28 Eylül 2020 00:05

Bolivya'da seçimlere doğru

Bolivya Bayrağı

Bolivya Bayrağı | Görsel: Pixabay

Paylaş

Bolivya 18 Ekim’de gerçekleşecek olan seçimlere hazırlanırken yapılan seçim anketlerinin sonuçları durumun darbeci de facto hükümet açısından çok da parlak olmayabileceğini gösteriyor. MAS’ın adayı olan Luis Arce ve David Choquehuanca’nın bu anketlerde birinci çıkması ‘de facto’ Başkan Jeanine Añez tarafından büyük bir tehlike olarak karşılanmış olacak ki, Añez seçimlerden çekilerek MAS ‘diktatörlü- ğü’ karşısında birleşilmesi gerektiği mesajını vermek durumunda kaldı.

Darbe sürecinde iktidarın kanun dışı bir biçimde gasbedilmesinde, darbeye karşı gerçekleştirilen protestoların şiddetli bir biçimde bastırılmasında, Senkata ve Sacaba’da gerçekleştirilen katliamlarda önemli rol oynayan Añez’in muhtemel bir MAS iktidarında karşılaşacağı sorunlar bu kararı almasını zorunlu kılmıştır. Añez ve hükümeti darbe sonrasında MAS’lı siyasiler ve üyelere karşı gerçekleştirilen terörden de doğrudan sorumlu olduklarından seçimlerden sonra kendilerini güvende hissetmeyeceklerdir.

Anketlerde merkez sağ aday Carlos Mesa’nın arkasında, aşırı sağın adayı Luis Fernando Camacho’nun önünde gözüken Añez’in, televizyon aracılığı ile gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında verdiği birlik mesajı ise muhalefette karşılık bulmamış gibi gözüküyor. Muhalefetteki farklı gruplar 18 Ekim’de MAS’ın yüzde 40 altında oy alması ve ikinci turda Luis Arce’ye karşı birleşilmesini bekliyorlar. En azından mevcut hükümetin seçimlere bu yönde müdahale edeceği yönünde bir umut taşıdıkları ise kesin.

Luis Arce ve David Choquehuanca için ise MAS’ın rahat bir farkla seçimleri ilk turda kazanmasına ve ikinci tura kalmaması hayati önem taşıyor. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde muhalefetin büyük bir motivasyon ile ikinci tura gideceği ve seçimlerin kaybedileceği beklenebilir. Bu açıdan Eski Ekonomi Bakanı Arce’nin ismi, MAS’ın sadece yerli topluluklarından değil, aynı zamanda orta sınıflardan da oy alabilecek, yerli oyu ile toplumun geniş kesimlerinin oyunu birleştirebilecek bir kişi olarak öne çıkmıştı. Luis Arce’nin ekonomi bakanlığı döneminde ülke tarihinde görülmemiş bir ekonomik büyüme gerçekleşmiş ve özellikle yerli toplulukları bu ekonomik büyümeden büyük ölçüde fayda görmüşlerdi. Bu açıdan Arce yerli olmamasına rağmen bu kesimlerden de oy alabilecek bir kişi. Eski Dışişleri Bakanı Choquehuanca ise Aymara yerlilerinden biri olarak seçimlerde MAS’ın tabanını oluşturan yerlilerin oyunu alabilecek tanınırlıkta bir isim.

Bu bağlamda MAS’ın iki temel sorunla karşı karşıya kalması beklenebilir. İlk olarak salgın dolayısıyla seçimlere katılımın düşük olması ve MAS’ın tabanını seçimlere katılmak için mobilize edememe ihtimalidir. Mevcut darbeci hükümet MAS’ın seçim kampanyasını terörize etmiş, seçimleri defalarca ertelemiş, sermaye gruplarına ait medya güçleri aracıyla kamuoyu oluşturmaya çalışmıştır. MAS’ın tabanını seçimlere götürememesi seçimlerin ilk turda kazanılamayarak muhalefetin ikinci turda Mesa etrafında MAS’a karşı birleşmesine sebep olabilir. Anketler kararsızların yüzde 20, boş oy vermek isteyenlerin ise yüzde 10 civarında olduğunu gösteriyor. Seçimlerin kaybedilmesi durumunda MAS’ın örgütsel yapısını yakın gelecekte ne kadar koruyabileceği tartışma konusu olacaktır.

İkinci olarak ise mevcut darbe rejiminin ve ‘de facto’ hükümetin MAS’ın seçimleri ilk turda kazanmasına -ya da ikinci turda- izin verip vermeyeceği olacaktır. İlk turda rahat bir biçimde MAS’ın yüzde 40 üzerinde oy alamaması durumunda bu ihtimal güçlenecektir. Bu açıdan bakıldığında, seçimlerin kaderinde MAS’ın mobilizasyonu ve kararsızların tutumu belirleyici olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...