16 Kasım 2020 23:12

Futbolun mühürsüz pusula vakası

Bir futbolcu sahada ellerini dizlerinin üzerine koymuş dururken.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

2017 yılında, Türkiye’de demokrasi adına yepyeni bir pencere açılmıştı. Anımsarsınız, yapılan referandumda YSK tarafından mühürsüz pusulaların da sayıma dahil edileceği sayım yapıldığı sırada açıklanmış; bu durum her ne kadar muhalefet tarafından ‘şiddetle’ kınansa da sonuçta bir değişiklik olmamış, YSK’nin mühürsüz sevgisi onanmıştı.

Biz, ülkece bu tarz aksiyonları seviyoruz. Dereyi geçerken at değiştirmeye karşı atasözümüz var ama beri yandan “Kervan yolda düzülür” de diyoruz. Bu mantaliteyle, sonunu görmeden daldığımız denizlerde boğulmuşluğumuz vakidir. Ancak genelde biz o denize itiliyoruz. Otoritenin o paslı ama yaldıza bulanmış sert çubuğuyla ittirilerek bir keşmekeşin içine dahil ediliyoruz.

Geçtiğimiz hafta bu satırlarda, bir haksızlığı ifşa etmiştim.

Türkiye Kupası maçına, takımdaki COVID-19 vakalarının fazlalığı nedeniyle çıkamayan Düzcespor; Pendikspor karşısında hükmen mağlup sayılmıştı. Oysa bu karar apaçık haksızlık kokuyordu. Vicdanen, maçın ertelenmesi gerekiyordu. Ancak TFF de bu pandemi döneminde işçi çıkarma yasağına ayak uydurup da personelinden zorla istifa dilekçesi alan işverenler gibi önce Düzcespor hükmen mağlubiyeti, ardından da Altay’ı bütün pozitif vakalarına rağmen ısrarla Türkiye Kupası’nda maça çıkartması sonrasında yepyeni bir keşif yaptı.

Erteleme olmasın, hükmen mağlubiyet diyelim… Stajını Düzcespor’da yaptık, Altay’da uygulamasını yaptık; neden genele yaymayalım?

Ziraat Türkiye Kupası’nda A takım listesinde yer alan futbolcu sayısının, koronavirüs nedeniyle 14’ün altına inen takımların hükmen mağlup sayılması, 13 Kasım’da gerçekleştirilen toplantıyla TFF tarafından Süper Lig’de de yükümlülüğe girmesine karar verildi. Önümüzdeki günlerde kararın resmileşmesi bekleniyor.

Bundan kim kazanır?

Geçtiğimiz günlerde, pozitif testleri negatife çevirebilen bir şebekeye dair haberler çıkmıştı. Bence ülkemizin bu tarz girişimcileri şimdiden işin sırrını çözmeye çalışmaya başlamıştır. Pek yakında, futbolda takımlara özel tarifeleriyle, kulüplerin kapılarını çalacaklardır.

Nasıl ki, seçim dönemlerinde balya balya oy pusulaları bulunuyordu; yakında kulüp tesislerinin birkaç kilometre çapında ‘Pozitif çıkmış testler’ bulunursa şaşmamak lazım. Ne de olsa, şov illa devam etmeli…

Pozitif veya negatif, kimin umurunda ki?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...