08 Ekim 2020 01:00

Bakan Selçuk, ‘Biz okulları açıyoruz ama siz çocuklarınızı göndermeyin’ diyor

Ziya Selçuk

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 Ekim Salı günü düzenlediği basın toplantısında, “yüz yüze eğitimde ikinci aşamaya geçileceği”ni duyurdu. Bakanın açıklamasına göre; 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflar ile köy okullarının tüm kademeleri ve özel gereksinimli öğrencilerin sınıfları, 12 Ekim’den itibaren yüz yüze eğitime başlayacak!

Bakan Selçuk açıklamasında, uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimin birlikte yürütüleceğini, öğrencilerin haftanın iki günü okulda olacağını söyledi. Velisinin okula göndermek istemediği öğrencilerin devamsız sayılmayacağını belirten Selçuk, ancak bu öğrencilerin, bulunduğu sınıf müfredatından sorumlu olacağını da söyledi.

Selçuk’un söylediklerine bakıldığında, eğitim alanında MEB’in aldığı önlemler sayesinde, pandemi koşullarında bütün okullarda ve sınıflarda yüz yüze eğitim için hızla ilerlenmektedir.

HANGİ KRİTERLER YERİNE GETİRİLDİ DE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLİYOR?

Ama eğitimcilerden velilere, eğitim sendikalarından bu alandaki çalışmaları izleyen uzmanlara kadar ilgili her kişi ve kesim, Bakan'ın açıklamalarını eleştirmekte, Ziya Selçuk başta olmak üzere yetkililerin yanıtlaması gereken sorular sormaktadırlar.

Bakanın açıklamasını gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan; “Sorumuz şu: Değişen ne? Vaka sayıları mı düştü? Salgın artık kontrol altına mı alındı? Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği kriterler yerine getirildi mi?” diye sorularını sıralıyor.

Eğitimcilerin ve eğitim sendikalarının pandemi koşullarında eğitimin sürdürülebilmesi için atılması gereken adımlarla ilgi öne sürdükleri;

  • Eğitim için ek bütçe sağlanması,
  • Okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve yeterli sayıda yeni sınıf açılması,
  • Eğitimci kadroların yeterli hale getirilmesi,
  • Her okula sağlık görevlisi ve temizlik işleri için görevliler istihdam edilmesi,
  • Servislerin güvenli hale getirilmesi için gerekli önlemlerin alınması… gibi talepler konusunda hiçbir adım atılmadığı ortaya çıkmıştır.
  • 1’inci sınıfların yüz yüze eğitime alındığı 21 Eylül’den beri yukarıdaki konularda hiçbir girişim yapılmadığı halde, şimdi yeni sınıflar yüz yüze eğitime başlatılmaktadır.
  • Bütün bunların ötesinde Bakan Selçuk’un, yüz yüze eğitimle ilgili sorunların aşıldığını iddia ederken;
  • Sınıfların nasıl bölüneceği,
  • Bölünen sınıfta eğitimcilerin derslere nasıl gireceği,
  • Online eğitimin sorunlarının (internet, EBA ve tablet vs.) aşılması için hangi önlemlerin alındığı,
  • 500 bin tabletin nasıl ve ne zaman dağıtılacağı gibi soruları yanıtlamayı belirsiz bir geleceğe havale etmesi, veliler, öğrenciler ve eğitimcilerin endişelerini daha da artırmıştır.

BAKAN ASLINDA NE DİYOR?

Bakan Selçuk, daha önce yaptığı açıklamada, “Kovid 19 testi pozitif çıkanlar ve temaslıların, klinik belirtileri yoksa okula devam edeceğini” açıklamıştı.

Salı günkü açıklamasında ise; "Yüz yüze eğitime başlama konusunda veli rızası bizim için çok önemli. Bu aşamada da isteyen velilerimiz çocuklarını okula gönderecek, istemeyenlere esneklik tanınacaktır. Bu durumda öğrencimiz devamsız sayılmayacak. Ancak okula gönderilmeyen öğrencimizin uzaktan eğitime devam etmesi gerekiyor. Çünkü öğrencilerimiz her koşulda devam ettiği sınıfın müfredatından sorumlu olacaklar" diyerek, yüz yüze eğitimle online eğitim bağlantısını da ortaya koydu!

Pandeminin ikinci, üçüncü “pik”inden, “dalgası”ndan söz edildiği, “Maske, Mesafe, Temizlik” önlemlerinin önemi üstünde bu kadar yoğun laflar edildiği, spekülasyonla gerçeğin birbirine karıştığı bir ortamda yaptığı iki açıklama arka arkaya ele alındığında, Bakan Selçuk, velilere şu çağrıyı yapmış olmaktadır: “Biz, ‘Kovid-19 pozitif’ öğrencilerle olmayanları aynı servislerle getirip götüreceğiz, aynı sınıflarda karışık olarak okutacağız. Siz de çocuğunuzu ister okula gönderirsiniz ister göndermezsiniz. Karar sizin!..”

Bu tutumun Türkçedeki karşılığı; “Aklınız ve imkânınız varsa çocuğunuzu yüz yüze eğitim için okula göndermezseniz” demektir!

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞINA OYNANIYOR

Yüz yüze eğitim için aylardır hiçbir önlem alınmamasının yanı sıra “Kovid-19 pozitif” olanlarla ve temaslıların okula devam edebileceği kararı;

  1. Koronavirüse karşı mücadelenin “sürü bağışıklığı”na bağlandığını,
  2. Online eğitimi olduğu gibi yüz yüze eğitimi de daha etkili biçimde kullanan özel okul öğrencilerinin de aynı müfredattan sorumlu tutularak sınavlara sokulacağı dikkate alındığında, pandeminin eğitim alanında da zenginler lehine olan uçurumu büyütmek için kullanıldığını ve kullanılacağını açıkça göstermektedir.

Süreç ilerledikçe de tek adam yönetiminin, pandemiyi eğitimin dinileştirilmesi ve özelleştirilmesi için daha etkin biçimde kullanacağını daha açıkça göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...