09 Temmuz 2011 06:01

Yaz eğlencesi: Açık kaynaklı oyunlar

Yaz eğlencesi: Açık kaynaklı oyunlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bilgisayar oyunları pek çok kişi için önemli bir eğlence unsuru olmayı sürdürüyor. Bu durum genelde yaşlılarda fal açma sendromu olarak, orta yaşlılarda Facebook’ta çiçek böcek besleme sendromu olarak, gençlerde Counterstrike veya Knight Online sendromu şeklinde, yedi yaş altı çocuklarda ise flash tabanlı browser oyunları şeklinde kendini gösteriyor. Piyasada bulabileceğiniz kapalı kaynaklı ve kendi sınıflarında oldukça başarılı pek çok oyun olmasına rağmen, bu oyunlar gerek fiyatları ile gerekse sistem ihtiyaçları ile ciddi şekilde cep yakabilirler.

Oyunlar, her ne kadar açık kaynaklı yazılım geliştirmenin zayıf kalmış kollarından biri de olsa, kolayca yükleyip oynayabileceğiniz pek çok açık kaynaklı oyun var. Yazın işi gücü olmayan, canı sıkılan, Facebook’ta çiçek böcek yetiştirmekten bıkmış, bilgisayarda açılacak fal bırakmamış tüm herkes kolayca bu oyunlara ulaşarak oynayabilir.

Frozen Bubble

Hızlı düşünmeniz ve tepki vermeniz gereken bu oyunda amacınız size verilen topları sırayla tepenizde yer alan top kütlesindeki aynı renkli toplara çarptırarak tüm topları ortadan kaldırmak.  Ciddi şekilde alışkanlık yapabilen bu oyunun windows portunu SourceForge’daki sayfasından[0] indirebilirsiniz.

Rigs of Rods

Rigs of Rods(RoR), açık kaynaklı bir araç simulatörü.  RoR’u benzer diğer simulasyonlardan ayıran en önemli özelliği, başarılı fizik modellemesi. Bu fizik modellemesi sayesinde oyun içindeki araçların davranışları, hareketleri ve çarpışmaları oldukça gerçekçi bir hal alıyor. Araba, jip, kamyon,tIr, vinç, tekne, helikopter, uçak ve aklınıza gelebilecek daha pek çok aracı kullanabileceğiniz bu oyunu resmi sitesinden[1] ya da SourceForge’daki sayfasından[2] indirebilirsiniz.

Frets on Fire

Klavyenizi ters bir şekilde tutup bir yandan sol elinizle F1’den F5’e kadar olan F tuşları ile akorlara basıp enter tuşu ile de penanızı kullanarak gitar çaldığınız bu oyunu maalesef harici bir klavyeye sahip olmayan notebook sahipleri oynayamayacak. Ciddi bir hayran kitlesine sahip bu oyunun indireceğiniz versiyonu pek fazla şarkı içermese de, çeşitli sitelerde kolayca yükleyebileceğiniz binlerce şarkı, sizin klavyenizle gitar çalmanızı bekliyor.  Frets on Fire’ı da SourceForge’dan[3] indirebilirsiniz.

Tux Racer

Linux’un sembolü olan penguen Tux ile karla kaplı bir patikadan aşağı doğru kaydığınız bu oyunda amacınız en fazla balığı toplayıp, en kısa sürede bitiş çizgisine ulaşmak. 400 Mhz’lik antika bir işlemcide bile sorunsuzca çalışabilen, her yaşa uygun bu oyunu SourceForge’daki sayfasından[4] indirebilirsiniz.

BomberClone

Atomic Bomber Man’in yeniden yapımı olan bu basit ama eğlenceli oyunda amacımız üstten gördüğümüz labirentte kendi bombalarımıza ya da rakiplerimize yakalanmadan rakiplerimizi saf dışı bırakmak. Hem bilgisayara karşı hem de yerel ağ ya da Internet üzerinden oynayabildiğiniz bu oyunu resmi sayfasından[5] ya da  SourceForge’dan[6] indirebilirsiniz.

OpenTTD

Microprose’un ulaştırma sektörü simulasyonu Transport Tycoon Deluxe’un daha gelişmiş bir şekilde yeniden yazımı olan bu oyunda bir ulaştırma firmasını yönetiyoruz. Çok oyunculu modda on beş şirkete bölünmüş 255 oyuncunun aynı haritada bir arada oynayabilmesi bu oyunun en önemli artılarından biri. Oyunun tek oyunculu oynanışı da başarılı yapay zekası sayesinde oldukça eğlenceli. OpenTTD’yi kendi sitesinden[7] ya da SourceForge’dan[8] indirebilirsiniz.
 

PokerTH

Poker’in Texas Hold’em varyantı temiz bir arayüzle kolay oynanabilir hale getirilmiş. PokerTH’ı ister dokuz bilgisayar kontrollü oyuncuya karşı isterse Internet’ten canlı rakiplere karşı oynayabilirsiniz. PokerTH’ı resmi sitesinden[9] ya da SourceForge’dan[10] indirebilirsiniz.

[0] http://sourceforge.net/projects/fb-win32/
[1] http://www.rigsofrods.com
[2] http://sourceforge.net/projects/rigsofrods/
[3] http://sourceforge.net/projects/fretsonfire/
[4] http://sourceforge.net/projects/tuxracer/
[5] http://www.bomberclone.de
[6] http://sourceforge.net/projects/bomberclone/
[7] http://www.openttd.org/
[8] http://sourceforge.net/projects/openttd/
[9] http://www.pokerth.net/
[10] http://sourceforge.net/projects/pokerth/

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...