26 Temmuz 2020 00:16

Sonsuz bilgelik

Ayasofya Camii

Fotoğraf: DHA

PAZAR
Paylaş

SU AKTIKÇA

Su aktıkça durulur. Yayıldıkça kırda, ovada. Gece gündüze çevrilir ışıltısıyla. Köye, kasabaya, kente yansır. Aktıkça su.

İSKELEDE

Vapur iskeleye yanaşır yanaşmaz bağlanır kalın halatlarla. Bir başından, bir kıçından. Sıkıca. Kıpırdayamazsa da yerinden dalgalar arasından süzülürcesine tüter durur dumanı. Kıvrım kıvrım yükselir göğe. Bulutlara değer bacası. İskelede.

ŞARKI SÖYLEDİĞİMİZ

Sanat, yaşamı yaşanır kılmak için vardır. Ayrışan, ayrıştırılan her nesneyi birleştirir sanat da, sanatçı da. Teklikten çokluğun, yalnızlıktan birlikteliğin, acılara karşı sevincin, mutluluğun yolunu çizer. Bir kır düğününün neşesi içinde. Şarkı söylediğimiz.

TOSLAMA

Her gün yeni bir duvar yükseliyor/yükseltiliyor. Önümüz kesilerek. Kırda, bayırda da olsak. Dikiliyor karşımıza. Durmamız/durdurulmamız için. Toslayarak.

AYDINLIKLA

Yüzümü gömdüğüm yastıkta yüzün yüzüme değdi. Karanlıkta. Bütün bir gece. Düşümde. Aydınlıkla.

CAMDAN YANSIYAN

Işıl ışıldır cam. Yoğrulduğu ateşi içinde saklandığından ışıldar. Kendi ışığıdır yansıttığı. Senden ona, ondan sana yansıyan.

SONSUZ BİLGELİK

Ayasofya’yı tarihsel ve kültürel geçmişinden soyutlayarak cami yapmak demek ekonomik dar boğazı, açlığı, yoksulluğu, pandemiyi, kadına şiddeti, kadın cinayetlerini, din, inanç, köken ayrımcılıklarını perdelemek demektir. Ayasofya tek adam, tek parti rejiminin siyasetine kurban edilmiştir. Politik bir yaptırımdır. Adı: Sonsuz bilgelik anlamına geliyor olsa da.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...