30 Mart 2023 04:22

Tek adam yönetiminin son bulması halkın yararına olacaktır

Fotoğraf: AA&Unsplash Kolaj: Evrensel

Paylaş

Erdoğan yönetiminin iktidarda kalmak için her tür araç ve yönteme başvurmaktan geri durmayacağını söylemeyen muhalif var mı ya da hala kalmış mıdır bilinemez ama, bu düşünce uzun süredir çok yaygın şekilde dile getirilmeye devam ediyordu. İktidar cephesinin 14 Mayıs seçimleri dolayısıyla yürüttüğü “ittifak politikası”yla muhalif parti, örgüt, politikacı ve yazarlara karşı sürdürdüğü kara propaganda ve fiili saldırı politikası bu kapsamdadır ve şaşırtıcı değildir. En gerici, en bağnaz politik misyonla yüklü parti, grup ve rant yiyici çevrelerin karışık, gel-gitli çıkar birliğinin ifadesi olarak bu girişimler ve yürürlükteki politika devlet erkinin rengini de devasa ekrandan kitlelerin göz önüne getirmektedir. “Devlet başka hükümet başka” lakırdısıyla örtülmeye çalışılsa da satın alma faturaları, kuşatma güçleri, yedek kuvvetleriyle bu devasa ekranda boy gösteren devlet gücü, olanakları ve taktikleriyle yönetim erkinin kendidir.

Bu güç kendini korumaya alan yasal-anayasal değişikliklerin, atadığı yargı kurullarının desteğine, özel ve resmi “güvenlik kuvvetleri”nin korumasına, mali-ekonomik kasaların kullanım olanağına sahip olmakla ayrıcalıklı bir konumdan “yarışa” katılmaktadır! En tepedeki temsilcisi Taliban’ın dünya görüşüyle aralarında fazla bir fark olmadığını açıkça ilan etmekten kaçınmamıştı. Şimdi, amiyane deyişle çarşı karışırken, HÜDA-PAR gibi, kontra bir örgüt olarak kurulup paramiliter güçlerden biri olarak halk muhalefetine karşı kullanıldığı devletin emniyet ve hükümet yetkililerince de bir dönemler açık açık dile getirilmiş bir örgütün güncellenmiş siyasetiyle aynı listelerden seçmen karşısına çıkması, ilan edilen ve ulaşılması yakın hedef olarak belirlenen amaçla uyumludur.

İktidar cephesinin bileşenleri (AKP, MHP, BBP, Hüda Par, YRP, Vatan Partisi), aralarında tam bir amaç birliğinin tesis edilmiş olup olmamasından bağımsız olarak işçi ve emekçilere, Kürt ve Alevi kitleleri başta olmak üzere farklı kimlik belirteçleriyle tanınanlara karşı en saldırgan politikaların temsilcisi olmalarına rağmen, aktüel acil taleplerin istismarıyla destek avcılığında da önde bulunuyorlar. Batmaya yüz tutmuş ekonomik durum seçim rüşvetlerini engellemiyor. Devlet gücü ve olanakları depremin yol açtığı yıkımın istismarı için seferber edilmiş durumda. Hızlı inşa adına yeni toplu tabutlukların yapımına başlandı bile. “Ancak biz yaparız, ancak biz kalkındırırız!“ propagandası eşliğinde düzenlenen açılış merasimleriyle umarsız yığınların ‘göz kararı’yla hareketi yönlendirilmek isteniyor. Burjuva muhalefet partilerinin entrikalardan ve çıkar farklılıklarından kaynaklanan çelişkilerine oynamak iletişim-propaganda bakanlığının özel uğraşlarından birini oluşturuyor. Bunlar ve daha da eklenebilecek onlarca manevra, seçimlerin sonuçları üzerinde etkili olabilecektir. Bu da, tekelci sermayenin en saldırgan politik askeri ittifak cephesine karşı “ekonomi kötü, hayat pahalılığı had safhada, politika berbat, baskı yoğun, dolayısıyla da gitti gidecek” rehavetiyle hareket edilemeyeceğini gösterir.

Bu yönetimin sona erdirilmesi halk kitlelerinin ve devrimci muhalif kesimlerin yararınadır. İşçi ve emekçilerin ileri kesimleri, sosyalist parti ve devrimci örgütler, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, siyasal baskı ve yasakların son bulması, emekçilerin sendikal ve politik örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılması, halkın her düzeyde kendini yönetmek üzere kendi kurullarını oluşturma hakkının tanınması, kadın-erkek hak eşitliğinin sağlanması vb. gibi talepler için tekadam yönetiminin son bulmasını istemektedirler. Seçim çalışması, sermaye ve burjuva devlet iktidarına karşı kesintisiz devrimci örgütlü mücadeleden bağımsız olmayıp bu mücadele kapsamında, ancak özgün yanları olan bir çalışmayı oluşturur. Fabrika, işyeri, semt çalışmalarının verimliliği seçim-alan çalışmalarının başarılı geçmesinin de önemli bir etkenidir. Tersinden söylenirse seçimler dolayısıyla sürdürülen devrimci muhalif propaganda ve oy desteği çalışması, işçi ve emekçilerin sömürü ve baskıya karşı örgütlü mücadelesini güçlendirici bir işlev de görür. Siyasal baskıyla halk muhalefetini boğma hedefi apaçık olan iktidar gücünü yenilgiye uğratmak, günümüz koşullarında hayati önem taşımaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...