28 Temmuz 2020 00:04

Bir aktivist modeli

Fotoğraf: ABD Temsilciler Meclisi

Paylaş

John Lewis, ABD’nin Georgia eyaleti polisinin ırkçı vurucu muhafızları tarafından neredeyse öldüresiye dövülmesi nedeniyle 1950 ve 60’ların sivil halk mücadelelerinin tanınmış bir ismi haline geldi.

Bu olay, Selma’daki yüz yıl önce kölelik sistemini muhafaza etmek için savaşmış olan bir generalin adının verildiği Edmund Pettus Köprüsü’nde gerçekleşti. 7 Mart 1965, ABD tarihine “Kanlı Pazar” olarak geçti. O gün, o köprü üzerinde Martin Luther King’in Güney Hristiyan Liderlik Konferansı adına düzenlenen barışçıl yürüyüşü durduruldu ve çılgın bir devlet şiddetiyle dağıtıldı.

Lewis, sivil haklar hareketine ergenlik çağında katıldı ve yaşamının son otuz yılı boyunca ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nde Georgia eyaletinin bir milletvekiliydi. Hayatı, kamuoyu yoklamalarında genellikle düşük not alan bazı politikacılara umut ışığı oldu.

Parlamento çalışmasından önce, öğrencilik günlerinde, kısaltması SNCC olan ve halk arasında “Snick” olarak tanınan Şiddetsiz Öğrenci Hareketi Koordinasyon Komitesine önderlik etti.1966’da yerini daha sonra Afrika’nın sömürge karşıtı kurtuluş mücadelelerinin önde gelen isimlerinin onuruna Kwame Ture adını alan Stokely Carmichael (1941-1998) aldı. Siyasi olarak, Ture, siyah özgürlük hareketinin artan militanlığını temsil ediyordu.

Lewis ise profesyonel bir politikacıya dönüşen bir aktivist modelini somutlaştırdı. Siyah sivil haklar hareketinin örnek bir temsilcisiydi.

Siyah çiftlik kiracısı bir ailenin oğlu olarak, mütevazi koşullardan gelen muhteşem yükselişin (bulaşılıkçılıktan milyonerliğe) klasik ABD başarı öyküsünün de en iyi örneklerinden biriydi. Hayatı boyunca, toplumdaki barışçıl değişimin öğretileri konusunda, Dr. Martin Luther King Jr’ın düşüncelerine sadık kaldı.

21 Şubat 1940’ta doğan John Lewis, hayatının seksen yazından sonra 17 Temmuz 2020’de atalarının yanına doğru yola çıktı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...