07 Mart 2020 22:37

Ve duvarlar yıkıldı

Ve duvarlar yıkıldı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geleneksel Afrika toplumlarında "griot", kabilenin tarihini aklında tutup sözle veya şarkıyla aktaran kişilere denirdi. Halkını bir cemiyet, ulus veya kabile olarak belirleyen krallar, savaşlar ve olağanüstü olaylar hakkında bilinmeye değer şeyleri aktarırdı. Birkaç hafta önce, kendisine siyah topluluklar trafından "Kız kardeş Marpessa" adı verilen bir kadın, on yıllardır ABD'deki siyahların kökü olan "Kara Kabile" için bir griot olduktan sonra bu dünyadan ayrıldı.

Kızkardeş Marpessa ABD'nin doğu kıyısında Delaware eyaletinin küçük bir şehrinde yaşadı. İşi yazmaktı, siyahların özgürlük mücadelesini yazdı. Kitlesel tutuklamalar normal olmadan önce bile hapishaneler ve tutsaklar üzerine yazdı.

1990'lardan bu yana internette kendi gibi mücadeleci bir grup kadınla birlikte önemli mücadeleleri anlattı. Kızkardeş Marpessa'nı sevgisi siyahlara aktı, aktif kadın ve erkekleri, cezaevi kolektiflerini, Move 9'u ve beni yazdı.

Politik tutuklululara verdiği değeri, Jericho 98 nedir? başlıklı yazısında şu sözlerle bir kez daha ortaya koymuştu:

"Jericho '98" projesinin vizyonu, eski bir dini inanışın ilk ayetinden kaynaklanmaktadır: "Joshua, Jericho, Jericho, Jericho / Joshua Jericho savaşını kazandı / ve duvarlar yıkıldı"

 ABD hükümeti her zaman ülkedeki siyasi mahkumların varlığını reddetmiştir. Önümüzdeki on dört ay boyunca uyumlu ve organize bir çaba sonucu ABD'nin artık gözaltına alınan, hapse atılan kardeşlerimizin varlığını inkar edemeyeceğine inanıyoruz. Tüm siyasi mahkumlar için af ve özgürlüğü zorunlu kılacak koşulları yaratacağız. On yıllardır ABD hapishanelerinde sürdürülen ne yazık ki başarısız ve kötü organize edilmiş kampanyaları birleştiriyoruz. Nihayet bu konuda uluslararası öneme sahip bir kampanya başlatıyoruz. Kiliseleri, okulları, barları ve cemaatleri bu ülkede siyasi mahkumlar olduğu konusunda bilgilendireceğiz. Panellerde konuşacağız, posterler, düğmeler ve broşürlerle görünür kılacağız ve 1998 baharında Beyaz Saray'a yürüyüşü organize edeceğiz."

Hepimiz bizim tarafımızda, özgürlük tarafında Kızkardeş Marpessa'ya sahip olduğumuz için çok şanslıydık. Birkaç yıl önce, bir grup destekçi onu Delaware'deki küçük evinde ziyaret etmiş ve Afrika kıtası şeklinde bir ödül vermişti. Üzerinde şöyle yazıyordu: "Seni seviyoruz, sana saygı duyuyoruz".Her kabile Kızkardeş Marpessa gibi bir griota ihtiyaç duyar, çünkü griotlar halkın kolektif hafızasıdır. Çoğumuzun annesi, Jahfree'nin eşi Marpessa Kupendua öldü, kökenine geri döndü. Onu seviyor ve saygı duyuyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...