04 Aralık 2020 23:10

Satranç Federasyonu ve AKP denklemi

Fotoğraf: Chase Clark/Unsplash

Paylaş

Geçen hafta pazar günü Gençlik ve Spor Bakanlığının online olarak düzenlediği antrenör temel eğitimi sınavının yapıldığı saatlerde değerli bir dostum arayarak “Utanmadan sıkılmadan kopya çekiyorlar” dedi. Satranç antrenörü olmak için sınava giren adaylar WhatsApp üstünden kurdukları grupta sınav devam ederken cevapları birbirlerine göndermişler. Önceki yazılarımda satranç simsarlarından ve sansarlarından bahsetmiştim. Satrançla uzaktan yakından ilgisi olmayan, eli satranç taşına değmemiş ama çocuklara satranç öğreteceğim diye velileri kandıranlar işte bunlardır. İki aşamalı sınavın ilk aşamasında kopya çeken bir grup şimdi TSF sınavına girip antrenör olacak, öğrencilere de güya satranç öğretecekler.

Peki, antrenörlük belgesi düzenleme yetkisi Türkiye Satranç Federasyonunda iken Gençlik ve Spor Bakanlığı bu işe neden dahil oldu? TSF’nin yaptığı antrenörlük sınavları, öncelikle Başkanın söylemiyle “ev hanımlarına iş imkanı” olarak pazarlanarak liyakatin yok edilmesi sağlandı. Birkaç günlük kurslarla piyasaya boca edilen çakma antrenörler o kadar çoktu ki, unvanlı ustalar, yıllarını bu işe adamış gerçek antrenörler bunların arasında boğulup okullarda iş ve öğrenci bulamaz hale geldi. Bu süreçte TSF’ye ödenen antrenörlük bedeli 1250 TL gibi bir rakam olunca bu pazarın Bakanlığın gözünden kaçması mümkün değildi. Hemen bir yönetmelik çıkarılarak kursların temel ve özel eğitim olarak iki aşamada yapılmasına karar verildi. Bundan sonra temel eğitim sınavına girecek olanlar bunun için önce Bakanlığa 350 TL ödeyecek, daha sonra özel eğitim sınavı için TSF’ye 1250 TL’yi ödeyip antrenör olabilecek. Herhalde meselenin tamamen duygusal olduğu anlaşılmıştır.

TSF’nin bu konuda ne kabahati var, bakanlık talimat vermiş diyenlerin bilmesi gereken, FIDE’ye (Uluslararası Satranç Federasyonu) bağlı tüm federasyonların özerk olduğudur. FIDE tüzüğünde, “Bağlı federasyonların ülkelerinde satranç üzerinde tam kontrol ve yönetim sağlaması gerektiği” yazar. Ne var ki, FIDE üyesi olan Türkiye Satranç Federasyonu antrenörlük sınavı yapma yetkisinin bir kısmını hükümetin isteğiyle Gençlik ve Spor Bakanlığına devretmiştir. Oysa yine FIDE tüzüğünde “Bağlı federasyonların her hangi bir hükümet, kamu veya özel kurumdan bağımsız hareket etmesi gerektiğini” de yazar.

Bağımsız olmasını beklediğimiz özerk TSF Yönetim Kurulu üyelerinden bazılarını tanıyalım. TSF Asbaşkanı Ayşe Kardaş Ergezen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı, TÜRGEV yönetim kurulu eski üyesi, halen Rekabet Kurumu Üst Kurulu üyesi. TSF Asbaşkanı Muammer Yıldız, Saraydüzü AKP İlçe Başkanı. TSF Başkan Vekili Fatih Maden, AKP Çorum eski milletvekili aday adayı. TSF Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Daban, AKP Hatay eski İl Yönetim Kurulu üyesi. TSF Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Asım Ötegen, AKP Ankara eski İl Yönetim Kurulu üyesi. TSF Yönetim Kurulu Üyesi Onur Girdap, bir dönem hakkında Çankırı’dan aday adayı olacağına dair söylenti çıkan AKP üyesi. TSF Yönetim Kurulu Üyesi İslam Yücel, Saraybahçe Belediyesi AKP eski meclis üyesi. Neyse ki TSF Başkanı Gülkız Tulay ilk sohbetimizde sosyal demokrat olduğunu söylemişti o yüzden içim çok rahat. Özerk Spor Federasyonu dediğin işte böyle olur. Hükümet bundan sonra atın hareketini Türkiye Jokey Kulübü, filin hareketini Tarım ve Orman Bakanlığı öğretecek,  kale zaten sabit bir yapıdır hareket edemez diye karar alsa alkışlayacak insanlar yönetiyor ülke satrancını. Ama satrancı çok seviyor, çok hizmet ediyorlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...