3 Mart 2013 09:14

Gazeteci ne haber yapacağını Başbakana sormaz

ABAKAY TEPKİ GÖSTERDİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Başbakan Erdoğan’ın İmralı görüşme tutanaklarının basında yer alması üzerine gazeteciliğe karşı haksız ve sert suçlamalarda bulunduğunu belirterek, “Gazeteciler, medya kuruluşları neyi haber yapıp yapmayacaklarını, neyi yazıp yazmayacaklarını Başbakanlara, bakanlara, valiye, savcıya, imama, Diyanet’e sormazlar. Sorarlarsa gazeteci olmazlar” dedi.

Abakay, yaptığı yazılı açıklamada, “Başbakan konuşmasında ‘Bir kısım medya hiçbir zaman yanımızda olmadı diye hep söyledim, attıkları başlıklarla gazetecilik yapıyorlarmış, batsın böyle gazetecilik’ diyor. Medyanın iktidarın yanında olmasını istemek demokrasi dışı bir taleptir. İktidarın yanında olan medya hükümetin medyasıdır, özgür medya değildir. Kaldı ki Türkiye’de medya kuruluşlarının yüzde 80’e yakını baskıyla ya da isteyerek zaten iktidarın yanındadır. Başbakana bu bile yetmemekte, tüm basını teslim almak istemektedir. Başbakanı gazetecileri hükümetin memurları, danışmanları gibi görmekten vazgeçmeye, basın ve ifade özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına saygılı olmaya davet ediyoruz” dedi.

‘MEDYA İKTİDARA KARŞI SORUMLU DEĞİLDİR!’

Milliyet gazetesi yazarı Can Dündar, Başbakanın açıklamalarına tepki gösterdi. Dündar, “Medya iktidara karşı sorumlu değildir, okuruna, mesleğe, hakikate, tarihe karşı sorumludur. İktidara göre hizalanırsa “devletin ideolojik aygıtı” haline gelir; ona da medya denmez. Çoğulcu demokratik sistemlerde ise, medya, iktidarın uygulamalarını denetleyen, aşırı güç kullanmasını engelleyen bir denge organıdır”dedi. Dündar yazısında şunlara değindi: “Milliyet, ben dahil, yazarlarının büyük çoğunluğuyla barış sürecine ilk günden destek verdi. Başbakan’ın siyasi risk alan tavrını cesaretlendirdi. “İmralı zabıtları” haberi ile de, kamuoyunu doğrudan ilgilendiren bir konuda, okurunu gelişmelerden haberdar etme işlevini yerine getirdi. Hakikatin ifşası çözüm sürecine engel sayılıyorsa, kusuru hakikatte ya da onun ifşasında değil, sürecin yönetiminde aramak gerekir. Toplum içinde “daha sorumlu gazeteler” okumak isteyenler olabilir. Onlara uygun gazeteler var; hem de fazlasıyla... İsteyen onları okuyabilir. Ama Başbakan bütün gazetelerden ve köşelerden hükümetin sorumluluk anlayışına tıpatıp uymasını beklerse ve bunu dünkü üslubuyla dile getirirse, korkarım bir daha geleceğinize dair haberleri okuyamazsınız gazetelerde... Gazetecilik böyle olmaz. Bu toplum da, o kalıba sığmaz.”  (MEDYA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et