20 Nisan 2021 00:30

AKP’nin 19 yıllık iktidarının, sistemin yozlaşma ve çürümüşlüğünün fotoğrafıdır!

Urfa'da yoksullara patates dağıtımı sırasında izdiham yaşandı

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fotoğraf 1: Yüz binlerce ton soğan ve patatesi elinde kalan çiftçiyi desteklemek için TMO’nun planladığı yoksullara “ücretsiz” soğan ve patates dağıtımı nereden tutsanız elinizde kalacak rezalete dönüştü. Patates soğan yüklü tırların önlerine bayraklar asılarak çeşitli illere gönderilmesi mi dersiniz, bu illerde tırların vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye yetkilileri ve AKP’nin yöneticileri tarafından törenle karşılanması ya da AKP teşkilatının ve yerel idarecilerin dağıtımı “cumhurbaşkanının hediyesi” diye parti propagandasına dönüştürmesi mi dersiniz... Yoksa dağıtım sırasında pandemiye karşı önlemlerin ayaklar altına alındığı uzun kuyruklar ve sonunda dağıtımın Urfa’da izdihama dönüşmesi mi?

***

Fotoğraf 2: Ekonomik krizle birleşen pandeminin yıkımıyla yoksulluğun açlığa dönüşerek evlerin mutfaklarından, sokaklarda çöp kutularından, pazar artıklarından yiyecek arayanların istisna olmaktan çıkıp sıradanlaşmasına karşın, Borsa İstanbul, Telekom, TÜRKSAT, TURKCELL, TMSF, RTÜK, KARDEMİR, kamu bankaları, BOTAŞ... gibi kamu kurumlarının yönetim kurullarına atanan AKP yandaşı bürokratların, on binlerce lira “huzur hakkı” aldıkları, hatta kimi bürokratların 2, 3, 4 ayrı yönetim kurulu üyeliğinden 100-200 bin lirayı bulan gelir sağladıkları, son günlerdeki açıkça ortaya çıkan Sayıştay raporlarıyla da kanıtlanmıştır.

Yandaş bürokratlar bir yana AKP’nin bürolarında çalışan yandaşları bile “Yürü ya kulum” kervanına katıp servete gark edilirken, üniversite mezunlarının, hatta dün gazetemizin manşetinde yere aldığı gibi iki üniversite mezunlarının bile işsizliğin, yoksulluğun, açlığın pençesine atılmasını hiç umursamamaktadır ülkeyi yönetenler.

***

Fotoğraf 3: Hazine ve ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakları bir avuç yandaş firmanın yağmasına açılıp, milyar liralık vergi borçları affedilirken, çiftçinin, esnafın, küçük üreticinin kapısına haciz memurlarının dayandırılması duymazdan bilmezden gelinirken, Erdoğan iktidarının gerçeği tepe aşağı çevirerek sanal pembe tablololar çizmesi, halkın aklıyla alay etmesinin ötesinde, Türkiye’nin sürüklendiği yerin diğer bir boyutunu yansıtmaktadır.

***

Fotoğraf 4: “128 milyar dolar nerede?” sorusu etrafında, CHP il ve ilçe örgütlerinin basılması, “128 milyar dolar nerede?” sorusuna karşı “cumhurbaşkanına hakaret”, olmadı “pandemi önlemlerinin ihlali”nden soruşturma çıkarılması, son günlerde CHP’nin, “FETÖ’nün siyasi ayağı” ile ilgili broşürü nedeniyle, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve 17 MYK üyesi milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırlanıp TBMM Başkanlığına gönderilmesi... 2021 Türkiye’si fotoğrafının diğer bir boyutunu yansıtmaktadır.

***

Fotoğraf 5: Ve insan kaçakçılığı! Kamuoyu yeni duydu ama en az 3 yıldan beri “bazı” belediyelerle, “bazı” yerel idareciler ve “çevre derneği” oluğunu iddia eden bazı derneklerin, gri pasaport çıkararak, kişi başı 7 bin avro karşılığında Almanya’ya organize biçimde yüzlerce, belki de binlerce kişiyi kaçırdıkları ortaya çıktı. Başta bu insan kaçakçılığının sadece Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi üstünden yapıldığı ortaya çıktıysa da çok geçmeden Elazığ’dan Balıkesir’e, Van’dan Burdur’a çok sayıda AKP belediyesinin ve bazı yerel idarecilerin, belediyelerin bu organize kaçakçılıkla bağlantılı olduğu şimdiden ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Bu konuda Almanya’da bir soruşturmanın açıldığı da dün açıklandı. Ki, bu Türkiye’nin uluslararası ölçüde insan kaçakçılığını organizeyle suçlanmasına kadar gidebilecek bir gelişmedir.

***

Fotoğrafta diğer yansıyanlar: Bunlara son bir ay içinde siyasi gündemin ön sırasında yer alan;

* HDP’nin kapatılması için Yargıtay Başsavcılığının AYM’ye başvurması,

* HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülerek cezaevine atılması ve HDP’nin eş bakanları ve merkez yöneticilerinin TBMM’ye yeni fezlekeler gönderilerek dokunulmazlıkların kaldırılması,

* Emekli amirallerin basın açıklamasında “darbe iması”, “darbe tehdidi” soruşturması başlatılması,Pandeminde aşı temindeki başarısızlık, her gün yeni rekorlar kıran “vaka” ve “ölüm” sayılarına karşın, iktidarın bilim çevrelerinden gelen “daha sıkı önlem” çağrılarını umursamayan tutumuna devam etmesini de eklersek, 19 yıllık AKP’nin devri iktidarının Türkiye’yi nasıl bir mecraya sürüklediği daha anlaşılır olmaktadır.

***

Eğer bir araya sığan yukarıdaki gelişmelerin biri ya da ikisi gündeme gelseydi, bunları “Olur böyle vakalar Türk polisi yakalar” tekerlemesi kapsamında karşılayabilirdik. Ama yukarıda ilk akla gelenlerini sırladığımız, ama daha yakından baksak, başka pek çok gelişmenin de bunlara ekleneceğini göreceğimiz gelişmeler, sadece birkaç haftaya sığmakla kalmamış, birbiriyle içsel bağlantılı oldukları, 19 yıllık AKP iktidarı tarafından oluşturulan bataklıktan beslendikleri de açıkça ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla yukarıda “fotoğrafın boyutları” olarak ifade edilen gelişmeler, sistemin fotoğrafının çeşitli boyutlarını oluşturmaktadır. Ki, fotoğrafa yansıyan sistemin ne kadar yozlaşmış, kokuşmuş, bu yüzden de nereden tutsanız elinizde kalacak kadar çürümüş olduğunun fotoğrafı olarak anlamlanmaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa