24 Mart 2023 04:57

Emek ve Özgürlük İttifakı, deklarasyonuyla seçimle ilgili ölçütlere yeni çıta koydu!

Emek ve Özgürlük İttifakı

Fotoğraf: MA

Paylaş

Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tutumunu önceki gün (çarşamba günü) bir deklarasyonla açıkladı.

Toplantıya, Emek ve Özgürlük İttifakında yer alan partilerin yanı sıra HDP’nin de içerisinde yer aldığı Kürdistani İttifakı içinde yer alan partilerin temsilcileri de katıldı.

İttifak partilerinin ortak deklarasyonunu HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan okudu.

Deklarasyonda, seçime gidilen siyasi sosyal ve ekonomik koşullara dikkat çekildikten sonra, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz” duyurusu yapıldı.

Böylece, son aylarda, hatta son yıllarda seçimden söz edildiğinde “HDP ne yapacak”, “Kürt seçmen kime oy verecek”, “Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkaracak mı çıkarmayacak mı…” gibi sorular etrafında yapılan tartışma da sona ermiş oldu!

İSİM VERMEDEN KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK!

Emek ve Özgürlük İttifakının deklarasyonuyla, “Cumhurbaşkanı seçiminde aday çıkarmayacağız” açıklamasının ardından, “Hangi adayın destekleneceği neden açıklanamadı” üstüne tartışmalar yapılıyorsa da siyasetteki gelişmeleri izleyen herkes bu açıklamanın aynı zamanda Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme anlamına geldiğini biliyor. Çünkü bu açıklamayla kimi aşırı nesnelci yorumcuların dediğinin aksine Emek ve Özgürlük İttifakı kendi seçmenlerine “Kime oy vermek istiyorsanız ona verin” diyerek “serbest” bırakmamıştır.

Tersine Emek ve Özgülük İttifakı bu açıklamasıyla, “Tek adam yönetimine son vermek, tek bir oyun bile boşa gitmemesi için tüm oyları birleştirmeyi” amaçlayan bir tutum almıştır.

Nitekim Kılıçdaroğlu’nun adaylığının gündeme gelmesinden beri HDP’den Kılıçdaroğlu’na destek için olumlu mesajlar veriliyordu. Özellikle de Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyareti ardından gerek Kılıçdaroğlu ve CHP tarafından gerekse HDP’den yapılan açıklamalarda ziyarette bir uzlaşmanın ortaya çıktığı açıkça anlaşılıyordu.

Bu yüzden de Emek ve Özgürlük İttifakının deklarasyonunun Kılıçdaroğlu’na destek amaçlı olduğu konusunda, siyaseti az çok izleyen herkes hemfikirdir!

Nitekim Erdoğan bu deklarasyonda açıklanan tutumun Kılıçdaroğlu’na destek anlamına geldiğini kabul etti. Ama bunu kendisinin ve ortağı Bahçeli’nin üslubuna uygun olarak, “HDP zaten masanın altındaydı. Şimdi masanın altından çıkıp bütün varlığı ile kumar masasına oturmuştur” diye ifade etti.

İyi Partiden Yavuz Ağıralioğlu da deklarasyonu “Bölücülük pazarlık masasına geldi” diye yorumlayarak tepkisini dile getirdi. İyi Partiden, Ağıralioğlu’nun bu tutumuna karşı en azından şimdilik bir tepki gelmedi!

ERDOĞAN’IN SEÇİMİ İKİNCİ TURA GÖTÜRME PLANI BOŞA DÜŞTÜ!

Emek ve Özgürlük İttifakının deklarasyonuyla açıklanan tutum, sadece bir ittifakın tutum açıklaması ötesinde sonuçlara yol açabilecek bir tutumdur. Çünkü böylece Emek ve Özgürlük İttifakı, seçim tartışmalarında olduğu gibi seçimin sonucuyla ilgili tartışmalara da yeni bir çıta koymuştur.

Çünkü pazartesi günü Yeniden RP ve Mehmet Şimşek’in Erdoğan’ın teklifini reddetmeleri AKP’de bir “soğuk duş” etkisi yapmış, “Karizmasını çizerek” canını acıtmıştır. Emek ve Özgürlük İttifakının deklarasyonuyla açıkladığı tutum ise, Erdoğan’ın “göklerde yapıldığı”nı iddia ettiği “kader planı”nı değiştirecek önemde bir gelişme olmuştur!

