01 Eylül 2020 00:10

Siyahların dostu değiller

Joe Biden ve Donald Trump'ın fotoğrafları

Joe Biden | Fotoğraf: Phil Roeder/Flickr (CC BY-2.0) & Donal Trump | Fotoğraf: Kyle Mazza/AA

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iki büyük siyasi partinin bir sonraki ABD başkanlığı için yarıştığı bir durumda söz konusu olan demokrasiden daha fazlası. Siyah Amerika, şu anda gösterilenden daha az net olan kararlarla karşı karşıya. Çünkü görevdeki ABD Başkanı Donald Trump, bu siyasi tiyatroda bir “kötü adam” ve tüm siyahlar için nihai öcü olarak yani bir ırkçı olarak görünüyor. Baş düşmanı Joseph Biden’a biçilen rol ise “siyahların dostu” şeklinde. Ve hepsinden önemlisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk siyahi Başkanı olan Başkan Yardımcısı Barack Obama’nın dostu olduğu için bu rol verildi.

William Shakespeare, “Nasıl Hoşunuza Giderse” adlı komedisinde şu uygun cümleyi yarattı: “Bütün dünya bir sahnedir ve tüm kadınlar ve erkekler sadece oyuncudur.” Biden, 1990’larda ABD’nin Delaware eyaleti senatörü olarak siyasetin sefil kariyer yoluna tırmandığında, hırsı uğruna on binlerce ergenin geleceğini feda etti. ABD Yargı Komitesi başkanı olarak, William Clinton yönetiminin bu çocukları ömür boyu yetişkin hapishanelerinde tutan yasayı sertleştirmesini savundu. Çocukların çoğu siyah ve kahverengiydi. Şu anda siyahlarla empati kurarak başkanlık için kampanya yürüten adam, çocukları ve gençleri bir hapishane hücresinde sonsuza dek ortadan kaybolmaya mahkum eden duygusuz bir politikacıydı. Bu nedenle, iki başkan adayına son derece dikkatle bakılması tavsiye edilir. Her ikisi de siyahların hayatlarının gerçekten önemli olup olmadığı sorusuna katlanmak zorundadır.

Trump, davranışları kabul edilemez olduğu için uzun süredir medya tarafından ağır bir şekilde saldırıya uğruyor, ancak Biden’in yasa koyucu olarak geçmişini neredeyse sadece gazeteciler ve bilim adamları biliyor. Siyahlarla olan ilişkileri söz konusu olduğunda, iki politikacının da geçmişlerinden gösterecek olumlu herhangi bir şeyleri yok. Tam tersine geçmişleri olumsuzluklarla dolu. Bu nedenle ırkçılığa karşı hareketlerde, adalet ve toplumsal eşitlik için seçim öncesi netlik sağlamak ve siyahlar için daha iyi politika talep etmek herkesin görevidir. Sonuçta, Obama yılları bize umutların ve duyguların tek başına yeterli olmadığını öğretti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...