25 Haziran 2011 07:49

Ninite ile toplu kurulum

Ninite ile toplu kurulum

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yeni yüklenmiş bilgisayarlarda en can sıkıcı işlerden biri standart kullanılan yazılımların kurulumlarını yapmaktır. Ninite tam olarak bu sorundan kolayca kurtulmak için geliştirilmiş bir çözüm. Ninite ile Firefox’tan Pidgin’e, VLC’den WinRAR’a pek çok yazılımın son sürümlerini Internet’ten indirip tek hamlede kolayca kurabilirsiniz.

Kurulum için ilk olarak yapmamız gereken Ninite’in sitesine[0] girip isteğimize uygun bir kurucu oluşturmak. Ninite’in ana sayfası açıldığında karşımıza kategorilere bölünmüş, oldukça geniş bir yazılım listesi çıkacak. Bu liste, açık kaynaklı, ücretsiz ya da deneme sürümü yazılımlarla sınırlı. Yani Ninite, çeşitli yazılımların korsan sürümlerini kurmanıza yarayan bir araç değil. Kurulum tercihlerimizde deneme süresi bitiminde başımıza bela olacakları için deneme sürümlerinden kaçınmaya özen göstererek bir kurulum listesi oluşturalım. Benim kişisel tercihlerime göre şekillendirdiğim listem şöyle:

Web Browsers: Firefox – Her şeye yetebilen tek web browser.
Messaging: Skype – Internet’te sesli ve görüntülü iletişimde en kullanışlı platform,
Pidgin – Hemen hemen tüm yazı haberleşme ağlarına bağlanmanın en kolay yolu,
Thunderbird – En kullanışlı e-posta istemcisi
Media: VLC – Her çeşit videoyu oynatabilen başarılı bir video oynatıcı
Audacity – Ses dosyaları üzerinde oynamanın ücretsiz açık kaynaklı yolu
Runtimes: Flash, Flash(IE), Java, .NET  
Imaging: GIMP – Açık kaynaklı Photoshop alternatifi,
IrfanView – Resim gösterim yazılımı,
Inkscape – Vektörel tasarım yazılımı
Documents: Foxit Reader – PDF dosyalarını okuyabilmek için,
LibreOffice – Her türlü office dökümanını okuyup yazabilmenin ücretsiz açık kaynaklı yolu,
PDF Creator – PDF dosyaları oluşturabilmek için
Security: - (Eğer kurulu bir antivirüs yazılımınız yok ise bu aşamada AVG ya da Avast’tan birini seçebilirsiniz.)
FileSharing: uTorrent – Dosya paylaşım ve indirme sistemi
Other: Dropbox – Internet’teki dosya kasanız
Utilities: InfraRecorder – CD/DVD yazıcı
Compression: 7-Zip – Dosya, dizin sıkıştırma ve açma
Developer Tools: FileZilla – FTP bağlantı yazılımı,
Notepad++ - Düz metin editörü

Kurulacak yazılımların seçimini tamamladıktan sonra en altta yer alan “Get Installer” butonuna tıklayarak Ninite kurucumuzu indirelim. İndirdiğimiz “Ninite (tek tek içerdiği yazılımların adları)” dosyasını çalıştırdığımızda, Ninite sırası ile işaretlediğimiz her bir yazılım için önce gerekli kurulum dosyalarını Internet’ten indirecek ardından da yazılımın kurulumunu mümkünse bize tek bir soru sormadan yapacak. Bize ise sadece yüklediğimiz yazılımları kullanmak kalıyor.

[0] http://ninite.com/


Apple’dan vurgun patenti

Üç senenin sonunda Apple, ‘Kapasitif Çoklu Dokunmatik Arayüz’ün patentini almayı başardı. Ancak patent, fazlası ile geniş kapsamlı olduğundan müzik çalarlardan tabletlere, kapasitif dokunmatik ekran kullanan pek çok cihaz bu patentten etkilenebilir. Apple’ın bu patenti dayanak göstererek HTC, Nokia vb. Rakip firmalara dava açması ve kazanması oldukça büyük bir olasılık. Bu geniş kapsamlı patentin Apple’a verilmesi nedeni ile çeşitli üreticilerin çoklu dokunmatik ekran kullanan cihazlarda Apple’a rakip olabilmesi şimdilik oldukça zor gözüküyor.


Chrome’a sesli-görüntülü iletişim dopingi

Microsoft’un Skype’ı satın almasının ardından Google’da bu alanda bir girişimde bulundu. Cnet’in haberine göre Google, 2011 Mayısında açık kaynaklı hale getirdiği WebRTC protokolünü Chrome’un yeni sürümlerine ekleyecek. Google’ın amacının Skype benzeri bir iletişim yapısını web browserda sağlayarak browser pazarında avantaj kazanmak olduğu iddia ediliyor. Skype’ı satın alan Microsoft’un ise Skype’ı bir çok servis ve hizmetine entegre edeceği tahmin ediliyor. Mozilla ve Opeara tarafından da desteklenen WebRTC projesi Microsoft’un Skype planına ciddi bir rakip oluşturabilir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...