07 Temmuz 2020 00:15

İşveren fesih nedenini belirtmek zorundadır

İnşaat demirleri bağlayan işçi

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

SORU: İşçi tarafından noterden ihtar gönderilerek yapılan haklı fesihte SGK çıkışı işlemi nasıl oluyor? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

CEVAP: İyi ve sağlıklı günler dilerim. İş sözleşmesi sona erdirilen veya sorunuzda belirttiğiniz üzene, iş sözleşmesini sona erdiren işçi açısından işveren ayrıca, SGK’ye işçinin hangi nedenle işten çıkarıldığını veya çıktığını da işten çıkış formunda belirtmek durumundadır. Bu açıdan 1-40 arası belirtilen numaralar ile işten çıkarılma sebepleri kısaca belirtilmekte, kodlanmaktadır. Örneğin, işten çıkış bildirgesinde 17 numaralı kod iş yerinin kapanması olarak ifade edilirken 27 numaralı kod ise işveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih olarak belirtilmektedir. Bu kodlar daha önce 34 numaraya kadar olarak düzenlenmiş iken, daha sonra bunlara KHK ile iş yerinin kapatılması, KHK ile görevden çıkarılma, kamu işçiliğine geçilmemesi gibi yeni kodlar da eklenmektedir. Dolayısıyla, işten çıkarılma gerekçesi bu kodlar ile ayrı ayrı belirtilmektedir.

Bu kodların işten çıkış bildirgesinde yar almasının ve hangisinin belirtildiğinin önemi, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkının bu kod karşılığı belirtilen duruma göre kazanıp kazanmadığını ifade etmesi ve ayrıca bu çıkış koduna göre işçiye işsizlik maaşı bağlanıp bağlanamayacağının tespit edilmesidir. İşçi tarafından iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshinin kodu 25 olarak belirtilmektedir. İşçinin, işten çıkış kodu karşısında 25 iş kodu varsa, bunun karşılığı işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmesi olarak düzenlenmesi sebebi ile işçi kıdem tazminatını alabilecek ancak, ihbar tazminatını alamayacak anlamına gelmektedir. İşçinin bu nedenle iş sözleşmesinin sona erdirmesi durumunda işsizlik ödeneğine de hak kazanacaktır. Tabii uygulamada genellikle işverenler işçilere dava sonucu hak edilen tazminatları ödeme yolunu tercih ettikleri için hak edilmiş bir alacak dahi yargılama konusu olabilmektedir. Dolayısıyla, işsizlik ödeneği de dava sonunda ödenecektir.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...