13 Mart 2020 19:35

Korona satranç kuralları

Korona satranç kuralları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen’in karşısına çıkacak sporcunun belirleneceği Adaylar Turnuvası, pazartesi günü Rusya’nın Yekaterinburg kentinde başlayacak.  Son Dünya kupasını kazanan Azerbaycanlı GM Teimur Radjabov kişisel nedenlerden dolayı turnuvadan çekildiğini açıkladı. FIDE bu gelişme üzerine, Fransız GM Maxime Vachier-Lagrave’i Adaylar Turnuvası’na davet etti.

FIDE, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı Adaylar Turnuvası’nda geçerli olacak bazı sağlık ve güvenlik önlemleri aldı. Turnuvanın gerçekleşeceği oditoryuma giden ziyaretçiler, önce vücut sıcaklıkları ölçülerek semptomlar açısından kontrol edilecekler.  Alkol bazlı dezenfektanlar ve N95 yüz maskeleri hazır bulundurulacak, ziyaretçiler oyun alanına giremeyecek ve gerekli görüldüğü takdirde maske takmaları zorunlu olacak. Önemli bir değişiklik de, oyun öncesi ve sonrası el sıkışma kuralının, bu turnuva için isteğe bağlı hale gelmesi oldu.

FIDE’nin aldığı önlemlerin sağlık açısından kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan bu süreçte ülkemiz için en tehlikeli ortamların başında satranç turnuvaları geliyor. Yüzlerce sporcunun kapalı mekanlarda yarıştığı ve salondaki hemen herkesin satranç taşlarına dokunduğu bir ortamda virüsün hızla yayılması çok olasıdır.

Adaylar Turnuvası’nda salı günü oynanacak ilk tur eşlendirmeleri ise şöyle; M. Vachier Lagrave - F. Caruana,  Ding Liren - Wang Hao, Anish Giri - Ian Nepomniachtchi, Alexander Grischuk - Kiril Alekseenko.

Oyuncuları kısaca tanıyalım:

Fabiano Caruana (2842): İtalyan kökenli Amerikalı Satranç Oyuncusu. Caruana, dört kez İtalya şampiyonu, 2016 ABD şampiyonu oldu. 2018’de Adaylar Turnuvası’nı kazanarak Carlsen’le şampiyonluk maçı oynadı fakat Carlsen tie-breaklerde unvanını korumayı başardı. Kariyerinde birçok süper turnuva kazanan Caruana ocak ayında Tata Steel Süper Turnuvası’nı 13 oyunda 10 puanla ve Carlsen’in iki puan önünde inanılmaz bir performansla kazanmıştı. Turnuvanın favorileri arasında yer alıyor. Kazanması sürpriz olmaz.

Ding Liren (2805): Çinli Büyük Usta, 24 Ekim 1992’de Wenzhou’da doğdu. Şu anda dünya sıralamasında üçüncü sırada olan Liren, son dünya kupasında ikinci oldu. Üç defa Çin şampiyonu ve Adaylar Turnuvası’na katılan ilk Çinli oldu (2017). Ding Liren oyununun sağlamlığıyla eski dünya şampiyonlarından Tigran Petrosyan’ı andırıyor. Liren’in 100 oyunluk yenilmezlik rekoru yakın zamanda Carlsen tarafından kırılmış olsa da, Adaylar Turnuvası’nı kazanması halinde Carlsen için en tehlikeli rakip olacaktır. İlk favorim.

Alexander Grischuk (2777): Üç kez Dünya Yıldırım Şampiyonu, ayrıca 2009 Rusya Şampiyonu. Rus oyuncular arasında şu anda en yüksek ratinge sahip. Dünya sıralamasında 4’ncü. Ding Liren ve Caruana ile birlikte favoriler arasında yer alıyor.

Wang Hao (2758): Turnuvadaki ikinci Çinli Büyük Usta olan Hao, 2010 Çin Şampiyonu. 2019 FIDE Grand Swiss turnuvasını Carlsen ve Caruana’nın önünde bitirerek Adaylar Turnuvası’na katılma hakkı kazandı.

Ian Nepomniachtchi (2774): 2010 Avrupa ve Rusya Şampiyonu. 2017 Dünya Hızlı Satranç üçüncüsü. Grand Prix’in son ayağında elde ettiği zaferle Adaylar Turnuvası’na katılmaya hak kazandı. Dünyada 5’nci, Rusya’da 2’nci sırada.

Anish Giri (2763): İki defa Hollanda Şampiyonu. Satranç dünyasında Draw Master (Beraberlik Ustası) olarak anılıyor. 14.5 yaşında Büyük Usta oldu. Dünyada 11’nci, Hollanda’da 1’nci sırada.

Maxime Vachier-Lagrave (2767): Fransız Büyük Usta uzun zaman boyunca Carlsen’in çalıştırıcı ekibinin bir parçasıydı. 2016’da dünya sıralamasında ikinci sıraya yükselmeyi başarmıştı. Birçok defa Adaylar Turnuvası’na katılmaya çok yaklaştıysa da hep sınırdan döndü. Bu sefer de ilginç bir şekilde Radjabov’un turnuvadan çekilmesi sayesinde bu hakkı kazandı. Gizli favori.

Kiril Alekseenko (2704): Turnuvanın en genç oyuncusu. FIDE Grand Swiss Turnuvası’nda elde ettiği 3’lük ile ev sahibi Rusya’nın wild card olarak turnuvaya dahil ettiği oyuncu. Dünya sıralamasında 35’nci sırada. 2018 Rusya Şampiyonu.

Heyecanlı oyunlar görmek umuduyla…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...