine sabah erken saatlerde birçok adrese baskınlar gerçekleştirdi. Çoğunluğu HDP üyesi olan yurttaşların evlerine yapılan baskınlarda şu ana kadar 7 kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken gözaltı sayısının da artabileceği belirtildi.

DİHA muhabiri Ömer Gül'ün de gözaltına alındığı operasyonda, gözaltına alınan diğer kişilerin isimleri ise şöyle: Ömer Uzunay, Dilber Ak, Melik Özcan, Mürşit Karakaya, Azad İmal, Rahmi Bozkurt.

ŞIRNAK

Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde sabaha karşı saat 04.00 sıralarında polis çok sayıda zırhlı araç eşliğinde Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan birçok eve eş zamanlı baskın gerçekleştirdi.

Baskınların gerçekleştirildiği evlerden bazılarının kapılarını kıran polis, evlerin altını üstüne getirirken, bazı ev sakinlerinin de baskınları gerçekleştiren polisler tarafından darp edildiği belirtildi. Uzun süre evlerde arama yapan polisler Nuri Bora (48), Sezer Sarıyıldız (20) ve Faruk Gerçin (18) isimli yurttaşları gözaltına aldı.

Gözaltı sayısının artabileceği belirtilirken, Faruk Gerçin'in annesi Yıldız Gerçin, baskınlar sırasında polisin oğlu ve eşine şiddet uyguladığını ifade etti.
Gözaltına alınan yurttaşlar, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

IĞDIR

Iğdır'da sabah saatlerinde polisler tarafından evlere yapılan baskınlar sonucu aralarında DBP Iğdır İl Eşbaşkanı Zübeyde Kaynar, HDP Iğdır İl Eş Başkanı Dilber Turan, Iğdır eski Belediye Başkanı Hüseyin Malk, HDP yöneticisi Emine Kartal, BDP üyesi Musa Filizkıran, Oğuz Ok, Emrah Aras, Yusuf Oktun ile ismi öğrenilemeyen 1 kişi daha gözaltına alındı.
Gözaltına alınan 9 kişi Iğdır Emniyet Müdürlüğü'nde bekletilirken, gözaltına alınanların 'Toplantı ve yürüyüşleri kanuna muhalefet' ve 'Örgüt propagandası' iddiası ile gözaltına alındıkları belirtildi.

BİTLİS

Polisi bu sabah operasyon gerçekleştirdiği kentlerden Bitlis'te de yapılan ev baskınlarında, "Yurtsever Devrimci Gençlik hareketi (YDG-H) üyesi oldukları" iddiasıyla 7 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanların isimlerinin Mikail Altun, Rauf Akbulut, Amed Türemiş, Eren Dağ, Erkan Özcan, Durmuş Yurdagül ve Barış Coşkun olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan kişiler ifadeleri alınmak üzere Bitlis Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Gözaltına alınanlarının sayısının ilerleyen saatlerde daha da artabileceği tahmin ediliyor. Yapılan ev baskınlarda gözaltına alınanların polislerce darp edilerek gözaltına alındığı da öğrenildi. Yapılan gözaltlılara ilişkin bilgi almak üzere Emniyete giden İHD Bitlis Şubesi Avukatı Bakir Yazı, polislerce darp edilerek kolu kırıldı.

VAN

Polis operasyonlarının yaşandığı bir diğer kent Van oldu. Merkez İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'nde gece geç saatlerde çok sayıda polisin katılımıyla ev baskınları yapıldı. Yapılan ev baskınlarında sayısı henüz öğrenilemeyen gözaltılar yapıldı.

Baskınlar sırasında polis şiddeti ile de karşılaşıldı. Baskın yapılan bazı evlerdeki aile bireylerine hakaret eden, polisler bazılarını işse darp etti.
Edinilen bilgilere göre, Vedat Ertaş ile Hozan Abi isimli iki yurtaş çarşı merkezinde polislerce gözaltına alınıp, İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

MARDİN

Mardin'in Kızıltepe ilçesi Tepebaşı, Berçem, Koçhisar ve Mezopotamya mahallelerinde eş zamanlı polis baskınlarında 11 kişi gözaltına alındı.

Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TEM polisleri tarafından yapılan baskınlarda, evler didik didik arandı. Gözaltına alınanlar arasında İbrahim Akın, Hebun Aslan, Mazlum Kurtoğlu, Burhan Denli isimli kişilerin olduğu öğrenildi.

