21 Mart 2020 19:00

Elveda Rafael!

Elveda Rafael!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Tam adı Rafael Cancel Miranda idi, ama adını duyanların çoğunun onu tanımayacağından endişe duyuyorum. Bu talihsiz bir durum ama umarım bu konuda bir şeyler değiştirebilirim. Rafael, tüm hayatı boyunca Karayipler’deki Porto Riko adasının özgürlüğü ve bağımsızlığı için savaşan Porto Rikolu bir yurtseverdi. 

15 yaşındayken Albizu Campos Porto Riko Ulusal Partisi’ne üye oldu. 1 Mart 1954’te silahlı bir komando Washington DC’deki Capitol’e girdi ve ABD’nin sömürgesi olarak Porto Riko’ya baskısını protesto etmek için Kongre toplantı salonunda ateş açtı. 

Rafael de oradaydı ve Porto Riko için bağımsızlık ilanını okuduktan sonra Lolita Lebrón, Andrés Figueroa Cordero ve Irvin Flores Rodríguez ile birlikte tutuklandı. 

50 ila 75 yıl hapis cezasına çarptırıldılar, ancak dayanışma kampanyası sayesinde 25 yıl sonra serbest bırakıldılar. 

Mart başında, Capitol’deki eylemin 66. yıldönümünden sadece bir gün sonra Rafael, 90 yaşında son nefesini verdi.

18 Temmuz 1930’da Porto Riko'da Mayagüez’de doğdu. Uzun yaşamında sekiz kitap ve sayısız gazete makalesi yazdı. Eşi María de los Ángeles Vázquez, Rafael’in destekçilerinden ve bağımsızlık hareketinden eşi ve yoldaşını Porto Riko bayraklarından oluşan bir gemi alayıyla onurlandırmasını istedi ve 8 Mart pazar günü Mayagüz’de tören yapıldı. 

Veda konuşmasında Maria, José Marti’den alıntı yaparak “Rafael Cancel Miranda’nın tereddüt etmeden yaşayan birçok insanın en iyi örneklerinden biri olduğunu söylemek isterim. Birçok kadın ve erkeğin haysiyetini, cesaretini ve bilgeliğini taşıyordu. Ama her şeyden önce, Che’nin vurguladığı gibi, sevgi, gerçek bir devrimcinin sevgisi ile doluydu. Halkına, insanlarına sevgi taşıyordu. Onu çok özleyeceğiz, etkileyici varlığı, güzel görünüşüyle, siyah gözlerindeki delici bakışları, samimi gülümsemesiyle. Uygun sözleri, dayanışması, mümkün olduğunda coşkulu cömertliği ve savaşa olan tutkusuyla” dedi. 

Porto Riko’daki özgürlük savaşçıları Rafael Cancel Miranda’yı bu şekilde hatırlayacak!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...