03 Temmuz 2011 09:39

“Hele bir girin”!

“Hele bir girin”!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Emek Demokrasi Özgürlük Bloku Hatip Dicle’nin vekilliğinin iadesi ve tutuklu vekillerin serbest bırakılmasını istiyor, CHP de aynı isteği dile getiriyor ya.. Blok halk iradesi vurgusuyla seçilmiş vekillerin Meclis’e girebilmelerinin önündeki engelin kaldırılmasını savunuyor, CHP de vekillerini sahipleniyor ya.. Başta BDP olmak üzere Blok bu nedenle parlamentoyu boykot ediyor ve CHP de onunla birlikte yemin etmiyor ya..
Dakika sektirmeden “Eee, girin Meclis’e, çözümünüzü söyleyin de, düzeltilebilsin” çağrısı jet hızıyla ve en üst perdeden gündeme getirildi.
Seçilmiş vekillerin Meclis’e girebilmelerinin olanaklı kılınmasına karşı çıkmak kolay değil. Kimse karşı çıkamıyor. Kürt düşmanı MHP ve halkının önder bildiği Öcalan için “ben olsam asardım” diyen Erdoğan bile açıktan karşı çıkamıyorlar. “Dicle TMY’den ceza yemiş, teröristler nasıl vekil olur!” diyebilen yok örneğin. Tutuklulukları kaldırılmayıp Meclis’e sokulmayan diğer vekillerin de “suçları”nı ileri sürerek, kimse “içeride” tutulmalarını savunamıyor. En aşırısı yine Başbakan: “Aday yapacak başkasını bulamadınız mı?”
Savunabilen yok, ama koro halinde “madem öyle, girin Meclis’e” deniyor. Yani?
Yani, bırakın şu halkın iradesinin üstünlüğünü savunmayı diyorlar. Vazgeçin boykottan diyorlar, geri adım atın yemin etmemekten diye sesleniyorlar. Yani, sorunu ortaya koymayın, kuzu kuzu katlanın yapılan muameleye, ne olmuş ki seçilmiş vekilin vekilliğini YSK geçersiz sayarsa.. ne olmuş ki iki-üç hakim kendilerini 70-80 bin kişiden daha yetkili, sözlerini on binlercesiyle halktan üstün saymışsa.. Söyledikleri bu. Bakmayın siz, biz de halkın iradesinin üstünlüğüne inanıyoruz demelerine, diyecek olmalarına.
Sorun ne? Sorun seçilmiş vekillerin vekillik yapacakları yere, yani Meclis’e sokulmamaları. Ne diyor gerici koro hep bir ağızdan, aralarında kendisinin de bir vekilini “kurban” vermiş MHP de olmak üzere? “Girin Meclis’e de düzeltin!”
Yahu, zaten Blok milletvekilleri Meclis’e girip bozuk olan ne varsa düzeltilmesine önayak olmak için seçime katılmış ve seçilmişlerdi. Herhalde Kılıçdaroğlu’yla CHP de, yemin etmemek ve Meclis çalışmalarına katılmamak üzere onca seçim mitingi yapıp seçim pusulalarına adlarını yazdırmamıştı. Tabii ki girmek.. Vekiller tabii ki, sokulduklarında girecekler. Yoksa girmemek gibi bir gayeleri yok. Öyle dendiği gibi “kaos olsun” diye, “ortalık karışsın” diye boykotta değiller. “Cumhuriyet’in kurucusu CHP bunu nasıl yapar” diye sıkıştırılmaya çalışılan yılların CHP’si de herhalde “kaos”a oynuyor değildir!
Ama.. Ama Meclis de, Meclis’e girmek de her şey demek değil!
Tabii girilecek de, “ne olursa olsun” girilmez. Ne diyor “girin Meclis’e” diyen koro? “Her şeyin başı Meclis.” Öyle mi?
Zaten girmek isteyenler sokulmamışlarsa, onlarla birlikte girmek isteyenlerin onlarsız girmesi ne anlama gelir? Bir: Kendilerine dayatılana boyun eğdikleri. Dayatılan nedir? Halkın iradesi değil, egemenlerin ve onların YSK türü organlarının, atadıklarının iradesi üstündür –dayatılan bu. Buna boyun eğilsin öyle mi?
Başka? Dicle ne yapmış? Kürt sorununu savunmuş. Ateşkes üzerine analiz yapmış. Düşünmüş ve düşündüğünü açıklamış. Terörü savunmak öyle mi? Kürt sorunu terör sorunu öyle mi? Bu mu kabullenilecek? Buna mı boyun eğilecek? Bunun için mi girilecek Meclis’e?
Ve asıl olan ikincisi: “Ne yapılacaksa Meclis’te yapılacak” tezi tez bile değildir! Dağı taşı Meclis bombalamıyor. Operasyon yapan Meclis değil. Kararlarını alan da o değil. Protesto gösterilerine gazı sıkan da sıktıran da o değil. Tutuklamacı hakimleri ya da valilerle generalleri atayan da Meclis değil. Bütçeyi hazırlayan da, Kürt sorununu çözecek olan da.
Tabii görünüşte her şeyi o çözüyor, çözecek. Ama bombalatır, gaz sıktırır, önüne geleni tutuklar, “ben olsam asardım”, “seçtirecek başkasını bulamadınız mı?” derken, Meclis de Meclis derseniz kendinizi ele verirsiniz. Bloku yarenliğe mi çağırıyorsunuz? Meclis’i “gevezelik mekanı” olarak tasarlayabilirsiniz, ama Blok vekillerini gevezeler sanıyorsanız aldanırsınız. İşleri, asıl halloldukları yerlerde, kurmay odalarıyla yürütücü asıl organlarda çözme eğiliminizi koyun ortaya, girilip Meclis’te de konuşulup onaylansın.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...