25 Şubat 2011 22:39

İmparatorlukta çatlaklar

İmparatorlukta çatlaklar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Tartışma programlarındaki konuşmacılara ve medya beyanlarına rağmen Tunus, Mısır ya da Basra Körfezi’ndeki Bahreyn gibi Kuzey Afrika ülkelerinde bir devrim yaşanmıyor. Bunlar isyan. Devrimler tüm toplumları değiştiren olgulardır. Sadece birkaç lideri yerinden etmekle kalmazlar. Amerikan raporlarının göz boyayıcı olmasının sebebi de bu. Dikkatle seçilmiş yardakçı liderleri ve ısmarlama orduları dizginleri ele alırken olanlara devrim demek, alkışlamak ve dondurmak istiyorlar.  Öyle olsa da, isyanların en çok yayıldığı ülkelerin ABD müttefiki başkanlar ya da prenslerce yönetiliyor olması tuhaf değil mi? Ve bu müttefikler benimsedikleri hayli modası geçmiş siyasetlere karşı çıkan halklarını bastırmak için polis ve orduya başvurdu.
Bu isyanlar, ABD’nin Ortadoğu politikasını destekleyen baskıcı rejimleri yıkmakla tehdit ettiğinden Amerikan imparatorluğuna karşı ciddi birer meydan okuma olarak ortaya çıkmaktadır. Halen yapılanan, halen bölgenin tamamında ortaya çıkmakta olan bu akımlar ABD’nin ne istediği ne de gerçekten desteklediği bir demokrasiyi kabul ediyor. Eğer demokrasi ve istikrar arasında bir seçim yapılacaksa her defasında istikrar yeğlenecektir; çünkü kürselleşme istikrar gerektirir ve imparatorluğun bir aracıdır. Gerçekten de, öyledir yani bu sömürgeciliğin, diğer ülkeleri merkezi emperyal bir devlet tarafından yönetmenin yeni adıdır.
Fakat bu İmparatorluk aynı zamanda az imalat yapan, geniş ordusunu beslemek ve küresel araçlarını desteklemek  için yurtdışına yalvarmak zorunda olan; daha da önemlisi borçlanan bir devlettir. Sömürgeler dağıldıkça veya insanları tarafından geri alındıkça, İmparatorluk yıkılır, önce inçlerle, sonra fitlerle ve en  son millerle. Büyük bir şeyin bitişine tanık oluyor olabiliriz.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa