11 Temmuz 2011 10:30

Çeteler üstüne gerçekler ve yalanlar

Çeteler üstüne gerçekler ve yalanlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yıllardır süren Ergenekon davalarının nedeni sorulduğunda hükümet önde gelenlerinin ve yandaş basının yanıtı hazırdır: “Devlet içindeki çeteleri temizliyoruz!”
“Peki ne yapmış bu çeteler?” derseniz yine yanıt hazırdır:
“Ne yapmamışlar ki; insanlarımızı faili meçhul biçimde katletmiş, gözaltına aldıklarını kaybetmişler, darbe yapmak için aralarında görüşmeler yapmışlar, planlar yapmışlar; biz de onları bu suçlardan yargılıyoruz!”
Eğer söylenenlere inanırsanız, bizim söyleyecek bir şeyiniz kalmaz.
Ancak gerçek bu kadar basit değildir.
Çünkü bu davalarda kayıpların, faili meçhullerin faillerini bulup yargı önüne çıkarma diye bir çaba görülmemektedir. Bu davalarda, köy yakanların, provokasyonları yapanların, suikast düzenleyenlerin Hizbullah’ı örgütleyip bölgeyi kan deryasına çevirenlerin ve onları bu suça teşvik eden, bu çeteleri kurup ortaya salanların değil ama sadece AKP Hükümeti hakkında darbe hazırlığı içinde (Gerçek bir darbe değil de darbe lafı ederek nostalji yapanların) olanların yargılandığını artık herkes biliyor. Evet, “JİTEM’i ben kurdum!” deyip, “Bundan da Genelkurmay, devlet habersizdi!” diyerek gerçekleri karartanlar ve JİTEM de bir çok cinayet emrini veren birkaç kişi de vardır. Ancak bunlar, JİTEM’le ilgili değil, aktık gizlenemez biçimde faili oldukları cinayetlerden ya da “darbecilikten” yargılanmaktadırlar.
Ve asıl cinayetler JİTEM’in katliamları, Özel Timin marifeti faili meçhullerin gömüldüğü toplu mezarların açılması için bile yıllarca uğraşmak gerekmektedir. Halkın gayretleriyle ortaya çıkarılan toplu mezarlardan çıkan kurbanların kemikleri, kimlik tespiti için gönderildikleri adli tıp raflarında tozlanmaya bırakılmıştır.
JİTEM’i kuranlar, “Böcek yiyen böceklerle terörü yok edeceğiz” diye kürsülerde suçlarını itiraf edenler (Dönemin Başbakanı Tansu Çiller) atanlar, o karanlık dönemin Tansu Çiller’leri, Mehmet Ağar’ları, emniyet istihbarat ve jandarma yetkilileri, JİTEM’in komutanları, katilleri, Hizbullah’ın eğitimcileri, itirafçıların koruyucu kollayıcıları; binlerce faili meçhul ve kaybın sorumluları, cinayetlerden, kayıplardan, toplu mezarlardan, sorgulanmamaktadır. Ama sorarsanız hükümet ve yandaş basının çokbilmişleri; “İşte Ergenekon davası açtık ya, orda devlet içindeki çeteleri yargılıyoruz ya!” diye renksiz, kokusuz yanıtlar vermektedirler.
İşte bu çelişkiden dolayıdır ki, AKP Hükümetinin, “Devlet içindeki çeteleri yargılıyoruz, artık çetesiz devlet dönemini açtık” iddialarına karşın “kayıp yakınları”, “faili meçhul cinayet mağduru aileler”, insan hakları savunucuları, demokratik ve özgür bir Türkiye yanlıları,  ülkeni her yanında haykırıyorlar: “Kayıplar bulunsun!”,”Faili meçhullerin failleri bulunsun!”
Geçtiğimiz cumartesi gün Dersim’de, “Mirik mezrası”nda yapılan “Mirik kayıpları bulunsun!” çağrısı da yapılan konuşmalarda ortaya konan gerçekler, hükümetin kayıpların ve faillerin bulunmasında ne kadar umursamaz olduğunu, halkın kendi gayretiyle açığa çıkardığı kayıp toplu mezarların açılmasında bile ne kadar ayak sürüdüğünü göstermektedir.
Dersim Muhabirimiz Kemal Özer’in pazar günkü gazetemizde ki haberinde de belirttiği gibi, 23-24 Eylül 1994’te askerler tarafından Işık ve Serin ailelerinden kaybedilen, biri üç yaşında 7 kişinin cesetlerinin bulunması için yapılan açıklamada, İHD Dersim Şube Başkanı Avukat Barış Yıldırım, 17 yıldır devletin bu olayla ilgilenmediğini, kayıpların bulunması için hiçbir şey yapmadığını kanıt göstererek, “Katliamın devlet güçleri tarafından”, “Yetkililerin bilgisi dahilinde” gerçekleştirildiğini öne sürmüştür.
Bütün bu çıplak gerçekler ortadayken; çetelerin marifetlerinin ortaya çıkmaması için devletin direnmesi apaçıkken, ağızlarını her açtıklarında “çeteleri yargılıyoruz”, “çetesiz devlet dönemine geçtik” diyen hükümet erkanının söylediklerine kim inanır?
Çünkü bu yalanlar soyut bir “çeteleri yargılıyoruz ya” iddiasına dayanmaktadır.
Gerçekler ise; binlerce faili meçhulün faillerinin bulunmamış olmasına ve kayıpların aranmamasına, daha da önemlisi bu doğrultuda hiçbir ciddi gayretin gösterilmemesine!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...