22 Ağustos 2020 00:10

Asgard kalesinden çıkış yok

satranç tahtası

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Magnus Carlsen Satranç Turu inanılmaz bir oyunla sonlandı. Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen ile beş kez ABD Şampiyonu olan Hikaru Nakamura arasındaki final setinde eşitlik bozulmayınca iki adet yıldırım oyun oynandı. Eşitlik yine bozulmayınca Armageddon oyununa geçildi. Beyazın beş, siyahın dört dakikasının olduğu ancak beraberlik durumunda siyahın kazandığı Armageddon’da Carlsen siyah olmayı seçti.

Hikaru Nakamura- Magnus Carlsen / Armageddon oyunu 2020

Beyaz: Şb1, Ve5, Kd1, Ad3, b3,c2,c4, e4. Siyah: Şb7,Ve7,Kf3, Fd7, a5, b6, c7,f4 Diyagram

40...Kxd3!!? (Oyunu canlı olarak izlerken bir anlığına bunun bir körlük olduğunu ve Carlsen’in şampiyonluğu kaybettiğini düşündüm. Zaten aksini düşünsem daha iyi bir oyuncu olurdum) 41.Vxe7 Kxd1+ 42.Şb2 Fc6 43.e5 f3 44.Vf6 Kd2 45.e6 f2 46.e7 Ke2 47.Vf7 Kxe7! 48.Vxf2 Kg7 49.Vf4 Kg2 50.Ve5 Kg6 51.c3 Kg2+ 52.Şc1 Kg4 53.Ve6 Ke4 54.Vf7 Ke1+ 55.Şd2 Ke4 56.b4 axb4 57.cxb4 b5! 58.cxb5 Fxb5 59.Vd5+ Fc6 60.Vc5 Ke6 61.Şc3 Kd6 62.b5 Fd7 63.Ve5 Fc8 64.Şc4 Kb6 65.Şc5 Şb8 66.Ve8 Kd6 67.Vf8 Kb6 ½-½  Diyagram.

Beyazın materyal üstünlüğüne rağmen siyahın Kd6-Kb6 ile kurduğu hisarı geçmesi mümkün değil. Berabere biten oyunu siyah kazanmış sayıldığından şampiyonluk tacı da Thor’un oldu.

KISA KISA

Bu haberi Türkiye Satranç Federasyonu web sayfasında bulamazsınız. Son dört yılda dört MHK Başkanı istifa etti ya da ettirildi. Olgun Kulaç, Güran Ünal, Fahri Karabay’dan sonra Ahmet Uçtu da istifa ettirildi ve MHK başkanlığına İsmail Çalışkan atandı. Ne var ki onun da görev süresinin ne olacağını tahmin etmek zor değil. Bağımsız olması gereken MHK Yeni Başkanı İsmail Çalışkan’ın etik olarak hiçbir kulüple bağının olmaması gerekirken kendisi Bursa Büyükşehir Belediye Satranç Kulübü yöneticisi olarak görev yapmaya devam ediyor.

Üç yıldır aktif satrancı bırakmış olan Avni Katipoğlu (71), disiplin kuruluna sevk edildi. Avni Bey’in Facebook’ta yazmış olduğu ‘‘Kapı kullarına cevap yazmanıza gerek yok’’ ifadesindeki kapı kulunu hakaret kabul etmişler. Gerçi daha önce de ‘‘bacım’’ hitabı disiplin kuruluna gönderilmişti. Aman diyeyim Gülkız Hanım bu sefer durum farklı. Kapı kulu gibi Osmanlı askeri teşkilatının önemli bir birimini hakaret olarak gördüğünüzü Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu duymasın. Bilmiyor olabilirsiniz, Yeniçeriler, Cebeciler, Sipahiler, Topçular, Humbaracılar, Lağımcılar hepsi kapı kuludur benden söylemesi. TCK’de hakaret olmayan kelimelerin hakaret olarak kabul edilmesi demokratik tutumunuzla da bağdaşmaz.

TSF, ‘‘Pandemi sürecinde turnuva düzenleme esasları’’ isimli rehberi bu hafta web sayfasında yayımladı. Rehberde dikkat çeken ayrıntı ise turnuva sırasında uyulması gereken maddelerin bazılarının zorunlu değil öneri niteliğinde olması. Rehberde toplam 33 kural ve öneri getirilmiş. Peki, bu kuralların uygulanıp uygulanmadığını kim denetleyecek? Rehberde bu kısmı unutmuş olmalılar diyecektim ki sonundaki bilgilendirme ve onay formunu gördüm. Tamamını yazmayacağım, içinden iki cümleyi buraya aktarıyorum. ‘‘Şiddetli olgularda ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşebilir’’, ‘‘Bu koşullarda, turnuvaya kendi isteğimle, hiçbir baskı ve zorlama olmaksızın katılmayı kabul ediyorum’’. Bilgilendirildiniz, artık rahatlıkla imzalayabilir ve turnuvaya gidebilirsiniz. Olur da, Covid-19’a yakalanır ve ölürseniz TSF sorumluluk almıyor. TSF bu yıl kendi sorumluluğundaki Türkiye satranç liglerini ve açık turnuvaların hepsini zaten iptal etti, bilesiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...