16 Şubat 2022 23:06

Futboldan temizlenmesi gerekenler kim?

Adana Demirspor Kulüp Başkanı Murat Sancak (sağda), Teknik Direktör Vincenzo Montella (Solda)

Adana Demirspor   Kulüp Başkanı Murat Sancak (sağda), Teknik Direktör Vincenzo Montella (solda)|Fotoğraf: AA

Paylaş

İktidarın, muhalif kesimleri kriminalize edip saf dışı bırakmak üzere kurguladığı “FETÖ’cü” söylemi bu kez Adana Demirspor’un külyutmaz(!) başkanı Murat Sancak’ın dilindeydi. Ona göre Beşiktaş ile oynadıkları maçı yöneten hakemler, kendilerinin aleyhine kararlar vererek tartışmasız biçimde FETÖ’cü olduklarını ortaya koymuştu. Öyle ya, her kurumda örgütlenen FETÖ’cüler, hakem camiasında niye yuvalanmasındı ki?

Murat Sancak iktidara yakın biri. FETÖ’cü damgası vurarak birilerini ortadan kaldırma stratejisini uyguluyor o da. Son maçta yakalamış kumpasçıları ve vurmuş damgayı!..

Ayağını vuran ayakkabıyı FETÖ’cülerin ürünü olarak suçlayacak tipler çıksa ortaya şaşırmayacak hale geldik.

İnsanlara muhbirliğin dayatıldığı ve bu yolla hoşlanmadıklarını ekarte etme fırsatı sunulduğu mevcut alçaklık ortamında Sancak da bulduğu FETÖ’cüleri, Federasyon Başkanı Nihat Özdemir’e jurnallıyor. Ve ondan, hakemlerin içindeki ve federasyondaki FETÖ’cüleri temizlemesini istiyor.

Aslında yaptığı iş, “FETÖ’cü” kartını oynayarak rant savaşında avantaj sağlamaya çalışmaktan başka bir şey değil. Madem bu kadar emin konuşuyor ligin 25. haftasına kadar neredeymiş Sancak? Son maçtaki hakem yönetiminin ardından mı farkına varmış FETÖ’cülerin?

Herkesin pekala farklı yorumlayabileceği pozisyonlardan hareketle hakemleri bu şekilde suçlamak ve hedef göstermek, futbolumuzdaki sonu gelmez rezilliklerin yeni bir örneği…

Sancak bu kadarla da yetinmedi. Hakemin verdiği kararlarla bütün taraftarları galeyana getirdiğini ve neredeyse katliama sebep olacağını iddia edecek kadar densizleşti. Bu ifadeler, hem “katliam” kavramını normalleştirmesi, hem de taraftar yığınları üzerinde yaratacağı kışkırtıcı etki açısından son derece tehlikeli...

Sancak’ın bayağılıkta sınır tanımayan ifadeleri bu denli fütursuzca dile getirmesinde Adana Demirspor’un üçüncü sırada yer almasından kaynaklanan öz güvenin de payı var kuşkusuz. Ligde şu anda, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir konumda bulunan takımın başkanı olmanın gururuyla birilerine ayar verme, mesaj gönderme, birilerini hedef gösterme ve tehdit etme hakkını kendinde görüyor.

Futbolun bazı hakemlerden temizlenmesi gerektiğini söylüyor ama aslında futbolun en çok, çapsız yöneticilerden temizlenmeye ihtiyacı var…

Adana Demirspor’un üçüncü sırada bulunması Murat Sancak’ın iyi bir başkan olduğunu göstermez. Bu takım, büyük paralar karşılığında transfer edilen oyunculardan kuruldu. Çok para verilen oyuncuların çoğu 30 yaşının üzerinde. Şu anda, işini doğru yapan bir teknik direktörün elinde iyi bir yerde görünseler de bu, uzun vadede sürdürülebilir bir model değil. Hem dünyada, hem ülkemizde “Bastır parayı, al yıldızları, kazan kupaları” şeklinde özetlenebilecek yönetim tarzının hiç de hayırlı sonuçlar doğurmadığını gösteren sayısız örnek varken böyle bir yola girmek, kulübün geleceğini ciddi risk altına sokmaktan başka bir anlam taşımaz.

Lakin kim bunun farkında ya da kim bunu umursuyor ki? Hele ki takım üçüncü sıradaysa.

Murat Sancak, şuursuz taraftar yığınlarının en sevdiği başkan tipi. Paraları bastırıp “yıldızları” transfer ettikçe taraftarların gözünde yükseliyor. Buna karşılık onun gibileri yükseldikçe, oyunun kültürel seviyesi hızla düşüyor. Oysaki kalıcı gelişme sağlayabilmek, her şeyden önce oyunu doğru algılayabilmekle ve doğru kültürel hamleleri hayata geçirmekle mümkün.

Kışkırtan, tehdit eden, hedef gösteren yöneticiler, futboldan ayıklanacakları yerde ne yazık ki taraftarlarca el üstünde tutuluyor. Bu da futbolumuzu kuşatan pespayeliğin sıradan bir göstergesi…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...