Baskınlarda gözaltına alınan isimlerden biri olan Hebun Aslan'ın babası Mehmet Aslan, sabah saatlerinde evlerinin Mardin'den geldiğini belirten yüzü kar maskeli polisler tarafından basıldığını söyledi. Baba Aslan, onları şu sözlerle anlattı: "Zorla içeri girmek istediler. İçeri girdikleri zaman evdeki tek bir eşyayı bile yerinde bırakmadılar hepsini dağıttılar. Çocuklarımız korku içinde onları izliyorlardı. Küçük çocuklarımız ise korkudan devamlı ağlıyorlardı."

Aslan, arama işlemini tamamladıktan sonra kendisine kamera doğrultan polislerin, kendisinden evde hiçbir eşyanın kırılmadığına dair beyan vermesini istediklerini de söyledi.
Gözaltına alınan kişilerin Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin ardından Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne götürülecekleri öğrenildi.

İZMİR'DE IŞİD VE 'PARALEL YAPI' OPERASYONU
İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler sabaha karşı IŞİD'e yönelik operasyon başlattı. Önceden belirlenen adreslere yapılan baskınlarda İŞİD'le bağlantılı 4 kişinin gözaltına alındığı, gözaltı sayısının artabileceği bildirildi.

Polis ayrıca 'Paralel yapıya' yönelik başka bir operasyon için de düğmeye bastı. Bu operasyonda da 15 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. (DHA)

TARSUS'TA 21 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Suruç’ta gerçekleşen bombalı saldırıyı protesto etmek için sokağa çıkan ve polisle çatışmaların yaşandığı mahallelerde bulunan evlere polis bugün sabahın ilk saatlerinde baskın düzenledi. Alınan ilk bilgilere göre, başta Fahrettinpaşa ve Şahin mahallelerinde 21 kişi gözaltına alındı. (TARSUS)

HDP MİLLETVEKİLİ EMİN ADIYAMAN: OPERASYON ERKEN SEÇİM HAZIRLIĞI

Yapılan operasyonlar sonrası HDP Iğdır Milletvekili M. Emin Adıyaman, bilgi almak üzere Iğdır Emniyet Müdürlüğü'nün önüne geldi. Burada açıklama yapan Milletvekili M. Emin Adıyaman, partilerine yönelik yapılan operasyonların erken seçime yönelik ön hazırlık operasyonları olduğunu söyledi. Adıyaman, "Bugün bir kez daha AKP'nin seçim sonrası ülke genelinde estirdiği anti demokratik ve terör estiren uygulamalarından birini daha yaşıyoruz. Hem partimizin il eş başkanı hem bileşenimiz olan DBP il eş başkanı, parti üyelerimiz ve önceki dönem belediye başkanımız gözaltına alınmış bulunmaktadır. Anlaşılan o ki AKP Hükümeti 7 Haziran seçimlerinin yenilgisini bir şekilde partimize yönelik bu tür uygulamalarla iktidar olmanın vermiş olduğu avantajlarla baskı ve şiddet yöntemine yönelmiş bulunmaktadır. Görünen o ki koalisyon görüşmeleri formaliteden ibarettir. Bu operasyonlar erken seçime yönelik bir ön hazırlık çalışmasıdır" diye ifade etti.

Adıyaman son olarak aldıkları bilgiler doğrultusunda bir çok ilde gözaltı operasyonların olacağını belirterek, "Demokratik haklarını kullanan partimizin çeşitli kademelerinde yer almış arkadaşlarımıza yönelik anti demokratik uygulamadır. Bu uygulamanın aldığımız bilgiye göre birçok ilde partimize yönelik yapılacak olan operasyondu. Bu uygulamalara AKP'nin son vermesini istiyoruz. Bir taraftan demokrasiden dem vuran AKP diğer taraftan diktatörce uygulamalarına daha önce olduğu gibi şimdi de devam etmektedir. Bizim açıdan AKP'den beklenen bir durumdur. Bu uygulamalarla ülkede yargı bağımsızlığının kalmadığını kuvvetler ayrılığının Türkiye'de artık fonksiyonu kalmadığını belirtiyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Suriye'deki IŞİD mevzileri havadan vuruldu: 35 IŞİD militanı öldürüldü

SONRAKİ HABER

AYM’nin gerekçeli dershane kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...