01 Haziran 2020 20:20

Çoğalan Osmanlıcılar ve halklar

Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde

Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde | Fotoğraf: İBB

Paylaş

567. yıl dönümüymüş. Artık unutma ya da görmezden gelme olanağı kalmıyor. Bu yıla kadar tek yanlı olarak Neoosmanlıcılık peşindekiler gözümüze sokarlardı. Artık “yanlar”ın çoğaldığı anlaşılıyor. Kervana, İmamoğlu ile CHP de katıldı.

“Osmanlı’yız… Pek şanlıyız.” Mehteranın bu parçası, İstanbul Belediyesinin 29 Mayıs’taki fetih kutlamalarının önde gelen marşlarındandı. İleriye mi geriye mi gittiği tartışmalı olan Mehteranın davul-zurnaları sonra “Ceddin deden, neslin baban…” çaldı. Bir ileri iki geri. İki ileri bir geri!

Tam da Osmanlı’nın güm güm halkların kafasına vurmasının müziğiydi. II. Mahmut’un yeniçeri ocağıyla birlikte kapatmasının ardından, 80 yıl kadar sonra, İttihatçı Enver bu kez Osmanlıcılık’ın yanına eklediği Türkçülük’ün coşturulması amacıyla yeniden kurmuştu. “Ceddin deden…” İttihatçılığın uydurma parçasıydı. İkinci mısraında “Hep kahraman Türk milleti” vardı. Osmanlı nere Türk milleti nere? Osmanlı milletle hiç ilgisi olmayan bir hanedan, kullandığı “saray dili”ndeyse ancak üç-beş Türkçe sözcük varken Türkçülük ve peşi sıra Pantürkçülük peydahlandığında, Osmanlı son demlerini yaşıyordu. Yıkılmanın eşiğindeydi.

Şimdi İmamoğlu’nun özendiği bu olmalı! Yeni bir yıkım kapısına dayanan Osmanlı terekesinin sahibi Türkiye ve halkı kuşkusuz, yeniden Osmanlı’ya başvurularak mı kurtulacak? Çıkardığı son hükümdar Vahdeddin İngilizlerle işbirliği yapıp ihanet içinde bir İngiliz zırhlısına atlayıp kaçmamış mıydı?

Ne oldu, ne buldu, ne keşfetti Osmanlı’da İmamoğlu? CHP’nin AKP’yle milliyetçilik yarışının ardından sökün eden bu Osmanlıcılık yarışı neyin nesi? Neydi o, daha birkaç yıl önce AKP’nin Fetih gösterilerini “Bu yoklukta 2 milyarlık havai fişek harcaması yaparak halkın rızkından kesmek”le suçlayan CHP’nin kim bilir kaça mal olmuş havai fişek ve ışık gösterileriyle yaptığı U dönüşü?

CHP, ya “Oturup konuşarak” ya da olmazsa gericilik yarışına girerek AKP’nin hükümet etmesine son verecek! Osmanlıcılık ve fetihçilik yarışına girişilmesi de bundan! “Kuşatılıyor” AKP, elinde hiçbir koz bırakılmayacak! Ne din ve iman, ne milliyetçilik, ne Osmanlıcılık.

Ne deniyor halka? Bakın, biz de dinciyiz. Biz de Osmanlıcıyız. Ve “asıl yerli-milli biziz”! Yarın sıra “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de en iyi biz uygularız” iddiasına gelir mi, göreceğiz. C. Bşk. adayıyken M. İnce buna pek alışmıştı. Zaten, CHP sistemi değil, sadece uygulayıcılarını liyakatsiz ve kötü bulmuyor mu? Zor mudur bu noktaya gelmek? CHP’nin aldığı yola bakılırsa, zor denemez!

İsmet İnönü öldür Allah, hiçbir siyasal konuşmasında Allah lafı etmez, din üzerinden siyaset yapmazdı. “Paşam, bir Allah deseniz, yoksa oy kaybediyoruz” baskısı karşısında “tamam” demiş ve bir konuşmasını bitirip kürsüden inerken “Allahaısmarladık” demekle yetinmişti. Şimdi İmamoğlu ağzından Allah’ı düşürmüyor. Orduyu dincileştiren AKP karşısında başka türlü kazanamayacaklarını düşünüyor olmalılar. Umutları, gericilik yarışını kazanmakta. Ancak AKP, CHP atağını, Ayasofya’da Kur’an okutarak karşıladı. Herhalde kim daha gerici belli etmek için tırmanacaktır.

Tepki aldı mı İstanbul Belediyesi? Aldı tabii. Üst katmanlardan CHP’liler ve “iyi olur” diye düşünüp dillendirmekten kaçınan görece muhafazakar damar, Turhan Feyzioğlu-Kemal Satır-Ferit Melen kalıntıları ve tabandan inançlı bir kesim bir “oh” çekmiş ve hislerine tercüman olduğu için İmamoğlu’nu övmüşlerdir. Ancak çoğunluk “Ne oluyoruz, bu da mı gelecekti başımıza?” sıkıntısında olmalı. Anketler AKP irtifa kaybederken CHP’nin yükselişini işaret ediyor, ancak CHP’nin bu yarışı kazanma şansı bir yana halkın bundan kazanacağı hiçbir şey yoktur.

Sorun, halkın şöyle bir ayağa dikilip kendi geleceğine kendisinin karar verme yönünde küçük de olsa adımlar atmasından duyulan kaygıdır. Burjuva gericiliğin kayıkçı kavgası sürsün, ayaklar baş olmaya kalkışmasın da ne olursa olsun -mantık budur!

Bakın, polisin her yerde aynı polis, devlet zulmünün her yerde aynı zulüm olduğunun bir kez daha kanıtlandığı ABD’ye. Demokrat Parti, göstericileri terörle suçlayıp ölüm tweetleri atan Trump’ı es geçip gösterileri yatıştırmaya çaba gösteriyor!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...