30 Haziran 2022 01:30

‘Rekabet varsa sorun yok’ mu?

Ahmet Nur Çebi basın açıklaması yapıyor

Ahmet Nur Çebi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Geçen hafta yeni Futbol Federasyonunu övüyorlardı, bu hafta yabancı oyuncu sayısıyla ilgili yeni düzenleme talepleri kabul görmeyince, “TFF çözüm üretmiyor” diyerek eleştirmeye başladılar...

Yabancı oyuncu sayısının, futbol gündemindeki baş tartışma konularından biri olmasının önüne geçilemiyor bir türlü. Nüfusu göz önüne alındığında, yüksek oranda genç oyuncu yetiştirme potansiyeline sahip bir ülkede yabancılara yüksek oranda bel bağlanması ekonomik açıdan da, teknik açıdan da gelişimin önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Hatta pek çok örneği görüldüğü gibi takımları ekonomik yıkıma kadar götürebiliyor. Bu aynı zamanda, bilgi ve oyuncu yetiştirme konularındaki yetersizliğimizin göstergesi…

Kulüplerin hepsini birden aynı anda mutlu etmek mümkün değil kuşkusuz. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, 8 yabancı+3 yerli kuralı için federasyona teşekkür ettiklerini belirtiyor. Ardından ise 14 takım olarak +1 yabancı oynatma hakkı için başvurduklarını ancak TFF’nin bunu kabul etmediğini söylüyor. Ve buradan hareketle yabancı sınırlamasının, hem yerli oyuncuların fiyatını aşırı yükselttiği, hem de rekabet ortamını yok edip yerli oyuncuları rehavete sürüklediği gerekçesiyle ülke futboluna katkı sunmaktan uzak kaldığını iddia ediyor.

Oyun seviyesinin düşüklüğü sorununun, rekabet ortamının eksikliğinden değil, bilgi yetersizliğinden ve doğru çalışma yöntemlerinin hayata geçirilememesinden kaynaklandığının artık öğrenilmesi lazım. Oyuncular arasındaki rekabetin oyunu geliştireceğini sanmak, boş bir beklenti.

Toplumsal hayattaki ideolojik konumlanışlarının gereği olarak özümsedikleri “serbest piyasa” ve “rekabet” ikilisinin, futboldaki sorunların üstesinden de gelebileceğine inanıyorlar. Onların sihirli reçetesi bu!.. Neredeyse kutsadıkları rekabeti, sporun/futbolun temel motivasyonu/itici gücü olarak görüyor, bunu desteklemek adına da, “rekabet-rehavet” ikilisi üzerinden manasız denklemler uyduruyorlar. “Rekabet varsa sorun yok” anlayışını futbolun amentüsü haline getirmeye çalışıyorlar…

Oysa oyuncuyu ve oyunu yükselten, rekabet değil, bilgi ve emektir. Rekabet, tek tek oyunculara bakmak ve oyunu bireysel gayretlerle açıklamak, anlamlandırmaktır. Olması gereken ise oyuna ve takıma bilginin rehberliğinde genel açıdan bakmak ve doğru çalışma yöntemlerini uygulayarak kolektif mücadele bilincini oyuncuların zihnine yerleştirmektir…

Rekabetin, oyunla ilgili temel sorunların çözümüne katkı sunacağını ve böylece oyunu geliştireceğini sanmak, büyük bir yanılgı…

Ayrıca rekabetten sanki sadece yabancılarla yerli oyuncular arasında yaşanabilecek bir olgu gibi söz edilmesi de başka bir garabet. Yerli oyuncular arasında rekabet olamaz mı, olmuyor mu?

Aslında; paraymış, borçmuş, transfermiş, yabancı oyuncu sayısıymış, rekabetmiş, bütün bu sorunların gayet basit bir çözümü var: Altyapıdan oyuncu yetiştirmek ve mevcut oyuncuları geliştirmek… Bilgisine ve emeğine güvenenlerin yapması gereken şey bu… Gerisinin, arızalı futbol anlayışını besleyen ve oyunun gelişimine hiçbir katkısı olmayan sayıklamalardan öte bir anlamı yok…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...