27 Kasım 2020 21:57

Günlük

Satranç tahtasında at ve fil

Görsel: Pixabay

Paylaş

Türkiye Satranç Federasyonu on gün kadar önce kulüp temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının amacı sözde, kulüplerin sorunlarını dinlemekti. Ancak kurumsallıktan uzak bir yaklaşımla Mezopotamya Spor Kulübü temsilcisinin toplantıya katılmasını engellediler. Bu kulüp temsilcisinin engellenme nedeni ise isminin Evrensel Bilgin olmasıydı. Oysa gerçekleri yüzlerine vurmaktan başka niyetim yoktu. Federasyonu babalarının çiftliği zannedenlere, etik değerlerini kaybetmiş yönetim kurulundan kimse de karşı çıkmamış doğal olarak. Bozacının şahidi şıracı olurmuş. Disiplin kurulu evlere şenlik, başkan kime isterse ona ceza yazıyor. Kurulun raportörü başkanın şahsi avukatı. Sosyal medyada en ufak bir eleştiri gelince cübbesi düğmeli raportör “tarafsız” bir rapor yazıyor tabii ki.

Yönettikleri federasyonun ne zaman kurulduğunu bile bilmiyorlar desem inanmazsınız. TSF yönetimi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulunun 08.05.1991 tarih M1 sayılı kararıyla federasyonun kurulduğunu ve ilk başkanın Kahraman Olgaç olduğunu iddia ediyor (Resmi evrakla sabittir). Oysaki merkez danışma kurulunun karar defterinde o tarihte böyle bir karar yok. Aslında 22.02.1991 tarihli toplantı kararı sayfa 4307’de Satranç Federasyonunun kurulmasına karar verilmiş. Ama gerçek bu da değil.  1991 yılı aslında federasyonun devlete bağlandığı, bana göre paçasını kaptırdığı yıldır. Israrla 1991’de kurulduğunu söyledikleri TSF’nin web sayfasında “1954 yılında Dernekler Yasası’na göre kurulan Satranç Federasyonu” ibaresi taş gibi duruyor. Geçen hafta sona eren 2020 Türkiye Şampiyonası web sayfasının Hasan Ferit Boysan’a ayrılan bölümünde de aynen şöyle yazıyor; “Türkiye satrancının öncülerinden, Türkiye Satranç Federasyonunun ilk Başkanı (1954) ve usta satranççılarımızdan Mübin Boysan’ın oğludur”. İşin acı tarafı, Hasan Ferit Boysan’ın, babasının başkanı olduğu federasyonu reddeden mevcut yönetimle poz vermesidir. Bir anlığına 1991 tarihini kabul edelim. Sormazlar mı federasyon değilsen 1962’de Dünya Satranç Federasyonuna nasıl üye oldun diye? Sormazlar mı, elli sekiz yıldan beri Satranç Olimpiyatlarına hangi sıfatla katıldın diye?  Hepsini geçtim Türkiye satranç tarihini yazarken İlk Türkiye Şampiyonu Siracettin Bilyap’ı, ilk uluslararası ustamız Nevzat Süer’i, İsmet İbrahimoğlu’nu, Ferit Boysan’ı İlhan Onat’ı, Feridun Öney’i, Ergün Gümrükçüoğlu’nu, Turhan Yılmaz’ı, Suat Soylu’yu, Adnan Şendur’u, Can Yurtseven’i, Ateş Ülker’i, Suat Atalık’ı, Cem Karadağ’ı hangi federasyonun şampiyonları olarak yazacaksınız? Asbaşkan Nilüfer Çınar Çorlulu 1991 öncesi oynadığı turnuvalara hangi federasyonun ulusal sporcusu olarak katılmıştır? İzah edemezler. Net söylüyorum bunlar değil satranç tarihi, günlük bile yazamazlar.

ŞAMPİYONLAR SATRANÇ TURU

Dünyadaki en seçkin oyuncuların yer aldığı “Şampiyonlar Satranç Turunun” ilk ayağı olan “Skilling Open” yarı finalinde Dünya Şampiyonu GM Magnus Carlsen, GM Ian Nepomniachtchi ile GM Wesley So ise GM Hikaru Nakamura ile bugün son kozlarını paylaşıyorlar. Büyük bir sürpriz olmazsa yine bir Carlsen & Nakamura finali görmemiz mümkün. On ay boyunca devam edecek olan etkinlik on turnuvadan oluşurken toplamda 1.5 milyon dolar ödül dağıtılacak. Turnuvadan sizler için seçtiğim bir diyagrama göz atalım. Örneğimiz Lagrave & Nakamura oyununa ait.  Aşağıdaki diyagramda beyaz taşlarla oynayan Lagrave’in şık finaline şapka çıkartılır. Beyaz’ın kazancını bulmaya çalışabilirsiniz.

39.Vxh6! Vxf3+ 40.Şg1 f6 41.Vh8+ Şf7 42.e6+!(Bu hamleyi önceden görmek çok önemliydi) 42…Şe7 43.Vxe8+ Şxe8 44.g8V+ Şe7 45.Vf7+ Şd6 46.Vd7+ Şc5 47.e7 ve Nakamura çaresiz.

Dipnot: 2020 Türkiye Şampiyonu GM Vahap Şanal en güzel oyun ödülünü İzmirli depremzedelere bağışlamış, hem şampiyonluğunu hem de bu güzel hareketi kutluyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...