Çünkü böylece, cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura götürüp, devletin imkanlarını, yasal ya da yasal olmamasına bakmadan, elindeki her aracı ve kara propaganda gücünü kullanarak “götürmeyi” amaçlayan tek adam yönetiminin planları da boşa çıkmış bulunmaktadır. Buna, seçimi ikinci tura götürmek için aday olduğunu söyleyen, hatta ikinci tura kalacak ikinci adayın kendisi olduğunu iddia eden Muharrem İnce’nin de gücü yetmeyecektir!

ERDOĞAN KABİNEDE TOPLU TENKİSATA GİDİYOR

Emek ve Özgürlük İttifakı deklarasyonunun açıklandığı günün akşamında kameraların karşısına geçen Erdoğan deprem, ekonominin gidişatı konusunda bilinen, depremzede ve çarşı pazardaki fiyatları gören kimsenin inanmayacağı pembe tablolar çizdi. HÜDA PAR’ın “yerli ve milli bir parti” olduğunu da açıkça iddia etti!

Seçime iki aydan az bir zaman kalmışken, yaşam koşulları çok ağırlaşmış emeklilerin, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması ve insanca yaşanacak bir emekli maaşı talebine kulaklarını tıkayan iktidar; seçime iki aydan bir az zaman kala en düşük emekli maaşına 2 bin TL zam yapılarak 7 bin 500 TL’ye çıkarılacağını söyleyerek bu talebi seçim rüşvetine çevirdi. Böylece emeklilerin kafasının karışıp kendisine oy vereceğini umuyor.

Ama Erdoğan önceki gün NTV’deki mülakatında asıl sürprizi kabinesiyle ilgili yaptı. Evet Erdoğan’ın Süleyman Soylu, Hulusi Akar ve daha birkaç bakanı milletvekili yaparak onlardan kurtulacağı, böylece onları günah keçisi olarak kullanılacağına dair haber ve yorumlar yapılıyordu. Ama Erdoğan, kabinesindeki 17 bakanın 17’sini ve yardımcısı Fuat Oktay’ı (hatta en yakınındaki danışmanı Hasan Doğan’ı bile) milletvekili olmaları için büyük kentlerden aday göstereceğini açıkladı!

‘VALİZLERİ TOPARLAYIN GİDİYORUZ’ MESAJI MI?

Erdoğan’ın “tek patron” olarak bu toplu tenkisatından iki sonuç çıkabilir:

  1. Bu bakanların tümü başarısızıdır. Bunlar beni de bu hale düşürmüştür. Bu yüzden hepsini işten çıkarıyorum. Ama ortada bırakmıyorum. Ayak altında dolaşırlarsa neler söyleyip yapacaklarını kontrol edemem ama milletvekili olarak bana olan bağlılıklarını Mecliste de sürdürsünler istiyorum!
  2. Artık bu seçimi kazanma ihtimalimiz kalmamıştır. Seçimi muhalefet kazandığında bakanların yaptığı haksız-hukuksuz uygulamalarından dolayı soruşturma açacaklardır. Bunlara son bir iyilik yapıp milletvekili yaparak onları dokunulmazlık kalkanı arkasına almak istiyorum. Böylece içeriden itirafçıların çıkmasını da önlemiş olurum!

Elbette bu iki sonuçtan daha gerçekçi olanı ikincisidir. Ki, bunun amiyane ifadesi “Tası toprağı topluyoruz. Artık eve dönüş vaktidir” demektir.

Bu yorum, Erdoğan ve Bahçeli’nin seçimi kazanmakla ilgili aşırı iyimser sözlerine bakıldığında yanlış gibi görünebilir. Ama Erdoğan’ın eşi benzeri görülmemiş biçimde tüm bakanları “İşten çıkarma” tutumu, “Seçimi biz kazanırız” iddialarını boşa düşürmüştür.

Hele de Emek ve Özgürlük İttifakının yukarda sözünü ettiğimiz deklarasyonundan sonra!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...