08 Mayıs 2020 00:21

LGS ve YKS: Zaman ve zamanlama maddi nitelikli bir sorundur, rejim sorunudur ve toplum olma sorunudur

Sınav kağıdı ve kurşun kalem

Fotoğraf: Pxhere

Paylaş

Hepimiz hop oturup hop kalkmıyoruz, maalesef alıştık,  hemen her gün…  büyük bir merak, heyecan ve kaygıyla bir gece yarısı, bir şafak vakti, kuşluk vakti, günün herhangi bir saati ve herhangi bir konuda yine neyle karşılaşacağımızı bekler olduk.

Sağlık Bakanı çıkıyor. Milli Eğitim Bakanı çıkıyor, Milli Savunma Bakanı çıkıyor, YÖK Başkanı çıkıyor, kimin çıkıp indiğini de artık şaşırıyoruz ya neyse, mart, nisan, mayıs, haziran… veya yılın herhangi bir mevsim ve zamanı… “Bunun olup olmayacağı ve zamanına başkan/reis karar verecek” diyor, takdir onun.

Zamanı hazirandan temmuza çektim diyor bir gün. Diğer gün tekrar hazirana.

Bununla yetinmiyor başkan veya reis. Lisans puan sınırını 180’den 170’e çektim diyor. Üstelik sınav süresini de 30 dakika uzattım.

Bunlar bu sene böyle. Seneye reis veya Allah kerim.

Tatil günleri sokağa çıkılmayacak. Ne farkı varsa öbür gün sokağa çıkılacak. Resmi bayramlar sokak yasak. Resmi ve dini bayram, onu da vakti gelince karar veririz.

Maske satışı yasak. Maske satışı serbest.

Bir gün Suriyeliler Yunanistan sınırında, diğer gün Gaziantep’te soluğu alıyor.

Turizm kentlerine virüs uğramıyor sanki, onlar karantina dışına çıkarılıyor.

Her ne ise o işte. Reis ne söylerse o. Zaman reise göre tayin ediliyor, bizzat reis tayin ediyor.

Takdir Allah’tan, gıybet ve uymak halktan sayılıyor.

Reis niye öyle söylüyor, Tanrı niye öyle takdir ediyor?

ZAMAN VE ZAMANLAMA MESELESİ…

Fikret Kızılok’un “Zaman Zaman” şiir ve şarkı sözleri şöyle başlayıp devam ediyor: “Bir gün olsun unutunca/ dışımda kalıyorsun/ oysa seni düşününce/ içime sığmıyorsun// Zaman zaman zaman zaman mmmm o zaman/ Zaman zaman zaman zaman mmmm o zaman”

Her sene hemen tüm çocuk, genç, mezun, aile ve neredeyse her birimizi, tüm toplumu ve onların rutinlerini, yaşam tarzlarını etkilemekte, memleketin en önemli sorunlarından birini sınavlar, hem başarı hem de geçiş sınavları oluşturmakta, her çocuğa veya aileye karabasan gibi çökmektedir. Bütün sene zaman konuşulmaktadır.

Bu sene bu zaman meselesi, zamanlama meselesi daha bir önemli hale geldi, korona salgını nedeniyle tüm zamanlar altüst oldu ve yeniden yeniden zaman tayin edilmek durumunda kaldı.

LGS ve YKS (TYS, AYS) zamanları zaten hep sorunlu ve çok önemliydi, şimdi bir de bir ileri bir geri, zaman ve zamanlama birilerinin elinde oyuncak oldu, hepimiz oyuncak durumuna düştük.

Zaman ne ki kalkıp birileri her birimizin ve hepimizin zamanını belirliyor, belirleyebiliyor, bu bir takdire veya makama bağlanabiliyor, hepimiz bu zamana uyma, yeni zamana uyarlanma durumunda kalıyoruz. Uymadığımızda çok ağır yaptırımlarla, cezalarla karşı karşıya kalıyoruz. Burada ne işliyor, nasıl bir insan, toplum, doğa anlayışı, nasıl bir siyaset, nasıl bir ekonomi politik işliyor? Rejimlerle bir bağı var mı? Yaşadığımız bu zaman ve zamanlama ne anlama geliyor? Nasıl bir toplumun ürünü ve nasıl bir kişi ve toplum yaratıyor?

ZAMAN VE ZAMANLAMA BİR REJİM, BİR TOPLUM OLMA BİÇİMİDİR

Ne zamanı konulacak, kime neye zaman tayin edilecek, bu zamanı kim ne tayin edecek, zamanı nasıl tayin edecek, dahası bu zamanı nasıl değerlendirecek? Tüm bunların uygunluğunu kimler değerlendirecek ve denetleyecek, uygunluğu nasıl ölçecek, nasıl değerlendirecek ve denetleyecek?

Ne ölçülecek, kim ölçülecek, kim ölçecek, nasıl ölçecek? Dahası ölçtüğünü nasıl değerlendirecek? Tüm bunların (ölçülen, ölçen, ölçüm vb.) uygunluğunu kimler değerlendirecek ve denetleyecek, uygunluğu nasıl ölçecek, nasıl değerlendirecek ve denetleyecek?

REİSLİK ZAMANI, REJİMİ VE TOPLUMU: ZAMAN VE ZAMANLAMAYI REİSE BIRAKMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Köşenin sınırlarını aştık, bugün şu kadarını söylemekle yetinelim: Zaman ve zamanlama ne anlama geliyor; zaman ve zamanlamayı başkan tayin ediyorsa bu nasıl bir rejim tipine, nasıl bir toplum anlayışına karşılık geliyor?

Daha esaslı sorular da sorabiliriz: Zaman böyle birilerine bırakılabilen veya birilerince tayin edilebilen bir şeyse zaman nedir? Zamanla kim veya kimler, neden niçin nasıl oynayabilir? Zamanı kim tayin eder, kim neden niçin nasıl uymak durumunda kalır?

Bu kararlar öğrenciler hakkında veriliyor, öğrenci ve ailelere veriliyor, onların hayatını altüst ediyor. Öğrenci ve ailelerin neler duyup neler yaşadıklarını soran yoksa böyle bir topluma, böyle bir rejime ne ad verilir?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...