04 Temmuz 2011 10:05

Şike

Şike

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve bazı futbol kulüplerinin başkan ve yöneticileri ile futbolcular şike iddiası ile gözaltına alındı.
Basındaki polis iddiaları yabana atılacak gibi değil.
Polis iddialarındaki gibi, adı geçen maçlarda şike var mıydı, yok muydu henüz kesin olarak bilmiyoruz. İddialar kanıtlanıncaya kadar da, bu konuda kesin bir şey söylemek doğru değil. Üstelik, futbol konusu netameli. Başka bir konu olsa, adil olmayan ilişkiler üzerine bir dolu söz söyleyecek insanlar, takımının küme düşeceğini görünce, futbol konusunda aynı adalet duygusu ile tutum almayabilir. Henüz, Fenerbahçe bazı maçları ve bazı hakemleri  satın alarak şampiyon olmuştur diyemiyoruz bu nedenle. Fakat, iddialarda adı geçen maçların çoğunda, biz de, eş dost arasında konuşurken şike iddialarında bulunmuştuk. Sivas Spor Fenerbahçe maçında Sivas Spor kalecisinin yediği goller için de aynı düşünceleri taşımıştık. Bazı maçlarda verilen kartlarla, verilmeyen kartları günlerce konuşmuştuk.
Pazar günü başlatılan operasyondaki iddialar doğru olsun ya da olmasın Türkiye’de futbol karşılaşmalarında adil, dürüst ve temiz olmayan bir şeyler var. Bunu herkes görüyor. Zaten, futbol üzerine yapılan tartışma programları ve futbolseverler arasında yapılan futbol geyiklerinin tamamına yakını, oynanan futbolun güzelliği, çirkinliği üzerine değil. Herkes, şike, hakem hataları (ya da hakemlerin tarafsız davranmaması) ve futbol sahasında oynanan oyunun dışındaki etki ve gelişmeleri tartışıyor.
Para girdiği yeri kirletir. Bugün, futbolda büyük miktarlarda paralar dönüyor. Endüstriyel futbol deniyor; reklam ve canlı yayın gelirleri, medyada satış gelirleri bazılarını oynan futbol ve bir spor karşılaşması olarak futboldan daha çok ilgilendiriyor.Ve, elbette paranın olduğu yerde mafya ve burjuva politikacısı da mevcuttur. Futbol kulüplerinin başkan ve yöneticilerinin çoğunun mafya ve kirli siyasetle ilişkileri, başbakanlar ve bakanlar düzeylerinde yakınlıklar da herkesin malumu.
Arnavut mafyası Türkiye’deki ikinci lig maçı için Türkiye mafyası ile işbirliği yapıp şike düzenlemeleri yapıyor. İngiltere’deki birileri böyle bir düzenlemeden büyük paralar kazanıyor.
Bu tür ilişkileri Amerikan filmlerinde boks ve at yarışları sektöründe izlerdik. Şimdi, futboldakiler bu iki alandaki kirli ilişkileri aratır oldu.
Pazar günü başlatılan hukuki süreç nasıl sonuçlanır bilmiyoruz. Gözaltına alınanlar cezalandırılır mı, Fenerbahçe küme düşer mi, şampiyon değişir mi? Göreceğiz.
Değişmeyecek olan futbol ve diğer spor dallarındaki kirli ilişkiler olacaktır. Belki, bundan sonra şikeler daha gizli organize edilecek, mafya ve siyaset işlerini cep telefonları ile halletmeyecek, hakemler göze parmak sokar gibi penaltılar vermeyecek ama kirli ilişkiler hep var olacaktır. Spor ile para ilişkisi devam ettikçe, paranın kiri her zaman sporun formasında olacaktır.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa