09 Şubat 2022 20:29

Arızalı bakışın yeni hedefleri: Karaveli ve Torrent

Beşiktaş Teknik Direktörü Önder Karaveli ile Galatasaray’ın İspanyol teknik direktörü Domenec Torrent .

Fotoğraflar: AA

Paylaş

Bilimden, bilgiden uzak durdukça, futbolun sonuçta bir oyun olduğu gerçeğini temel alan ve her türlü skorun olgunlukla karşılandığı bir kültür geliştiremiyoruz. Futbolun oyun boyutunu ıskalamak, bizi skor odaklı arızalı bakışa mahkum ederken, fanatizm batağına saplanmayı da kaçınılmaz kılıyor. Sürekli başarılı olma arzusunun şekillendirdiği bu garabet bakış açısı, birkaç senelik sabır gerektiren projelere dahi izin vermiyor. Yarattığı baskı o denli büyük ki, kulüpler yarışta geri düşünce -ekonomik sıkıntıların zoruyla da olsa- giriştikleri gençleştirme projelerinden hemen çark etmek zorunda kalıyorlar. Nitekim sezona proje ve gençleştirme söylemleriyle başlayan Galatasaray ara transferde kadrosuna 36 yaşındaki Gomis ve 31 yaşındaki Semih Kaya’yı katacak kadar geriledi. Umut bağladıkları oyunculara bakınca, küme düşme paniği ile hareket ettikleri anlaşılıyor.

Küme düşseler ne olur ki? Sonuçta bu bir oyun. Çabalarsın, mücadele edersin, elinden geleni ortaya koyarsın ama bazen yine de pek çok sebepten ötürü istediğin sonuçları alamazsın. Bu, son derece doğal bir olgu. Ama tabii arızalı bakış açısının hakim olduğu yerde yenilgiler, küme düşmeler onurla, gururla ilişkilendirilerek bir kişilik sorunu haline getirilir ve asla normal karşılanmaz. Başarısız sportif performansın, onurla, gururla ilgisi bulunmadığını kompleksli yığınlara anlatmak mümkün değil.  

Oysaki sporda en önemli olan, skor değil, elden gelen mücadeleyi faziletli bir şekilde ortaya koymaktır. Galibiyetler, şampiyonluklar bundan sonra gelir. Gelişim sağlayabilmek için de skora değil, oyuna odaklanmak gerekir. Bunu beceremediğimiz için gürültülü, patırtılı, didişmeli ortamdan bir türlü kurtulamıyoruz.

Futbolu sadece kompleks tedavi aracı olarak kullanan arızalı bakış sahipleri şimdilerde gözlerini Galatasaray’ın İspanyol Teknik Direktörü Domenec Torrent ile Beşiktaş Teknik Direktörü Önder Karaveli’ye dikmiş durumda.

Bu sezon beklentilerin çok uzağında kalan Galatasaray ve Beşiktaş’ın, bu iki teknik direktörün gelmesiyle birlikte bir anda şaha kalkıp ortalığın tozunu attırmasını bekliyorlardı anlaşılan. Arızalı bakışta beklentilerin sonu yoktur zaten. En çok da kahramanlar ve mucizeler beklenir…

Torrent’in gelmesinden sonra Galatasaray’ın performansında olumlu yönde bir değişim olmayınca, İspanyol teknik direktörün gönderilmesi gerektiğini söyleyenler ortaya çıkmaya başladı.

Beşiktaş da puan kayıpları yaşadıkça Önder Karaveli’ye yönelik homurdanmalar çoğalıyor. Zaten bir altyapı antrenörü olarak Karaveli’yi başından beri Beşiktaş teknik direktörlüğüne layık görmeyenler, bir türlü içine sindiremeyenler vardı. Medya da, Önder Karaveli takımın başında olmasına karşın gündeme sürekli başka isimler getirerek bu hazımsızlara çanak tuttu.

Karaveli’ye geçici teknik direktör gözüyle bakmaktan hiç vazgeçmeyen tipler pusudaydı ve ortaya çıkmak için Beşiktaş’ın üst üste birkaç maçta puan kaybetmesini bekliyorlardı. Bekledikleri gerçekleşince hemen atağa geçtiler...    

Oysa Torrent de, Önder Karaveli de kendilerine uzun erimli fırsat verilir ve sabredilirse, oyuna ve takımlarına ciddi katkı yapabilecek, oyuna güzellikler katabilecek nitelikte teknik direktörler. Bunun için kuşkusuz zamana ihtiyaçları var. Kısa sürede onlardan olağanüstü performans beklemek haksızlık.

Beşiktaşlı kimi futbolcular da saha içinde, Önder Karaveli’yi ciddiye almadıklarını gösteren davranışlar sergiliyor. Hakemlerle manasız tartışmalara girip yok yere kart görmek, takımı eksik bırakmak gibi sorumsuzca davranışlar her şeyden önce Önder Karaveli’ye saygısızlık ve haksızlık anlamına gelir. Teknik direktörleri hakemler hakkında tek bir kelime bile etmezken, futbolcuların hakemlere yönelik çirkin davranışları acı bir çelişki oluşturduğu gibi Karaveli’nin işini de zorlaştırıyor.

Önder Karaveli; bilgisiyle, sadece oyuna odaklanmasıyla, nezaketli yaklaşımıyla çok önemli bir değer ve hem futbolumuz hem de kendisiyle çalışan futbolcular açısından büyük bir şans. Fakat görünen o ki, bazı aymaz futbolcular bu şansın farkında değil ve Önder Karaveli’nin insanca/bilgece yaklaşımını suistimal ediyorlar. Bu futbolcular, sorumsuzca davranışların Önder Karaveli kadar kendileri için de hiç hayırlı sonuçlar doğurmayacağını bilmeliler…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...