17 Ekim 2020 00:57

Erdoğan, tüm meslek örgütlerini ‘arka bahçe’ yapmak için start verdi!

Türk Tabipleri Birliği 72. Büyük Kongresi

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü, partisinin grup toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin konuştu. En sert ifadelerini TTB başta olmak üzere meslek örgütleri için kullandı.

“TTB, bunun gibi kimi meslek kuruluşları açıkça Anayasa’ya aykırı faaliyet içindedir” diyen Erdoğan, “çoklu baro sistemi” ile barolarda yaptıkları operasyonu, TTB, TMMOB ve öteki meslek örgütlerinde de yapacaklarını açıkça ifade etti.

Cumhurbaşkanı tarih de verdi: Bütçe geçirildikten hemen sonra TTB ve diğer meslek örgütlerinin kuruluş yasalarının değiştirilmesi gündeme alınarak gereken düzenleme yapılacak!

Erdoğan’ın söylediklerine bakınca, bütün meslek odalarında “çoklu oda” sistemine geçileceği, diğer ayrıntıların ise odaların kendine has özellikleri dikkate alınarak yapılacağı anlaşılıyor. Tabii burada “gereklilik ölçütü”; AKP ve MHP’nin odalardaki etkinliğini artırarak iktidarının “arka bahçesi” yapmak ama bunu yapamadıklarında da onları parçalama, etkisizleştirme ve toplum indinde itibarsızlaştırmak, bunun için ellerinden geleni yapmaktır!

İLK HEDEF TTB VE BAŞKANI ŞEBNEM KORUR FİNCANCI!

Cumhurbaşkanı grup konuşmasında, sadece TTB’yi örgüt olarak hedefe koymakla kalmadı; TTB’nin Merkez Konseyi başkanlığına henüz seçilen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı da “terörist” ilan edip hedefe koydu!

“Çözülmesi gereken bir mesele de meslek kuruluşlarının sürdürülemez yapısıdır. TTB başta olmak üzere, terör örgütünden birisini getirip başına koyuyorlar. Bunun adı terör örgütlerinin STK’lere el koymasıdır...TTB, bunun gibi kimi meslek kuruluşları açıkça Anayasa’ya aykırı faaliyet içindedir. Çoklu baro çalışmasının bir benzerini yapacağız...” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan niyet ve amaçlarını açıkça ifade etti.

Bazı vurgularını aktardığımız konuşmasında Cumhurbaşkanı, meslek örgütlerini antidemokratik olmakla suçlamakla kalmadı; TTB ve onun şahsında meslek örgütlerinin yönetimlerinin de terörist  olduğunu iddia etti. Bu iddiasının kanıtı olarak da Erdoğan, birkaç hafta önce, yüz binden fazla hekimin üye olduğu TTB’nin seçime katılan üyelerinin oylarının yüzde 67’sini alarak TTB’nin Merkez Konseyi Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı gösterdi!

Şebnem Korur Fincancı Hoca, uzun yıllardır gazetemizde, hepimizi bilgilendiren, aydınlatan yazılar yazmaktadır. Okurlarımız Şebnem Hoca’yı hem yazılarından hem de onun insan hakları alanındaki bütün baskılara ve tehditlere karşın cesur, olağanüstü bir enerjiyle yaptığı çalışmalardan tanıyor. Onu, yıllardır başkanlığını sürdürdüğü İnsan Hakları Vakfındaki çalışmalarından, hakları ihlal edilen herkes (Kürtler, sığınmacılar, şiddet mağduru kadınlar, savaş mağdurları, hak ihlaline uğrayan her inanç, her milliyetten insanlar) yakından tanıyor.

TTB: TEHDİTLERE VE SUÇLAMALARA KARŞIN MÜCADELEYE DEVAM!

