28 Mayıs 2021 00:12

Eğitimde en zikzaklı ve başarısız kurum hangisi: MEB, YÖK veya ‘Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’

Sınıfta öğretmen (solda) sırtları dönük öğrenciler

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye olağanüstü değil artık tümden olağan dışı savrulmalar yaşamaya başladı. İş çığırından çıkınca mı yoksa işi zaten çığırından çıkardıkları için mi tüm bunlar yaşanıyor, artık ayrımlarını yapmak bile güçleşti, at izi it izine mi karıştı, onun ötesine geçildi her iz birbirine mi karıştı, bu karışıklık nasıl aşılacak, her şey olağan dışına çıkmış bulunuyor.

Ayın, haftanın, hatta günün pek çok acı incisinden söz edilebilirse de ben bugün salgın sürecinde eğitimin durumu ile ilgili birkaç resmi kurum veya kurul üyesinin açıklamalarına gönderme yapmakla yetineceğim.

HANGİ KURUL VEYA KURUM DAHA BAŞARISIZ?

“Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” Üyesi İlahiyatçı Prof. Dr. Ömer Özyılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u “Beceriksizlikle” suçlayarak YÖK’ü daha başarılı saymış bulunuyor:

“2020-2021 eğitim öğretim sezonunda ülkemizdeki yükseköğretim ve Milli Eğitim’deki eğitim uygulamalarına baktığımızda, bazı eksikliklerine rağmen, yükseköğretimin daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu, yerelleşme kurumsallaşma, bir çizgi izleme ve ciddi bir çabanın ürünüdür.”/ “Milli eğitimde bu başarıyı göremiyoruz. Çünkü, Milli Eğitim Bakanı konu üzerinde özenle çalışarak bugünü kurtaracak politika üretemedi. Yerelin sesini duymadı, durumunu görmedi. Devlet nezdinde ağırlık koyarak bir tarz bir çizgi tutturamadı. Aksine çok zikzak yaptı ve çok yıprandı.” /“Bundan olumsuz olarak etkilenen de ilk, orta ve lise öğrencileri oldu. Ayrıca öğretmenler ve veliler de hüzün ve kedere boğulmanın yanında psikolojileri bozuldu. Bakandan kaynaklanan bu beceriksizlikten dolayı, bir nesli/kuşağı kaybetmek üzereyiz. Çok ciddi önlemler alınmalıdır.”

Peki, son tespit dışında, bir neslin kaybedildiği ve acil önlem alınması gerektiği tespiti dışında başarılı sıralaması doğru mu?

Ya “Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu”nun başarısı ne durumda?

YÖK ÜNİVERSİTEYİ KAPALI TUTMADA MEB’DEN DAHA MI BAŞARILI?

15 aydır üniversiteler kapalı, milyonlarca meslek yüksek okulu öğrencisi neredeyse okul ve atölye görmeden mezun olacak ama “Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi” İlahiyat Profesörü Ömer Özyılmaz yine de üniversiteleri başarılı bulmuş, MEB ise çok zikzak yapmış, başarısız olmuş. İnsan ne diyeceğini şaşırıyor. Demek ki üniversitelerin kapısına kilit vurup işi zoom’a, teams’e, internet’e yıkarsanız, sınav güvenliğinin dahi sayılmadığı bir model başarılı imiş de MEB başarısız kalmış.

Özyıldız’ın üyesi olduğu politikalar kurulu daha geçen temmuz-ağustos ayında açık öğretim programlarının başarısız olduğunu, dolayısıyla açık öğretimde psikoloji programı açılmaması gerektiği görüşünü YÖK’e bildirmişti.

Ayrıca 28 Ekim 2021’de ki, dikkat edilirse, salgının ilk başladığı tarihten 10 ay, Türkiye’de okulların kapanmasından 7 ay geçtikten sonra, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, yükseköğretimde açık ve uzaktan eğitim-öğretimin yeniden yapılandırılmasına yönelik raporunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuyor. Bu raporda da uzaktan-açıktan öğretimin sağlıklı olmadığını ifade ettiği basına yansıyordu.

O halde, YÖK, hiç üniversiteleri açmayarak nasıl başarılı olmuş?

O halde en zikzak yapan kurum hangisi acaba?

EN ZİKZAKLI VE BAŞARISIZ OLANI EĞİTİM VE ÖĞRETİM POLİTİKALARI KURULU’ MU?

 “TCCB Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” ne kadar tutarlı ve başarılı sayılır? Bugüne kadar salgın döneminde eğitim öğretimin nasıl yönlendirilmesi yürütülmesi gerektiği ile ilgili hangi politika önerilerinde bulunmuşlar? Açık öğretim olmamalı deyip tümden açıktan öğretim yapan üniversiteleri nasıl başarılı bulmuşlar?

Her tür eğitim öğretim konusunda öneri yapmakla yükümlü bu kurul piyasalaşma-sektörleşme dışında pandemi ile ilgili kapsamlı ne tür çalışma veya öneriler üretmiş bulunuyor? Ödevlerini yapmadığı gibi siyasal-ideolojik olarak MEB ve YÖK’ün ensesinde boza pişirince mi başarılı sayılıyor?

Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu hiçbir şey yapmayınca en başarılı, YÖK kapıları kilitli tutunca başarılı, MEB zikzak yapınca en başarısız mı sayıldı?

Siz, bir sıralama yapsanız; MEB, YÖK ve “TCCB Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” hangisi ne kadar başarılı sayılır acaba?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...