16 Kasım 2021 23:40

Demirtaş’ın soruları erken mi?

Ellerinde farklı taleplerin yazılı olduğu dövizlerle mitinge katılmış insanlar.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Demirtaş gazetemizde sol ve sosyalistlere bazı sorular sormuş. Bazı okurlarım bu sorulara cevap vermemi istedi. Fakat, soruların muhatabı ben değilim. Sorulara ittifak yapacak ya da yapması gereken parti ve örgüt temsilcileri cevap vermeli ya da bu konuda görüşlerini söylemeli.

Benim bildiğim kadarıyla, bazı parti ve örgütler zaten daha önce defalarca bu konularda görüşlerini ve tutumlarını açıklamıştı.

Çok sayıda parti ve örgüt var ama kitlesel gücü ve örgütsel yaygınlığı açısından sayıyı üç, dört örgüte indirmek mümkün.

Bunlardan biri, benim de katıldığım, HDP de dahil kendine sol ve sosyalist diyen bütün parti ve örgütlerin bir program (talepler manzumesi) etrafında ittifak kurmasını öneriyor. Bu ittifaka sadece parti ve örgütlerin değil; sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve aydın/sanatçıların katılmasını da öneriyor. Ve ittifakı sadece seçimler için değil, demokrasi ve özgürlük talepleri için günlük mücadele yürütülmesi açısından da gerekli görüyor.

Bazı partiler önce sol ve sosyalist örgütlerin ittifak kurması ve bu ittifakın HDP ile ayrıca ittifak kurmasını öneriyor.

Sosyalistlerin örgütsel birliğini savunanlar da var.

Hal böyle iken, yirmi senedir seçim ittifakları ya da çeşitli siyasi gelişmelerde sözünü ettiklerimiz geçici ittifaklar kuruyor. Son on senedir bu ittifaklar daha da etkili oldu. Anayasa değişikliği, cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel seçimler vb. durumlarda ittifaklar yapıldı.

Demirtaş’ın soruları bence erken sorulardır. Belki seçim tarihi belli olduktan sonra yanıtlanabilecek sorulardır.

Bu sorulara cevap aramaktan önce iktidarın mevcut faşizan saldırılarına karşı birleşmek ve birlikte bir mücadele örgütlemek gerekir kanısındayım.

İktidar, yandaşlarına yaptırdığı açıklamalarla, muhalefet partilerinin kapatılması, tutuklamalar, sürgünler vb. söz ediyor. Yani bir tür darbe yoklaması yapıyor. 15 Temmuz sonrası uyguladığı OHAL Rejimini daha katı ve daha uzun süreli uygulamayı düşünüyor. Öncelikle, iktidara bunu yapamayacağını göstermemiz lazım. Seçim yapılacaksa bunun OHAL koşullarında olmamasını sağlamamız lazım. Seçimlerin görece demokratik bir ortamda yapılmasını güvenceye almalıyız. Mühürsüz oyların geçerli sayılması ve aşiret ağalarının tüm köy adına oy kullanması olaylarını unutmayalım. Kayyumlar meselesini unutmayalım.

Üçüncü ittifakın programı da aşağı yukarı bellidir. Bir an önce bu ittifakın somut adımlarını atalım. İttifakı bugün engelleyen, Demirtaş’ın sorularına ortak cevaplar verilememesi değil; belli talepler, ortak asgari program için somut adımlar atılmasında gecikilmesidir kanımca.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...