Şebnem Hoca, akademik kariyerini yaptığı bir adli tıp uzmanı hekim olmanın hakkını her zaman verirken; mesleğini de insan hakları mücadelesinin hizmetine vermeyi başarmış bir hekim, bir aydın, bir insanlık sevdalısıdır. Dahası Şebnem Hoca, adli tıpçı bir insan hakçısı olarak sadece ülkemizde değil BM’den Uluslararası Af Örgütüne, AİHM’ye kadar uluslararası insan hakları çevreleri tarafından da alanında bir otorite olarak kabul edilen, insan haklarıyla bağlantılı devasa sorunların çözümünde de fikirlerine değer verilen...varlığı ve çalışmalarıyla ülkemizin ve halklarımızın onuru olan bir mücadele insanıdır!

Ama bunlar, Erdoğan ve tek adam yönetiminin propagandacıları için, “Bak biz demedik mi teröristtir. Hem de uluslararası” demelerine dayanak olacak şeylerdir!

Çünkü onlar için böylesi faaliyetler, zaten terörist olmanın kanıtıdır! Ki, zaten biz de burada söylenenleri onları ikna etmek için yazmıyoruz. Tersine bunları AKP’nin 18 yıllık iktidarının sonunda (12 Eylül cuntasında olduğu gibi) her insan hakçısını, hak mücadelesi veren, tek adama biat etmeyen herkesi “terörist”, “bölücü”, “yabancıların iş birlikçisi” olarak görmeyi devletin tutumu haline getirdiğine işaret etmek için yazıyoruz.

Nitekim TTB, dün yaptığı açıklamada, “Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, geçmişte olduğu gibi bu dönemde de TTB’nin, hekimlerin mevcut tutum ve değerlerini gözetecek olan Merkez Konseyin bir başkanı olarak görev yapacaktır... Asıl hedefin de halk sağlığı için gerçekleri söylemekten geri durmayan hekimler ve onların örgütlülüğünü yıpratma, ortadan kaldırma çabaları olduğu çok açıktır” diyerek, hem Şebnem Hoca’nın hem de TTB’nin tehditler ve suçlamalar karşısında geri adım atmadan, halkın sağlık hakkını savunmada ısrar edeceğini ilan etmiştir.  

TEK SEÇENEK: ORTAK MÜCADELE İÇİN HAZIRLANMAK!

Evet, çarşamba günü partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı, Şebnem Hoca’yı ve TTB’yi hedef göstermiştir. Ama elbette ki, bu konuşmasında Erdoğan, tüm meslek örgütlerine yönelik olarak hem onların kuruluş yasalarının değiştirileceğini hem de bu örgütlerin içine yönelik operasyon yapılacağını açıkça ilan etmiştir.

Bu yüzdendir ki, sorun sadece TTB’ye yönelik saldırı değil bütün meslek örgütlerine, onların şahsında da bu örgütlere üye milyonlarca hekim, mühendis, eczacı, muhasebeci,... gibi her meslekten emekçilerin örgütlerine saldırıdır. Meslek örgütlerinin AKP ve MHP’nin “arka bahçesi” olması için yapılan hazırlıkların tamamlandığı da açıkça Cumhurbaşkanı ağzından ilan edilmiştir. Bunun için tarih de verilmiştir: Yeni yılın başı!

Bu yüzden de Erdoğan’ın açıklaması; TTB ve diğer meslek örgütlerinin ortak bir mücadele hattına girmeleri için hiç vakit geçirmemeleri gerektiğini göstermektedir. Her meslekten emekçiler ve ilerici demokrat bütün güçler, ileri işçi ve mücadeleci sendikalar; meslek örgütleriyle acilen mücadele birliği içine girmelidir.  

“Çoklu Baro Sistemi”ne karşı mücadelede yaşananlardan çıkarılan dersler, ve bu konudaki yakın geçmişteki tartışmalar dikkate alındığında bundan sonrasına dair ortak mücadeleyle hazırlanmanın ötesinde her şey boş laftan öte geçmez!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...