23 Kasım 2020 23:09

Farklı bir gelecek vizyonu

ABD'deki George Floyd eylemlerinden

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluş dönemlerinde kölelik sistemi egemendi. Bu, yeni ulusun üstüne bir kabus gibi çöktü ve açıklanan hedef ve idealleri yalanlara dönüştürdü. Bugünün “Ayrımcılığın kaldırılması” fikri, tarihsel olarak köleliğin kaldırılması talebinde derin bir şekilde kök salmıştır. 1776 yazında, Kuzey Amerika’daki İkinci Kıta İngiliz Kolonileri Kongresi delegeleri Philadelphia’da toplanmıştı. 4 Temmuz 1776’da kabul edilen Bağımsızlık Bildirgesi’ni yazdılar ve diğer şeylerin yanı sıra: “Şu hakikatleri kesin kabul ediyoruz: tüm insanlar eşit yaratılmıştır, onlara yaratıcı tarafından devredilemez bazı haklar bahşedilmiştir, buna yaşam, özgürlük ve mutluluk arayışı aittir” dediler.

Kaleme alanlar ülkenin entelektüel seçkinlerinin bir parçasıydı, ancak yeni ulusun idealleri hakkındaki iddiaları çelişkilerle doluydu. Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Benjamin Rush ve John Adams gibi ünlüler tarafından imzalanan Bağımsızlık Bildirgesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde koyu tenli insanlar, mülksüz beyazlar ve tüm kadınlar aktif ve pasif seçim hakkına sahip olmamalarına rağmen “Tüm insanlar eşit yaratılmıştır” gibi basmakalıp sözler içermekteydi. Yerli halklar, kurulmakta olan ulusun bir parçası olmaktan ziyade uzak bir vahşi doğanın parçası olarak görülüyordu.

19. yüzyılda genişleyen kölelik sistemine karşı birleşen insanlara kölelik karşıtları deniyordu. Hem yöneticiler hem de basın onları en iyi ihtimalle eksantrik ve en kötüsünde deli olarak görüyordu. Günümüz kamuoyunun görüşüne rağmen o dönem kölelik soluduğumuz hava kadar yaygındı. Ulus o kadar derin ve açık bir şekilde negrofobik ve ırkçıydı ki, siyah ve beyaz bir grubun köleliğe karşı birlikte çalışması fikri saçma olarak görülüyordu. Ekim 1859’da, Beyaz Kölelik Karşıtlarının Lideri John Brown ve 21 yoldaşı, çevredeki çiftliklerdeki Afrikalı köleleri silahlandırmak ve özgürleştirmek için ABD ordusunun Harpers Ferry, Virginia’daki cephaneliğine baskın düzenledi. Eylem, köleliğin kaldırılmasına yol açan kaderi iç savaş yürüyüşüne atılan bir adımdı.Tarihin en beğenilen başkanlarından biri olan Abraham Lincoln için, Harpers Feribotu’na yapılan başarısız saldırının kahramanları delilerden biraz daha fazlasıydı. Şubat 1860’da Lincoln ve Cumhuriyetçi Partisi onlardan uzaklaştı ve kuzeydeki taraftarlarına, ne kendisinin ne de partisinin kölelik karşıtlarını desteklediğine dair güvence verdi. Kölelik karşıtı hareketin farklı bir gelecek vizyonu vardı. Frederick Douglass, Harriet Tubman ve John Brown, önceki nesiller için hayal bile edilemeyecek yeni bir Amerika kurdular. Zamanlarının çok ilerisindeydiler.

Bugün bu soylu hareketin mücadelesinin derslerinden yararlanabilir ve tüm insanlar özgür olana kadar nesilden nesile mücadeleyi sürdürmeyi öğrenebiliriz. Milyonlarca insanı hapishane hücrelerindeki ve tecrit birimlerinde tutarak özgürlüklerinden mahrum bırakan sistemi yıkmaya çalışan bugünün kölelik karşıtı hareketini desteklemeye çağırıyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...