19 Haziran 2020 23:45

Patagonya varyantı

Satranç taşlarının fotoğrafı

Fotoğraf: Pxhere

Paylaş

Yaklaşık yirmi yıl öncesine kadar beraberliğin, özellikle de anlaşmalı beraberliğin, satrancın ölümü olabileceği tartışmaları yapılıyordu. Satranç kültüründen ve spor etiğinden yoksun, yozlaşmış bir güruhun kendilerini “satranç oyuncusu” ilan etmesiyle birlikte ortaya çıkan hile skandalları günümüz satrancının en büyük sorunu olarak karşımızda duruyor.

Satrançta hile yapmanın çeşitli yolları mevcut. Örneğin; Patagonya’daki bir il temsilcisi, beraberindeki hakemlerle anlaşarak olmayan oyuncuları var gibi gösterebilir, hatta hakemleri oyuncu olarak oynatarak yöresel bir ligi tamamlayabilir. Yok artık demeyin, Patagonya’da yapılmış olabilir.

Mesela Patagonya Satranç Federasyonuyla iyi ilişkileri olan ama satranç bilmeyen ahlaksız bir “satranç organizatörü” turistik bir beldede yabancı sporcularla birlikte kapalı bir turnuva düzenleyerek çok değerli unvanları para karşılığında gönül rahatlığıyla pazarlayabilir, rating satabilirdi. Federasyon buna göz yumarken, satrançsever olduğunu iddia edenler de çıkarları gereği sosyal medyada dahi seslerini çıkarmazlardı belki.

Patagonyalı bir zengin, çocuğu henüz satrançta unvan alamamışsa, Sırbistan, Romanya gibi Balkan ülkelerindeki benzer turnuvalardan da faydalanabilir. Çocuğunun böylesi bir utancı ömür boyu yaşamasına sebep olabilirdi.

Mesela Patagonya Satranç Federasyonu, bir enerji içeceğinin sponsorluğunda internet üstünden online bir satranç turnuvası düzenleyebilir. İnternetteki canlı yayında yorumcular enerji içeceklerini hüpleterek markanın reklamını yapabilirlerdi. Oysa Patagonya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının resmi gazetede yayımlanan tebliğinin madde 11/2 bendinde “Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmez ve reklamı yapılmaz”; 11/4 bendinde ise “ Toplu tüketim yerlerinde doğrudan ya da dolaylı olarak enerji içeceği reklam ve tanıtımı yapılamaz” yazıyor olabilir. Patagonya’daki bu turnuvaya alkollü bir içecek firması sponsor olsaydı yorumcular ne yapardı düşünmeden duramıyor insan.

Bu turnuvada bazı oyuncular bilgisayar kullanarak hile yapabilirlerdi mesela. Bazıları ise gerçekten dürüstçe oynayıp kazanabilirlerdi. Dürüstçe oynayan bir Avrupa Şampiyonu, hile yaptığı gerekçesiyle turnuvadan atılabilir, hile yapan birisi de ödül alabilirdi. Beş yüz kişilik turnuvadan üç yüz kişi hile yaptığı gerekçesiyle atılabilir ve yöneticiler eserleriyle gurur duyabilirlerdi.

Belki de bunların hiç birinin önemi yoktu. Çünkü Patagonya Satranç Federasyonunun disiplin talimatında “ Her tür bilişim/iletişim temelli cihazlardan (cep telefonları, cep bilgisayarları, mp3 çalarlar, PDA’lar, telsiz, IR, bluetooth cihazları vb.) yardım alarak yarışmak, yarışmayı sağlamak, yarışmaya yardım etmek.” gibi bir suç olabilirdi. Ve federasyon düzenlediği resmi turnuvada hile yapanların hiçbirini disiplin kuruluna göndermeyebilirdi.

Patagonya Satranç Federasyonu yorumcularından biri internette para ödüllü turnuva düzenleyebilir, katılımcılardan aldığı paranın bir kısmını ödül olarak dağıtırken bir kısmını cukkalayabilirdi, Patagonya yasalarına göre bu durum suç olmasına rağmen Satranç Federasyonu, konuyla ilgili olarak, kafasını kuma gömebilirdi.

Neyse ki bizde böyle şeyler olmaz. Şöyle bir an düşündüm de, iyi ki Patagonya’da değiliz…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...