09 Mayıs 2015 00:30

Tara Jaff, Kürt Kültür Günleri’ne geliyor

Tara Jaff, Kawa, Berfin Mamdova, Hesen Şerif, Zelal Gökçe, İdris Demir, Helîme Ömerî, Rojda, Mehmet Akbaş ve Koma Gulên Herzen gibi önemli sanatçılar 10 Mayıs’ta başlayacak Kürt Kültür Sanat Günleri’nin konuğu olacak.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
Zeliş IRMAK
İstanbul

Tara Jaff, Kawa, Berfin Mamdova, Hesen Şerif, Zelal Gökçe, İdris Demir, Helîme Ömerî, Rojda, Mehmet Akbaş ve Koma Gulên Herzen gibi önemli sanatçılar 10 Mayıs’ta başlayacak Kürt Kültür Sanat Günleri’nin konuğu olacak. 34.İstanbul Film Festivali’nde sansüre uğrayan Bakur filmi de 12 Mayıs tarihinde Su Gösteri Sanatları Sahnesinde gösterilecek.

Mezopotamya Kültür Merkezinin bu yıl ilk defa düzenlemeye başlayacağı Kürt Kültür Sanat Günleri, 10-17 Mayıs arasında, bir hafta boyunca İstanbul’da gerçekleştirilecek. etkinlikler kapsamında  çok sayıda sanatçı, eserleriyle katılırken sergiler, paneller ve seminerler düzenlenecek, tiyatro ve film gösterimleri yapılacak ve konserler verilecek.

Toplantıda ekipten Serhat Kural, Kürt Kültür ve Sanat Günleri hakkında bilgi verdi. MKM’nin, 24 yıl önce Ape Musa’nın başında olduğu Kürt entelektüelleri tarafından kurulduğunu ifade eden Serhat Kural, ilk defa başta Kürt kültürü ve sanatı olmak üzere Anadolu ve Mezopotamya’da baskı altına alınmış kültürleri sahiplenme, açığa çıkarma ve koruma misyonuyla başladığını anlattı. Kural, uzun zamandan beri çalışmalarını sürdüren MKM’nin hedeflerinden birinin de Kürt Kültür ve Sanat Günleri olduğunu söyledi.

EN BÜYÜK KÜRT KENTİNDE KÜRT SANAT GÜNLERİ

İstanbul’da bir Kürt kültürüne ve sanatına dair festival düzenleme sebeplerini anlatabilir misiniz?
Veysi Altay (Yönetmen): Açıkçası Kürdistan’ın çeşitli yerlerinde Kürt kültür ve sanat festivalleri yapılıyordu. Özellikle Diyarbakır, Batman, Cizre vs. yerlerde hâlâ devam eden festivaller yapılıyor ama böyle bir festival ilk defa İstanbul’da yapılıyor. Şunu net olarak söyleyebiliriz; gecikmiş bir festival. Çünkü İstanbul bir metropol ve en büyük Kürt kenti diye lanse edilir. En büyük Kürt kenti olan bir yerde Kürt kültür ve sanatına ilişkin bireysel ve daha küçük organizasyonlar dışında kurumsal olarak bir eksiklik olarak ifade edebiliriz. Bundan sonraki festivallerin başlangıcı da sayabiliriz bunu. İstanbul’da ciddi bir Kürt nüfusu olmasının yanında Kürt sanatıyla ilgilenen, sinemasıyla, dansıyla, tiyatrosuyla ilgilenen ciddi bir sanatçı kesimi de var. Ama 1. Kürt Kültür Sanat Festivali, sadece İstanbul’dan değil, Kafkasya’dan, Ermenistan’dan, Avrupa ve farklı coğrafyalardan her türlü sanatçının organizasyonun da içinde yer aldığı bir etkinlik. Bu bizi heyecanlandırıyor. Böyle bir talep ve ihtiyaç da var, etkinliklere ilişkin eksiklikler de olabilir ama 30 etkinliğin 1 hafta içinde yapılacak olması, İstanbul’un Kürt kültürü ve sanatı adına çok önemli bir adımdır.

BAKUR FESTİVAL SEYİRCİSİYLE BULUŞACAK

Sansür tartışmaları, film gösterimlerinin engellenmesi sürerken siz Bakur’un da etkinlik kapsamında gösterileceğini duyurdunuz...
Sansürü yıllarca en derinden yaşamış bir dilin kültürü ve sanatını konuşacağız bir hafta boyunca. dolayısıyla sansüre karşı bu duruşumuz bu bağlamda önemli tabii. Bakur da yakın bir zaman içinde Kültür Bakanlığı tarafından yasaklandı. Filmin, bir propaganda aracı olduğunu söyledi. Evet, sanat bir propaganda aracıdır, insan sanatla kendi fikrini, görüşünü, yansıtıyor, çekilen fotoğrafla, yapılan resimle, tavrını gösteriyor. Böyle saçma bir söylem olmamalı ama devlet yıllardır bu zihniyetiyle var, bu zihniyete karşı duran mücadele eden festivaller de denilir açıkçası. Programda ayrıca dünyaca ünlü ve bir çok dilde oynanan Hamlet’i, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin tiyatrocuları Kürtçe oynayacak. Hasankeyf Orkestrası sahne alacak.  

Festivalin içeriğinde neler var?
Festival boyunca söyleşiler, sinema, belgesel ve film gösterimlerinden tiyatro oyunlarına, dans gösterilerinden müzik performanslarına kadar geniş yelpazede sanat kavramının içeriğini tanımlayan, birçok başlığı kendi içerisinde barındıran, demokratik bir şekilde paylaştırılmış bir program içeriği söz konusu. Rojava sergilerinden tutalım, geleneksel halk dansları performanslarına kadar geniş bir yelpazede program içeriği var.

ÖNCEKİ HABER

Edirne Valiliği’nden Can Yücel’e sansür

SONRAKİ HABER

AKP Şırnak milletvekili adayı Rézgin Birlik'in ailesi kitlesel bir törenle HDP'ye katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...